lauantai 29. maaliskuuta 2014

Jamie Oliverin sitruunanyhtökana

Meillä syötiin eilen Jamie Oliverin kuuluisaa kokonaisena uunissa paistettua kanaa. Ohje on vanha ja sen alkuperäinen versio löytyy kaiketi herran Alaston kokki -kirjasta. Sittemmin hän on muokannut ohjetta hieman - tuorein löytyy täältä. Kanaa on kokattu ties kuin monessa blogissa ja ystävätkin sitä aika ajoin hehkuttaa, mutta jostain syystä sitä ei meillä ole aiemmin tehty. Johtuu ehkä siitä etten koskaan muista kaupan lihapakastealtaiden olemassaoloa (paitsi joulun ja pääsiäisen aikoihin). Nyt kun kokonaista broileria oli tarjolla tuoreena niin se tarttui mukaan.

Viimeiseksi kerraksi tämä ei kyllä jää. Broileri oli juuri niin mehevää ja maukasta kuin sen on kerrottukin olevan. Nam! Ai niin, ja miksi kutsun sitä nyhtökanaksi. No koska ruokkosin lihat kanasta paiston jälkeen kuten herra tuossa tuoreemmassa ohjeessa neuvoo, eli tarjoilin sen "nyhdettynä". Ja tietysti koska nyhtökana näkyy olevan uusi sanatulokas nyhtöpossun rinnalle... :)

Meillä kana tarjottiin salaatin kera, mutta linnun paistinliemessä valmistuu helposti myös herkulliset lisukkeet perunasta tai muista juureksista.



Yrtti-sitruunakanaa Jamie Oliverin tapaan
  • 1 kokonainen sulatettu broileri
  • suolaa ja mustapippuria
  • 3 kourallista tuoreita yrttejä (käytin timjamia ja persiljaa)
  • 4 laakerinlehteä
  • 1 oksa tuoretta rosmariinia
  • 6 valkosipulinkynttä
  • 1 (luomu)sitruuna
  • rypsiöljyä
Kuivaa broileri huolellisesti ja suolaa se reilulla kädellä vatsaontelosta ja nahan alta. Varo rikkomasta nahkaa. Nosta jääkaappiin maustumaan muutamaksi tunniksi.

Kuumenna uuni 240 asteeseen. Hienonna yrtit ja mausta ne suolalla ja pippurilla. Levitä yrttiseos linnun nahan alle (ja yritä taas olla rikkomatta nahkaa). Levitä loppu seos nahan päälle.

Murenna laakerinlehdet ja kuori ja murskaa valkosipulinkynnet. Leikkaa sitruuna neljäksi lohkoksi ja pistele lohkoja muutaman kerran puukolla. Laita laakerinlehdet, rosmariinioksa, valkospulinkynnet ja sitruunalohkot broilerin vatsaonteloon.

Valele broileri rypsiöljyllä ja nosta se uunipataan. Kantta ei tarvita mutta korkeareunainen pata on hyvä jottei rasva räisky uunissa. Laita pata uuniin ja laske lämpötila välittömästi 200 asteeseen.

Paista broileria n. 1,5 tuntia tai kunnes se on kypsä. Valele paistorasvalla 20 minuutin välein. Nosta pata uunista ja anna sen levätä 10-15 min. Irrota nahka ja lihat luista ja siirrä tarjoiluastialle. Sekoita rasvaisempia koipipaloja vähempirasvaisten rintapalojen kanssa, jotta saat niihinkin makua. Ota sitruunalohkot ja kaavi niiden sisus kanojen joukkoon. Voit halutessasi sekoittaa joukkoon myös hieman paistinrasvaa makua antamaan tai tehdä niistä erillisen kastikkeen.

6 kommenttia:

  1. Kuullostaa herkulliselta... Tein juuri itse tällä viikolla pitkästä aikaa kanankoipia, ja muistin taas kuinka mehevää ja hyvää luullinen ja nahallinen broileri on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä syödään nykyään aika useinkin niitä pieniä paksuja koipia, nuijiksiko niitä kutsutaan? Wings-tyylillä, hyviä ovat! :)

      Poista
  2. Voi vitsi mä muistan kun tää tuli telkkarista ekan kerran vuonna -99! Asuin silloin Englannissa ja Jamie oli jotain niin uutta ja erilaista. Tätä kanaa piti tehdä heti ja tehtiin monta kertaa uudestaankin. Silloin ei syöty pulled chickeniä vaan ihan leikattiin paloja :) Hauska idea nyhtää tuo.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...