keskiviikko 22. helmikuuta 2017

Mökkiraksalta moi!

Vuosi sitten maaliskuussa kerroin teille mökkiprojektistamme. Silloin olin ajatellut, että laajentaisin blogin aihepiirejä rakennukseen, remontointiin ja sisustukseen, jota näyttää meidän elämässä riittävän vuodesta toiseen. Samalla tulisi dokumentoitua nämä elämän seikkailut jonnekin itselle muistiin. 


Mökin perustuksien teon yksityiskohdat eivät kuitenkaan kiinnostaneet minua itseänikään niin paljon, että olisin jaksanut niistä tänne raapustaa. Mökin rakentaminen on muutenkin ollut lähestulkoon kokonaan ammattilaisten käsissä, joten emme ole olleet täällä juurikaan todistamassa hommien etenemistä. Nyt olemme kuitenkin täällä keittiötä asentamassa, ja ajattelin jakaa mökkiraksakuulumisia teidän kanssanne.

Päädyimme lopulta Kuusamon hirsitalojen mökkipakettiin, mutta tyydyimme kustannuissyistä parikymmentä neliötä pienempään mökkiin, ja vaihdoimme Sippa92-mallista Konttinen74-malliin. Pohja tuntuu tällä hetkellä oikein toimivalta ja tilat tarpeeksi suurilta. Ainoastaan pesutilat tuntuvat vähän ahtaalta, sillä teknisten tilojen puuttuessa sinne täytyy sijoittaa myös lämmitysvempaimet.

Kurkistus keittiöön. Esittelen sen teille paremmin kun on valmis. :)

Keittiötä valittaessa tulee yleensä käytyä pyytämässä tarjous useammalta toimittajalta. Joka kierroksella suunnitelma hieman jalostuu, kun eri suunnittelijoilla on erilaisia ratkaisuehdotuksia joihinkin pulmakohtiin. Olisi tietysti hyvä, jos koko talon joka nurkan voisi käydä läpi yhtä huolellisesti - useaan kertaan ja useampien silmäparien läpi. Näin ei kuitenkaan ole, ja väistämättä eteen tulee asioita, joita ei piirustuksia katselleessa tullut ajatelleeksi. Niiden kanssa oppii kyllä varmasti elämään, mutta kerron ne nyt teille, jos vaikka olette joskus mökkiä rakentamassa. Ei pä tarvitse teidän tehdä samoja virheitä kuin meidän! :)

1. Kylppärin koko

Jostain minulle tuntemattomasta syystä meidän kylppärin mittasuhteet eivät ole samanlaiset kuin tuossa yllä olevassa kuvassa, vaan saunaa on suurennettu suihkutilan kustannuksella. Älä tee näin. Jätä suihkutilan leveydeksi vähintään tuo kuvassa oleva metri, tai paljonko lie tuossa tilaa on. Muuten suihkussa tulee ahtaanpaikan kammo. :P



2. Ikkunat

Jos muutat talopaketin ikkunoita, niin mieti lopputulosta myös kokonaisuuden kannalta. Me vaihdoimme tuuletusikkunan mökin etusivulta tuonne sivuseinälle, mutta nyt etuseinälle jäi tuollainen hassu pari-ikkuna toisen ison ikkunan viereen. Olisi siinä voinut olla kaksi isoruutuista ikkunaakin. Tai kolme pienempää rinnakkain. Jotenkin kuitenkin symmetrisemmin kuin miten nämä tässä nyt ovat.



3. Hirsipaneelit

Otimme mökin sisäseiniin hirsipaneloinnin. Ovathan ne mukavamman näköiset kuin kipsilevyseinät, mutta aika kimurantit asentaa. Leveä ja ohut paneeli nimittäin käpristyy ja sitä on hankala asentaessa saada ponttiin. Tuppaa halkeilemaan. En ottaisi niitä toista kertaa. Väriero valkokuultoisen hirren ja paneelin välillä on myös suuri. Alla olevassa kuvassa molemmat maalattu samalla maalilla kaksi kertaa. Hirsiseinään saa laittaa jokusen kerroksen tuota maalia, että värieron saa kurottua umpeen.



4. Mökin yläkolmiot paneelilla.

Rungon yläosan kolmiot tehdään hirsien sijaan usein paneloiden. Näin kolmioiden sisään saa hyvän lämpöeristyksen ja toteutus on hieman hirsiseinää edullisempi. Se mitä minä en tajunnut on se, että paneloitu kolmio tulee sisäpuolella hieman hirsiseinää ulommas, mikä ei näytä kovin kivalta. Tässä tulee vastaan myös sama värieroasia kuin kohdassa kolme.


Mökin piirustuksia katsellessa en tullut myöskään ajatelleeksi, että tässä mallissa mökin suurin seinä on kiveä,
mikä on aika hallitseva elementti myös sisustuksessa.
No, siinäpä ne olivatkin! Kerron sitten lisää kun havaitsen uusia yllätyksiä! :D Mutta pakko silti loppuun sanoa, että ihanahan siitä tulee! Taas viikon saunamökin ahtaudesta tuskastuneena, ulkohuussiin raahautuneena, kädet jäässä ulkona kokatessa olen vain unelmoinut mökin valmistumisesta.



tiistai 21. helmikuuta 2017

Virtuaaliviinikerho: Merlot

Tällä kertaa viinikerhossa palataan lajikeviinien pariin, kun vuoroon pääsee Merlot. Ajatuksena oli tänä keväänä keskittyä ranskalaisiin viineihin, ja Merlot onkin Bordeaux'n viljeillyin rypäle. Pelkkien Bourdeauxin Merlot'hin keskittyminen olisi kuitenkin tullut sen verran tyyriiksi, että maistelemme myös muun maailman tuottamia Merlot-lajikeviinejä.

Jos haluat mukaan, niin kipaise hakemassa alla olevat viinit Alkosta (suosittelen lämpimästi Alkon verkkokauppaa!) ja liity maistelujoukkoomme perjantaina 3.3.2017 klo 19:00 Puistolan bistron FB-sivulta löytyvässä tapahtumassa: Virtuaaliviinikerho, Merlot. Kokoonnumme tuolloin kotisohvillemme maistelemaan viinejä ja jakamaan kokemukset virtuaalisesti. 

Lämpimästi tervetuloa!



Merlot tuottaa pehmeän reheviä, hedelmäisiä viinejä, jotka ovat nautittavissa usein jo nuorina. Aromeista löytyy kypsää hedelmäisyyttä ja punaisia marjoja, kuten herukkaa ja puolukkaa. Viinistä löytää usein kukkaisuutta, mutta myös maanläheisyyttä. Tanniineja Merlot'ssa on maltillisesti. 

Reseptitaivas kehuu Merlot'a hyvänä ruokaviininä, joka täydentää ruokaa viemättä siltä pääosaa. Varsinainen pihviviini Merlot ei maltillisen tanniinisuutensa vuoksi välttämättä ole, joten liharuoista parhaiten Merlot'lle sopivat kypsät lihat ja pataruoat. Merlot on myös hyvä grilliviini etenkin maalaismakkaroiden tai possunniskan seuralaiseksi. 

Tunnetuimmat, jopa kulttiasemaan nousseet, erittäin arvokkaat Merlot-lajikeviinit viljellään Ranskan Bordeauxissa, Saint-Émilionissa ja Pomerolissa. Lajikeviiniä useammin Bordeaux'ssa Merlot'sta valmistetaan tosin useimmin sekoiteviiniä yhdessä Cabernet Sauvignonin, Cabernet Francin ja Petit Vedot'n kanssa. Merlot'a viljellään myös muualla Ranskassa ja Euroopassa, kuten Italiassa, Unkarissa, Bulgariassa ja Romaniassa. Merlot on yleinen lajike myös Uudessa maailmassa. Yhdysvalloissa, etenkin Yhdysvalloissa ja Chilessä.

Opi lisää Merlot'sta vaikkapa näistä lähteistä:
http://reseptitaivas.fi/viinikoulussa-samettinen-merlot/
https://www.juomavinkki.fi/fi/ryp%C3%A4le/merlot
https://viinimaa.fi/artikkelit/viinikoulu/merlot-helposti-lahestyttava-maailmanvalloittaja


Halusin maisteluun mukaan yhden hieman epätyypillisemmän viinimaan - ja sitä pääsi tällä kertaa edustamaan Bulgaria. Viinilehti kuvaa viiniä särmikkään runsaaksi ja suosittelee sitä grilliruokien seuralaiseksi. Kolme tähteä ja hinta-laatusuhde kohdillaan.


Yhdysvaltojen osalta tunnetuimmat Merlot't tulevat Washingtonin alueelta, josta on kotoisin myös toinen maisteluviinimme. Viinilehti kehuu viiniä mehevän muhevan mehukkailla sanoilla ja antaa sille neljä tähteä. Laatukin on hintaa korkeampi. Tämäkin viini toimii grilliruokien seurassa. Tai juustojen. Tai jopa noutopöydässä (mikä ei yleensä ole mairitteleva asia viinille..)

Ps. Viinin tekijän taustalta löytyy sen verran huumaava tuhkimotarina, että päätin härskisti kopioida sen tähän teidän nähtäväksenne:

Charles Smith Wines

Rocktähden habituksen omaava Charles Smith varttui Pohjois-Kalifornian Sacramentossa ja nuoruudessaan hän työskenteli mm. sommelierina ja apulaisena eri viinitiloilla (mm. Domaine Chandon) Rakkaus tanskalaiseen naiseen vei hänet kuitenkin Kööpenhaminaan, jossa hän pyöritti Tex-Mex ravintolaa 11 vuoden ajan. Tänä aikana alkoi hän järjestää paikallisille bändeille keikkoja ravintolassaan ja rockmanagerin työstä tuli hänelle toinen ammatti. Vuonna 1999 ollessaan 39 vuotias päätti hän lähteä road tripille Washington Staten alueelle ja sattuma saattoi hänet yhteen Cayuse-viinitilan ranskalaisen omistajan, Christophe Baronin, kanssa. Christophe ja Charles ystävystyivät ja Christophe suostutteli Charlesin jättämään taakseen managerin ja ravintoloitsijan uran ja aloittamaan uuden uran viinintuotannon parissa. Näin syntyi Charles Smithin ensimmäinen projekti, K Vintners. K Vintners tuottaa pienten volyymien huippuviinejä, joiden arvostus amerikkalaisten viinikriitikoiden parissa on ollut huimaa. Chales Smith Wines-projektin ideaa Charles Smith kuvaa sanoilla "Modernist Project". Viinien mustavalkoinen, rockhenkinen maailma on helposti lähestyttävää ja viinit ovat tyyliltään ja laadultaan etikettien antaman lupauksen arvoisia. Charles Smith valittiin hiljattain Food & Wine Magazinen toimestav vuoden 2009 viinintekijäksi Yhdysvalloissa. Charles Smithin uusi projekti on Secco Italian Bubbles kuohuviinit, jonka taustalla on myös Charlesin italialainen vaimo Ginevra. Secco-kuohuviinit tuotetaan pohjois-italian Venetossa paikallisten tuottajien toimesta. Laatuvaatimukset ovat tiukat ja tavoitteena on tyypilliseen Charles Smith-tyyliin yhdistää nuorekas ja tuore konsepti tinkimättömään aistinvaraiseen laatuun.

Lähde: www.vindirekt.fi


Kolmas viini löytyy Alkon uutuuslistalta, joten siitä ei vielä netistä arvioita löydy. Alko kuvaa tätä toscanalaista Merlot'a sanoin: täyteläinen, tanniininen, mausteinen, mustikkainen, suklainen. Kuulostaa herkulta!


Maistelun päättää ranskalainen Merlot. AC Saint-Emilion Grand Cru on pikkuruinen 2000 asukkaan kaupunki Ranskan Bourdeaux'ssa, mutta se kuuluu Bordeaux'n alueen neljän merkittävimmän viinialueen joukkoon. Viinilehti antaa viinille neljä tähteä ja kertoo hinta-laatusuhteen olevan kohdillaan, mutta on sitä mieltä että viini kehittyisi vielä edelleen kypsyessään.

Viinilehti kuvaa viiniä klassiseksi ja nuorekkaaksi, jonka tanniinit ovat terhakkaat. Viinin ruokapariksi he suosittelevat entrecotea.