Kaveriporukkamme aloitti eilen uuden ruokaleikin, jonka nimi on 'Matkustan ympäri maailmaa'. Homma meni siten, että me lupasimme ensin kutsua kaikki meille illalliselle, ja seuraavaksi samaan lupautuva pari sai päättää meille illallisen teemamaan. Eilen meillä vietettiin sitten venäläistä iltaa.
|
Kattauksen teema oli 'viattomuus' |
|
Venäläinen klassinen musiikki sopi hyvin juhlakauttauksen kanssa. |
Ohjelmassa oli viisiruokalajinen menu, joka alkoi klassisesti hunajan ja smetanan kanssa nautituilla venäläisillä suolakurkuilla. Menu jatkui blineillä, jotka söimme savulohen, punasipulin, smetanan, hunajan kera. Yksi ystävävämme oli vastikään käynyt Pietarissa, ja blinien päällä nautimme myös hänen tuliaisina tuomaa kaviaaria.
Menu jatkui borssikeitolla, jonka päälle ripoteltiin smetanan lisäksi paistettua pekonimurua. Varsinaisena pääruokana söimme naudanlihastroganoffia riisin kera. Ennen jälkiruokaa söimme pienen makean ystäväni Pietarista tuoman suklaisen keksiherkun muodossa ja jälkiruokana söimme minipavlovat, joiden täytteenä oli kermavaahtoa, kinuskia ja puolukoita.
Ruokalajien välissä pelasimme venäläistä juomapeliä, jonka tavoitteena oli tunnistaa venäläisiä kuuluisuuksia. Kilpailijoiden tuli annetun ajan aikana (jostain lautapelistä nyysitty tik-tak-kello) etsiä netistä kännykkällään a) kuvassa olevan henkilön nimi ja b) joku knoppitieto ko. henkilöstä. Mikäli nimeä eikä sellaista tietoa mitä joku muu ei olisi jo ehtinyt sanoa ollut löytynyt, täytyi kilpailijan ottaa vodkahörppy.
Peli sujui mukavasti, ja ainoastaan yksi kuuluisuuksista oli sellainen jonka kaikki tunnistivat. Knoppitietojen myötä opimme tietämään paljon kiinnostavia asioita venäläisistä kuuluisuuksista ja ne veivät keskustelun hauskasti aina teemamaan aiheisiin. Ruoan odotteluajatkin kuluivat mukavasti pelin myötä, eikä blinien paistoaikakaan tuntunut kauhean pitkältä, kuten olin pelännyt. Ainakin kerrankin illallisvieraat saivat ihan luvan kanssa räplätä kännyköitään ruokaa odottaessa. :P
Ruoat onnistuivat ainakin omasta mielestäni hyvin, vaikka en ollut niitä aiemmin juuri tehnyt.
Borssikeittoa treenasin kerran aiemmin tällä viikolla ja havaitsin että juurekset täytyy pilkkoa tosi ohuiksi suikaleiksi. Löysin sattumalta yleiskoneestani suikaleterän, ja käytin sitä. Se säästi aika ison työn, vaikka osa juureksista menikin aika silpuksi. Tein borssikeiton edellisenä päivänä, mikä mielestäni teki sille hyvää. Keitto oli paljon maukkaampi lauantaina lämmitettynä kuin perjantaina tuoreeltaan.
|
Ruokajuomana oli alussa skumppaa ja myöhemmin venäläistä olutta. |
Stroganoffin tein
tällä ohjeella, mutta käytin siihen herkkusienten sijaan suppilovahveroita. Paistoin sienet, sipulit ja lihapalat pienissä erissä pannulla runsaassa voissa ja maustoin suolalla ja pippurilla. Lopuksi otin pannulta maut mukaan kiehauttamalla siinä lihalieman. Laitoin kaikki ainekset uunivuokaan, folion päälle ja haudutin lihan uunissa noin viitisen tuntia.
Liha oli mureaa, mutta ei ollut hajonnut silpuksi. Osa pinnalla olleista lihapaloista oli hieman päässyt kuivahtamaan. Liemi oli hyvän makuista, mutta olisin ehkä toivonut sen olevan vähän paksumpaa. Jos olisin tehnyt normisatsin kasarissa, olisin ehkä suurustanut lientä hieman. Riisi oli minusta lisäkkeenä vähän mauton, kokeilen ehkä ensi kerralla stroganoffia pastan kanssa. Annos kaipasi hieman happoa, joten tarjosin sen kylkeen puolukoita.
Blinit keksin lisätä menuun vasta aamulla, kun meille jäi edellisten vieraiden jäljiltä perjantaina savustettua lohta.
Taikina onnistui hyvin, vaikka oikaisin hieman ohjeessa enkä vatkannut valkuaisia vaahdoksi. Blineistä olisi voinut tulla hieman kuohkeampia jos olisin sen tehnyt. Taikina ei myöskään ehtinyt tekeytyä yli vuorokautta, vaan pari hassua tuntia. Hyviä olivat silti, etenkin kun ne päästiin syömään suoraan pannulta ilman odottelua.
|
Aamun kauppareissulla mukaan tarttui "blinipannu". Hinnaltaan järkevin oli sellainen joka paistaa lettuihin naamankuvat. :D |
Minipavloviin tein kuuden valkuaisen marengin, josta tuli 18 minimarenkialustaa. Pursotin marengin siten, että keskelle jäi kuoppa täytteitä varten. Tiputin marengin pohjalle lusikallisen kinuskiksi keitettyä kondensoitua maitoa ja lusikoin päälle sokerilla ja vaniljasokerilla makeutettua kermavaahtoa. Pinnalle ripottelin puolukoita. Vaikka kokonaisuus oli makea, puolukoiden happamuus katkaisi sitä kivasti.
|
Pavlova ei oikeasti ole venäläinen jälkiruoka, vaan ainoastaan nimetty venäläisen balettitanssijan mukaan. |
Ilta oli kaikin puolin onnistunut! Illan aikana kuunneltiin myös aika hyvä kattaus venäläistä musiikkia klassisesta musiikista punkkiin ja poppiin. Suunniteltu ripaskakisa jäi kuitenkin toteuttamatta. :P Jännityksellä jäämme odottamaan seuraavaa Matka maailmanympäri-iltaa, jolloin matkaamme samalla porukalla Pakistaniin!