sunnuntai 20. maaliskuuta 2016

Pääsiäismenu

Meillä otettiin palmusunnuntain kunniaksi varaslähtö pääsiäiseen ja nautittiin pitkän kaavan pääsiäismenu appivanhempien ja siskojen kanssa. 


Menu näytti seuraavalta: 

Vuohenjuusto-mansikka-crostinit
Ylikypsää karitsaa, punaviinikastiketta ja valkosipuli-timjamirisottoa 
paahdettujen leivänmurujen ja mantelin kera
Pashaa ja hedelmiä


Vuohenjuusto-mansikka-crostinit
(kuudelle)

  • 2/3 kpl maalaisleipä 
  • oliiviöljyä
  • 1 pkt Pirkan parhaat vuohenjuusto 
  • 1 rasia mansikoita
  • kourallinen basilikan lehtiä
  • balsamicosiirappi
    • 1 dl balsamiviinietikkaa
    • 2 dl sokeria   
Keitä balsamicosiirappi. Mittaa balsamiviinietikka ja sokeri kattilaan ja keitä n. 10-15min tai kunnes koostumus muistuttaa siirappia. Siirrä sivuun odottamaan.

Leikkaa maalaisleivästä kuusi n. sentin paksuista viipaletta ja sivele niille oliiviöljyä. Grillaa uunissa grillivastuksen alla muutama minuutti kunnes leivät ovat saaneet hieman väriä. Leikkaa vuohenjuusto ohuiksi siivuiksi ja asettele leipien päälle. Grillaa leipiä vielä pari minuuttia niin että vuohenjuusto pehmenee hieman.

Siivuta mansikat ja asettele siivut leipien päälle. Jätä mansikoiden pyöreäreunaiset siivut koristeeksi pashaan. Asettele basilikanlehdet päällekäin ja rullaa tiukaksi sikariksi. Leikkaa sen jälkeen "basilikasikari" ohuiksi suikaleiksi ja ripottele suikaleet leipien päälle.

Tarjoa leivät balsamicosiirapin kanssa. 




Ylikypsää karitsaa ja punaviinikastike
kuudelle
  • 1-2 kpl karitsan luuton paisti (n. 1.5kg/kpl) (Meillä oli kaksi paistia, mutta yksikin olisi ehkä riittänyt) 
  • suolaa
  • marinadi
    • 1 dl punaviiniä
    • 1 rkl balsamiviinietikkaa
    • 1 rkl hunajaa
    • 3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
    • muutama oksa tuoretta timjamia
    • mustapippuria
  • haudutusliemi
    • 1 porkkana
    • 1 palsternakka
    • 1 pieni lanttu
    • 1 sipuli
    • 2 dl punaviintä
    • 2 rkl balsamiviinietikkaa
    • n. 5dl kanalientä
    • mustapippuria
  • punaviinikastike
    • 1-2 dl lihan haudutuslientä
    • 3-4,5 dl punaviintä
    • 2-3 rkl siirappia
    • 2 rkl balsamiviinietikkaa
    • mustapippuria
    • iso nokare voita
    • vehnäjauhoja suurustamiseen
Anna paistin ensin sulaa n. vuorokausi jääkaapissa. Seuraavana päivänä, kun se on jo hieman sulanut, putsaa siitä pois näkyvät rasvat ja kalvot. Hiero paistiin kauttaaltaan suolaa ja laita se takaisin jääkaappiin sulamaan muutamaksi tunniksi. 

Valmista marinadi sekoittamalla kaikki ainekset keskenään. Laita paisti ja marinadi pakastepussiin ja sulje pussin suu. Kääntele pussia niin että paisti on kauttaaltaan marinadissa. Nosta jääkaappiin ja anna maustua seuraavaan päivään.

Nosta paisti huoneenlämpöön. Kuori ja pilko juurekset isoiksi paloiksi. Kuumenna uuni 225 asteeseen ja laita sekä juurekset että paisti pellille. Nosta pelti uuniin ja paahda juureksia ja paistia kuumassa uunissa n. 30-40 min. Tämä antaa sekä lihalle että kastikkeelle ihanaa paahteista makua. Huom! Paahda samaan aikaan risottoon tulevat valkosipulit.

Laske uunin lämpötila 175 asteeseen. Nosta juurekset ja paisti uunipataan. Lisää loput haudutusliemen ainekset niin, että n. 2/3 paistista on nesteen peitossa. Peitä pata kannella tai foliolla ja anna hautua uunissa vähintään neljä tuntia. Jos sinulla on enemmän aikaa, niin voit pitää paistia uunissa pidempäänkin. Laske kuitenkin tällöin uunin lämpötilaa enemmän. Lihasta tulee parempaa mitä kauemmin ja matalemmassa lämpötilassa se kypsyy. Voit esimerkiksi pitää lihaa uunissa koko yön 100-120 asteen lämpötilassa. Tavoitteena on, että lihan sisälämpötila on yli 90 astetta kun liha on valmis.

Loppuvaiheessa kypsennystä, ota talteen haudutuslientä pari desiä. Siivilöi se kattilaan ja lisää punaviini ja mausteet. Kiehuta kastikepohjaa niin paljon että n. puolet nesteestä on haihtunut. Mausta siirapilla, balsamiviinietikalla, suolalla ja mustapippurilla. Kastikkeen tekoon on vaikea antaa tarkkoja ohjeita, joten käytä makuaistiasi. Jos kastike maistuu happamalta, lisää siirappia. Jos siinä maistuu liikaa punaviini tai haudutusliemi, lisää mausteita, jne. Lisää lopuksi voi, joka kirkastaa kastikkeen. 

Voit myös suurustaa kastikkeesta hieman paksumman vehnäjauhon avulla. Sekoita lusikallinen vehnäjauhoja kylmään veteen ja lisää suurusta kastikkeeseen yksi lusikallinen kerrallaan, kunnes se on halutun paksuista. Jos kastikkeeseen tulee vehnäjauhopaakkuja, ne voi siivilöidä pois.

Kun liha on kypsää, nosta se pois liemestä ja riivi rikki kahdella haarukalla. Poista mahdolliset kalvot ja rasvat. Lusikoi lihan päälle hieman keitinlientä ja tarkista kaipaako liha suolaa.




Valkosipuli-timjamirisottoa paahdettujen leivänmurujen ja mantelin kera
  • 1 litra kanalientä
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 3 salottisipulia tai 2 keskikokoista sipulia kuorittuna ja hienonnettuna
  • 2 valkosipulinkynttä kuorittuna ja hienonnettuna
  • 2 valkosipulia kokonaisina ja kuorimattomina
  • 1 kunnon kourallinen timjamia (riivi lehdet varsista)
  • 400 g risottoriisiä
  • 3 dl kuivaa omenasiideriä
  •  suolaa ja mustapippuria
  • 100 g voita
  • 100 g vastaraastettua parmesaania
  • 1,5 dl mantelirouhetta
  • 2 dl maalaisleivästä revittyjä leivänmuruja
Pane kokonaiset valkosipulit uuniin 225 asteeseen ja paahda ne kypsiksi ja sisältä pehmeiksi n. 30-40min. Anna sipulien jäähtyä ja purista sitten niistä ulos pehmeä sisus.

Kuumenna paistinpannussa tilkka oliiviöljyä. Paista leivänmurut rapeiksi ja lisää sitten mantelirouhe. Paahda kunnes mantelit ovat saaneet hiukan väriä. Ripottele päälle hiukan suolaa ja jätä seos odottelemaan.

Valmista risotto. Kuumenna liemi. Kuumenna toisessa kattilassa oliiviöljy, lisää joukkoon silputut sipulit. Anna niiden pehmetä öljyssä nelisen minuttia ja lisää sitten riisi. Sekoita pari minuuttia kunnes riisit ovat hiukan kuultavia. Lisää tässä vaiheessa joukkoon paahdetut valkosipulit ja timjami, sekä siideri.

Kun siideri on imeytynyt riisiin, lisää kauhallinen kuumaa kanalientä. Vähennä lämpöä, jotta riisit eivät kypsy ulkopinnaltaan liian nopeasti. Lisää lientä uusi kauhallinen kun edellinen on imeytynyt. Sekoita koko ajan hyvin. Jatka liemen lisäämistä kauhallinen kerrallaan n. 15min, kunnes riisi on melkein kypsää - hieman vielä hampaille vastusta antavaa. Ota risotto liedeltä ja lisää voi ja parmesaani. Sekoita varovasti. Pane kansi päälle ja anna muhia pari minuuttia. 

Viimeistele risotto lautasella ripottelemalla manteli-leivänmuruseosta sen päälle ja ympärille.



Pashaa ja hedelmiä
  • 2 dl sokeria
  • 2 keltuaista
  • 200 g voita
  • 500 g maitorahkaa
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1 dl mantelirouhetta
  • 1 dl hasselpähkinärouhetta
  • 1 sitruunan mehu
  • 2 appelsiinin mehu
  • 2 dl kuohukermaa
  • tarjoiluun: ananasta, hunajamelonia, viinirypäleitä, mansikoita

Vatkaa puolet sokerista ja keltuaiset vaahdoksi. Vatkaa loput sokerista ja voi vaahdoksi. Sekoita vaahdot ja rahka tasaiseksi massaksi. Lisää vaniljasokeri, manteli- ja pähkinärouhe ja mehut ja lopuksi kevyesti vaahdotettu kerma.

Kaada massa kostutetulla sideharsolla vuorattuun muottiin, kuten pastalävikköön. Pane paino päälle ja valuta pashaa vuorokausi jääkaapissa. Kumoa pasha tarjoiluvadille, poista harso ja tarjoile esim. tuoreiden hedelmien ja marjojen kanssa.



Maukasta pääsiäistä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...