keskiviikko 22. helmikuuta 2017

Mökkiraksalta moi!

Vuosi sitten maaliskuussa kerroin teille mökkiprojektistamme. Silloin olin ajatellut, että laajentaisin blogin aihepiirejä rakennukseen, remontointiin ja sisustukseen, jota näyttää meidän elämässä riittävän vuodesta toiseen. Samalla tulisi dokumentoitua nämä elämän seikkailut jonnekin itselle muistiin. 


Mökin perustuksien teon yksityiskohdat eivät kuitenkaan kiinnostaneet minua itseänikään niin paljon, että olisin jaksanut niistä tänne raapustaa. Mökin rakentaminen on muutenkin ollut lähestulkoon kokonaan ammattilaisten käsissä, joten emme ole olleet täällä juurikaan todistamassa hommien etenemistä. Nyt olemme kuitenkin täällä keittiötä asentamassa, ja ajattelin jakaa mökkiraksakuulumisia teidän kanssanne.

Päädyimme lopulta Kuusamon hirsitalojen mökkipakettiin, mutta tyydyimme kustannuissyistä parikymmentä neliötä pienempään mökkiin, ja vaihdoimme Sippa92-mallista Konttinen74-malliin. Pohja tuntuu tällä hetkellä oikein toimivalta ja tilat tarpeeksi suurilta. Ainoastaan pesutilat tuntuvat vähän ahtaalta, sillä teknisten tilojen puuttuessa sinne täytyy sijoittaa myös lämmitysvempaimet.

Kurkistus keittiöön. Esittelen sen teille paremmin kun on valmis. :)

Keittiötä valittaessa tulee yleensä käytyä pyytämässä tarjous useammalta toimittajalta. Joka kierroksella suunnitelma hieman jalostuu, kun eri suunnittelijoilla on erilaisia ratkaisuehdotuksia joihinkin pulmakohtiin. Olisi tietysti hyvä, jos koko talon joka nurkan voisi käydä läpi yhtä huolellisesti - useaan kertaan ja useampien silmäparien läpi. Näin ei kuitenkaan ole, ja väistämättä eteen tulee asioita, joita ei piirustuksia katselleessa tullut ajatelleeksi. Niiden kanssa oppii kyllä varmasti elämään, mutta kerron ne nyt teille, jos vaikka olette joskus mökkiä rakentamassa. Ei pä tarvitse teidän tehdä samoja virheitä kuin meidän! :)

1. Kylppärin koko

Jostain minulle tuntemattomasta syystä meidän kylppärin mittasuhteet eivät ole samanlaiset kuin tuossa yllä olevassa kuvassa, vaan saunaa on suurennettu suihkutilan kustannuksella. Älä tee näin. Jätä suihkutilan leveydeksi vähintään tuo kuvassa oleva metri, tai paljonko lie tuossa tilaa on. Muuten suihkussa tulee ahtaanpaikan kammo. :P2. Ikkunat

Jos muutat talopaketin ikkunoita, niin mieti lopputulosta myös kokonaisuuden kannalta. Me vaihdoimme tuuletusikkunan mökin etusivulta tuonne sivuseinälle, mutta nyt etuseinälle jäi tuollainen hassu pari-ikkuna toisen ison ikkunan viereen. Olisi siinä voinut olla kaksi isoruutuista ikkunaakin. Tai kolme pienempää rinnakkain. Jotenkin kuitenkin symmetrisemmin kuin miten nämä tässä nyt ovat.3. Hirsipaneelit

Otimme mökin sisäseiniin hirsipaneloinnin. Ovathan ne mukavamman näköiset kuin kipsilevyseinät, mutta aika kimurantit asentaa. Leveä ja ohut paneeli nimittäin käpristyy ja sitä on hankala asentaessa saada ponttiin. Tuppaa halkeilemaan. En ottaisi niitä toista kertaa. Väriero valkokuultoisen hirren ja paneelin välillä on myös suuri. Alla olevassa kuvassa molemmat maalattu samalla maalilla kaksi kertaa. Hirsiseinään saa laittaa jokusen kerroksen tuota maalia, että värieron saa kurottua umpeen.4. Mökin yläkolmiot paneelilla.

Rungon yläosan kolmiot tehdään hirsien sijaan usein paneloiden. Näin kolmioiden sisään saa hyvän lämpöeristyksen ja toteutus on hieman hirsiseinää edullisempi. Se mitä minä en tajunnut on se, että paneloitu kolmio tulee sisäpuolella hieman hirsiseinää ulommas, mikä ei näytä kovin kivalta. Tässä tulee vastaan myös sama värieroasia kuin kohdassa kolme.


Mökin piirustuksia katsellessa en tullut myöskään ajatelleeksi, että tässä mallissa mökin suurin seinä on kiveä,
mikä on aika hallitseva elementti myös sisustuksessa.
No, siinäpä ne olivatkin! Kerron sitten lisää kun havaitsen uusia yllätyksiä! :D Mutta pakko silti loppuun sanoa, että ihanahan siitä tulee! Taas viikon saunamökin ahtaudesta tuskastuneena, ulkohuussiin raahautuneena, kädet jäässä ulkona kokatessa olen vain unelmoinut mökin valmistumisesta.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...