torstai 19. tammikuuta 2017

Virtuaaliviinikerho: Rhônen laakso

Virtuaaliviinikerhossa tutustutaan tämän kevään aikana ranskalaisiin viineihin. Oma viinitietämykseni on erityisesti ranskalaisten viinien kohdalla varsin heikko ja perustuu olettamukseen, että kaikki keskihintaiset viinit ovat laadultaan surkeita. On aika ottaa selvää pitääkö omat ajatukseni paikkaansa. Ensimmäisenä matkaamme viinien mukana Rhônen laaksoon, ja sinne menemme perjantaina 3.2.2017 klo 19:00. Jos haluat mukaan, kipaise hakemassa (tai  tilaa verkkokaupasta) alla olevat pullot, tai osa niistä, ja ilmoittaudu Facebookissa Puistolan bistron tapahtumaan Virtuaaliviinikerho: Rhônen laakso. Nähdään kahden viikon päästä siellä!


Skippaan taas tarkemmat esittelyt, sillä netti on pullollaan tietoa Rhônen laakson viineistä, eikä minulla ole niihin mitään lisättävää. Siispä sivistä itseäsi Rhônen laakson viineistä ennen viinikerhoa esimerkiksi näistä lähteistä: hyvää perustietoa löydät Viinihullun blogista, Alkon sivuilta ja Kuopion kansalaisopiston sivuilta. Ja sitten vähän päälle fiilistelyä Reseptitaivas -blogista.

Alkossa riittää valinnan varaa rhonelaisissa viineissä. 0,75l kokoisia punaviinejä on yhteensä 58 kpl. Halusin maisteluun mukaan a) eri hintaluokan viinejä b) eri laatuluokan viinejä c) viinejä sekä etelästä että pohjoisesta ja d) sekä sekoiteviinejä että 100% syrah-rypäleen viinejä. Tätä ei ollut kovin helppo toteuttaa neljällä viinillä, mutta onnistuin lopulta mielestäni ihan hyvin!

Alla olevista neljästä viinistä kolme sekoiteviiniä on etelästä, ja bonusviini on 100% syrah pohjoisesta. Yksi viini on laatuluokaltaan 'Cotes du Rhône villages' ja kolme muuta on crand cru -luokan viinejä, kukin eri alueelta. Viinien hinnat vaihtelevat kympin ja viiden kympin välillä. Tässä he ovat:

1. viini: Ogier Heritages Les Moniales Côtes du Rhône Villages 2015

Tämä 'Côtes du Rhône villages' -laatuluokan viini on valmistettu Grenache 77 %, Syrah 15 % ja Mourvèdre 8 % -rypäleiden sekoitteena. Viinin tuottaja Ogier on maahantuojan mukaan Rhônen laakson alueen arvostetuin tammessa kypsytettyjen viinien tuottaja. Ogier sijaitsee Châteauneuf-du-Papen sydämessä, mutta koska viini ei ole saanut alueen Grand cru -merkintää, siinä lienee käytetty rypäleitä muualtakin.

Vuoden 2014 vuosikerta on saanut Viini-lehdeltä neljä tähteä ja hinta-laatusuhteeksi 1. Viini-lehden mukaan tuhti punaviini on paahteinen ja hillomaisen makea ja se käy hyvin lähes kaikkien liharuokien kumppaniksi. Lue lisää viinistä ja sen tuottajasta Viinimaan sivuilta täältä.

2. viini: Gigondas L'Hallali Grande Réserve 2014

Toinen maisteluviini tulee Rhônen laakson yhdeltä kolmestatoista arvostetusta cru -alueesta: Gigondasista. Eteläisessä Rhônen laaksossa sijaitseva Gigondas on Châteauneuf-du-Papen jälkeen etelän maineikkain suojattu alkuperäisalue, joskus sen pikkuserkuksikin kutsuttu. Viinihullu-blogin mukaan alueen punaviinit ovat hyvin samantapaisia kuin Châteauneuf-du-Papet, mutta painottavat eleganssin sijaan enemmän voimaa ja runsautta.

Viini on edellisen viinin tapaan yhdstelmä kolmesta rypäleestä: Grenache (80%), Syrah, Mourvèdre ja se on saanut Viini-lehden arviossa neljä tähteä ja hinta-laatusuhteeksi 0. Ruoaksi lehti suosittelee viinille aromikkaita tummia liharuokia ja erityisesti riistaa.

3. viini: Juliette Avril Châteauneuf-du-Pape 2014

Kolmantena viininä maistellaan Eteläisen Rhônen laakson Châteauneuf-du-Papen alueen viiniä. Châteauneuf-du-Pape on cru-alueista ehdottomasti tunnetuin, suurin ja arvostetuin. Siellä viljellään enimmäkseen punaisia rypäleitä, ja se onkin kuuluisa mehukkaista, tummista ja tanniinista GSM-rypäleiden (Grenache, Syrah, Mourvèdre) sekoiteviineistään.

Viini saa Viini-lehdeltä myös neljä tähteä ja hinta-laatusuhteeksi arvon 0. Viini-lehti suosittelee viinin kumppaniksi selkeämakuisia, aromikkaita tummia liharuokia.

Bonusviini: Jaboulet Cornas Les Grandes Terrasses 2011

Bonusviiniksi halusin valita edellisistä poiketen 100 %:n Syrah-viinin. Syrah-rypäle on kotoisin pohjoisesta Rhônen laaksosta, jossa maineikkaimmat lajikeviinit tuotetaan alkuperämerkinnöillä Côte Rôtie, Hermitage, Saint-Joseph ja Crozes-Hermitage. Tämä viini on kotoisin myös yhdeltä pohjoiselta cru-alueelta: Cornasista. Viinintuottaja Paul Jaboulet Aîné on Rhônen laakson parhaita viinintuottajia ja se tuottaa sekä pohjois- että eteläosassa sijaitsevien 26 alkuperäalueen viiniä.

Tämä viini on saanut Viini-lehdeltä kokonaiset viisi tähteä ja hinta-laatusuhteeksi 0. Alkon valikoimassa olisi ollut myös arvostetumpien Côte Rôtien ja Hermitagen viinejä, mutta ne eivät olleet saaneet Viini-lehdeltä yhtä korkeita arvioita laadun ja hinta-laatusuhteen vuoksi, joten päädyin tähän viiniin. Viini-lehti suosittelee tälle viinille ruokapariksi tummia liharuokia ja kypsiä juustoja.

Mitäpä sitten syötäisiin? 

Jotain ranskalaista tietenkin! Mitään viinissä haudutettua ruokaa en viitsisi tehdä, sillä haluan säästää ne ruoat lauantaille sikäli mikäli maisteluviinejä jää runsaasti yli ja osa pitää saada upotettua pataan. Jotain simppeliä sen täytyisi myös olla, koska perjantai. Niinpä päätin tehdä pääruoaksi ranskalaisten suosikkiruoan, eli bifteck aux pommes frites, tuttavallisemmin pihviä ja ranskiksia.

Pihvin seuraksi ajattelin pitkästä aikaa tehdä suosikkikastikettani, rakuunaista voikastiketta, jonka ohje näyttää jotakuinkin tältä. Samalla konseptilla alkupalaksi riittänee sinappi-vinegretellä maustettu pähkinäinen vihersalaatti. Jälkiruoaksi ajattelin tehdä Crème brûléeta - kuinkas muutenkaan. Sille ei löytynytkään omasta blogista ohjetta, vaikka kuuluu ihan perusjälkkäreihin. Täytynee korjata tilanne pikimmiten!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti