sunnuntai 21. elokuuta 2016

Raparperi-omenapiiras

En ole varma ovatko kovaa vauhtia omenapuustamme tippuvat omenat vielä ihan kypsiä, mutta minusta ne ovatkin parhaimmillaan nyt kun ne ovat vielä kunnolla kirpeitä. Etenkin tuo meidän Valkea kuulas tuntuu olevan vähän valjun makuinen täysi-ikäisenä, naapurin punaisemmat omenat ovat maukkaita vielä myöhemminkin.


Tässä piirakassa yhdistyy kaksi erinomaisen piirakan elementtiä: mehevä rahkatäyte ja rapea murupinta. Tällaista omenapiirakkaa meidän äiti teki aina. Lisäsin joukkoon vielä vähän raparperia, kun ne tuolla puskista huusivat suruissaan, että heidät on kevään jälkeen sinne unohdettu. Toivat mukavaa lisäkirpakkuutta makean happamaan piirakkaan! 


Vaikka kesä palasikin tänä viikonloppuna ihanan lämpimän ja aurinkoisen sään muodossa, voi tällä omenapiirakalla jo ihan hyvin vähän flirttailla syksyn kanssa...




Raparperi-omenapiiras

  • 125 g voita
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl sokeria
  • 1 rkl vaniljasokeria
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl ruokasoodaa
  • 1 dl turkkilaista jogurttia / kermaviiliä / piimää / kermaa
  • 1 muna

täyte

  • 5dl omenakuutioita
  • 3 raparperin vartta
  • 250 g maitorahkaa
  • 0,5 dl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1 muna
Sulata voi. Yhdistä jauhoihin sokerit, leivinjauhe ja sooda. Sekoita sula voi kuivien aineiden joukkoon. Jaa seos puoliksi kahteen eri kulhoon. Toisesta tulee pohjataikina, toinen jää muruseokseksi kakun päälle.

Lisää pohjataikinaan jogurtti ja muna. Jogurtin sijaan voi hyvin käyttää myös esim. kermaviiliä, piimää tai kermaa. Sekoita hyvin. Levitä löysähköksi jäävä taikina voideltuun pii
rakkavuokaan.

Kuutioi omenat. Itsellä viiteen desiin meni n. 6 kotimaista omenaa kun kaikki eivät olleet ihan priimakunnossa. Isompia ulkomaalaisia omenia tähän riittäisi varmaan 3 kpl. Kuori ja viipaloi raparperi ja asettele omenat ja raparperit taikinapohjalle.

Sekoita maitorahkaan sokerit ja muna. Kaada täyte omenien päälle. Levitä viimeiseksi piiraan päälle vielä muruseos. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla 30-40 minuuttia.

Jäin miettimään, että osan vehnäjauhoista olisi voinut korvata varmaan kaurahiutaleilla. Sillä olisi saanut sekä pohjasta että päällymurusta rapsakamman. No, ensi kerralla sitten!


30 kommenttia:

  1. Täällä oltiin äsken myös omanapiirakan leipomispuuhissa. Nyt tuoksuu koko talo omenilta ja kanelilta. Nuo valkeat kuulaat tulee minullakin kerättyä puusta, ennen kuin ne ovat täysin kypsyneet. Sopii mielestäni silloin paremmin piirakoihin. Täysin kypsät syödään sellaisinaan.

    VastaaPoista
  2. Tykkään itekin eniten kirpeistä omenoista :) ja nyt on kyllä omenoita mistä leipoa ja mitä syödä, sain säkillisen äidiltä ja pohdin kuumeisesti mitä kaikkea niistä tekisi.

    Tosi kiva idea yhdistää raparperi ja omena, molemmat ihania raaka-aineita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun täti lykkäsi yhtenä männävuonna meille 7 kassillista omenia kun käytiin kylässä. Piti viedä sukulaisille, mut kukaan ei tullut niitä hakemaan. Tehtiin niistä sitten siideriä. :D Ei tainnut olla ihan optimi omppulajike siihen hommaan, mutta kyllä siitä ihan ok tuli. Rutikuivaa kylläkin.

      Poista
  3. Juuri äsken maistoin äitin omenapuista ekat omenat tähän syksyyn - tai kesään. Hyvältä maistuivat ja alkoi heti tekee mieli omenapiirakkaa :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Syksyn maku on kyllä aina ensimmäisissä omenoissa. :)

      Poista
  4. Tuollaiset murut piirakan päällä ovat minusta aina ihan parhaita.
    Valkea kuulas on minusta vähän vaikea lajike (vanhemmiltani sitä löytyy). Raakoina ovat vähän turhankin kirpakoita, mutta menevät niin tosi nopeasti yli. Sellainen täydellinen, makea ja ihanasti nestettä sisältävä omena on aika harvinaisuus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, mä kans vähän oon harmitellut että meidän pihalla sattui olemaan juuri Valkea kuulas. Onneksi naapurin omenapuussa, joka kurkottelee meidänkin pihalle, on paremmat omenat. 😅

      Poista
  5. Olisipa oma omppupuu! Onneksi naapuri lahjoitti pussillisen omppuja, mutta mitä tekivät lapset! Soivät kahdessa päivässä koko pussillisen ja mä jain ilman sitä piirakkaa :D Todella herkullisen kuuloinen piirakka raparpereineen päivineen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä meillä Puistolassa on niin paljon omenoita, että niitä on syksyisin ämpäreissä tarjolla ohikulkijoille tienposkessa useammallakin talolla. Jospa sinäkin saisit niitä vielä toisen pussillisen! Se on kyllä ihana että maksuille maistuu!

      Poista
  6. Superherkullisen näköistä! Meilläkin leivottiin eilen illalla omenapiirakkaa tai ehkä paremminkin omenakakkua, jossa maistuu myös manteli, ruskistettu voi, lime-jogurtti ja maapähkinävoi. Tänään pitäisi ottaa kuvat ja katsoa päätyykö blogiin asti ;)

    VastaaPoista
  7. Mahtavaa, just tällaisen rahkamurupiirakan reseptiä olen metsästellyt jo jonkin aikaa, kokeiluun siis! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei muuta kuin vaan! Kerro jos intoudut kokeilemaan noita kaurahiutaleita siihen. :)

      Poista
  8. Tämä on pakosti loistavaa. Happaman ja makean yhdistelmä on lyömätön!

    VastaaPoista
  9. Vastaukset
    1. Perinteiset herkut lämmittää kyllä mieltä aina välillä. Leivoin eilen iltapalaksi teeleipiä, niistä tuli sama fiilis. :)

      Poista
  10. Rahkatäytteiset piirakat on ihania <3 Käytiin kanssa naapurissa omppuvarkaissa ja ne oli sellaisia kirpsakoita, eli aivan parhaita. Rahkapiirakka onkin vielä tältä syksyltä leipomatta, pitäisköhän sitä leipoa tänään... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Naapurin omput on aina parempia kuin omat.. hihihi

      Poista
    2. Naapurin omput on aina parempia kuin omat.. hihihi

      Poista
  11. Meidän omppupuun omenat on aikalailla saman näkösiä. Osa on punakoita ja osa jää vaaleiksi, maku on kirpakka.
    Pyysin hortonomia muutama vuosi sitten leikkaamaan omppupuun ja kertomaan lajikkeen mutta ei osannut. On kuulemma niin vanha puu että mahdoton sanoa mikä on. Tänä vuona saatiin taas huippusato!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä Puistolassa on kans puut täynnä omppuja. Ihanaa!

      Poista
    2. Täällä Puistolassa on kans puut täynnä omppuja. Ihanaa!

      Poista
  12. Mun äiti toi tänään oman pihamaan omppuja! Enää tarvitsisin omenapuunlehtiä / oksia kuvauksiin ja sama homma on edessä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun kaveri haluaisi kuvata videon meidän omenapuun oksan sahaamisesta savustusjuttuihin. Siitä syntyisi varmasti kuvausrekvisiittaa. Kerro jos et saa muualta. ;D

      Poista
  13. On kyllä aika luksusta kun saa omenat omasta pihasta. Tosin ilmeisesti niitä voi olla sitten liiaksikin asti ja loppuu käyttöideat kesken (näin olen kuullut, itse en puutarhattomana tällaisista ongelmista tiedä). :D

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...