sunnuntai 11. kesäkuuta 2017

Matka maailman ympäri: Etelä-Korea

Ruokaryhmämme matkusti kevättalvella illaksi makumatkalle Etelä-Koreaan, tai tarkemmin sanoen Etelä-Haagaan, jossa ystäväpariskuntamme tarjosi meille muille huikean tulituksen korealaisia herkkuja.



Menu alkoi itseoikeutetusti kimchillä, jota oli tarjolla kahta laatua. Toinen oli muhinut jääkaapissa pari päivää ja toinen pari viikkoa. Etenkin jälkimmäinen oli järjettömän hyvää ja sai kyllä odotukset nousemaan kattoon. Kimchin ohella alkupaloina nautittiin muita pieniä kasvisherkkuja, pikkelöityjä kurkkuja ja tofua. Lisäksi tarjolla oli kahta pannulla paistettua kasvisruokaa, joista toisen pääraaka-aineena oli kesäkurpitsa, ja toisessa kimchi. Aivan mielettömän herkullisia molemmat.



Ensimmäisenä pääruokana syötiin bulgogia ja se valmistettiin korealaiseen tyyliin pöytään nostetulla grillilllä. Mikäpä voisi olla parempaa kuin suoraan grillistä lautaselle nostetut tirisevät, valkosipulilla maustetut lihapalat, joiden kyytipoikana sai vielä ihanan paahteista gochujang chilistä tehtyä tahnaa. Bulgogin ohessa tarjottiin myös herkullisia marinoituja munakoisoja.




Eikä siinä vielä kaikki! Toisena pääruokana saimme bibimbabia, joka on trendikäs kulhossa tarjottava riisiruoka. Kulhon pohjalla on riisiä ja päällä kasviksia sekä raaka kananmuna. Kulho nostetaan pöytään, jonka jälkeen ainekset sekoitetaan ja nautitaan heti. Tässä vaiheessa pöydästä alkoi kuulua jo vienoa vaikerrusta, sillä ruoka oli niiiiin hyvää ja sitä oli enemmän kuin riittävästi.


Ruoansulatusjuomana korealaista Jinro-viinaa. :O

Ensimmäinen (luin oikein, ensimmäinen) jälkiruoka piti sekin sisällään tavallaan kaksi jälkiruokaa. Jälkiruoka piti sisällään tuoreen mangon ja marjojen kanssa tarjottua kookoksella maustettua mustaa riisiä ja kanelilla ja vaniljalla maustettuja saago-helmiä. Nam. Nam. Nam.


Illallisen viimeisteli kahvi, jonka kanssa tarjottiin pitaleipätyyppisiä, korvapuustilta maistuvia herkullisia leivoksia, gonggal-ppangeja. Sen jälkeen ei kyennyt juuri muuhun kuin istumaan ja hymyilemään täyden vatsansa kanssa.




Huikeista huikein kotikokkimme kirjoitti ystävällisesti myös suurimman osan resepteistä meille, jotta pääsemme herkuttelemaan näillä upeilla ruoilla joskus toistekin. Suuren suuri kiitos Virve ja Mikko, olette huikeita! Nähdään seuraavaksi Argentiinassa! :)

Kimchi

n. 600-700 g kiinankaalta
muutama kevätsipuli
1 porkkana
2 rkl merisuolaa
2 rkl sokeria 

Huuhtele ja paloittele kaali sopiviksi paloiksi. Itse halkaisin pituudelta ja siivutin 1-1,5 cm paloiksi.
Laita isoon kulhoon ja sekoita sokeri ja suola kaaliin. Kelmu ja paino päälle, jääkaappiin yön yli mehustumaan. 
Itse olen tehnyt ilman porkkanaa ja kevätsipulia, jos ne haluaa lisätä niin porkkana ohuiksi suikaleiksi ja sipuli renkaiksi. 

Mausteseos:
n. 6 kpl valkosipulin kynsiä  (menee enemmänkin jos haluaa)
n. 5 cm pala tuoretta inkivääriä
1 dl gochugaru-chiliä
2 rkl kalakastiketta
1 dl sokeria
2 dl kylmää vettä

Kaikki sauvasekoittimella tasaiseksi kastikkeeksi. Gochugaru-chili on ehdoton olla, löytyy etnisistä kaupoista aika helposti.

Kaali kumotaan siivilään, ei huuhtelua. Sekoita kastike ja kaali huolellisesti sekaisin. Purkita kaali tiiviisti painellen ja laita vähän vettä mukaan (jos on kovin märkä jo valmiiksi, ei tarvitse kuin vähäsen). Purkit saa olla huoneenlämmössä vuorokauden, jotta käyminen alkaa, sen jälkeen jääkaappiin. Syötävää 2-3 päivän päästä mutta paranee vanhetessaan

Pikkelöity tofu 

500g tofua
1,7 dl soijaa
Kuivattuja siitakesieniä (isoja 3, pieniä laitoin reilun kourallisen ja käytin osan bibimbapiin)
0,8 dl etikkaa (käytin omenaviinietikkaa)
3,5 dl vettä
2 valkosipulin kynttä viipaleina
1 omena viipaleina (itse laitoin 2 kun oli pieniä omppuja)
1 sipuli viipaleina
öljyä paistamiseen

Laita kattilaan soija, etikka, omena (voi käyttää myös muuta makeutusaineita kuten sokeria, mutta omena riittää hyvin), valkosipuli, kuivatut sienet ja vesi. Keitä kiehuen 10 min, laske lämpöä ja anna hiljalleen hautua 30 min. 
Huuhtele ja leikkaa tofu suupaloiksi ja paista pannulla kullanruskeaksi. 
Laita astiaan pohjalle sipuli, päälle tofu ja viipaloitu sienet sekä kaada päälle siivilöi liemi. 
Valmista syötäväksi heti, mutta säilyy viikon pari helposti jääkaapissa.


Pikkelöity kurkku

n. 0,5 l kurkkuviipaleita
1 rkl riisiviinietikka
2 rkl soijaa
2 tl seesamöljyä
ripaus chilihiutaleita (oman maun mukaan)
2 murskattua valkosipulin kynttä
1 kevätsipulia

Sekoita liemi ja mausteet, lisää kurkkuviipaleet. Laita kylmään tunniksi maistumaan, säilyy pari päivää. 

Hobakjeon

2-3 dl ohueksi suikaloitua kesäkurpitsaa
2-3 kevätsipulia suikaleita, ruohosipuli käy myös
suolaa maun mukaan
n. 3 rkl vehnäjauhoja
n. 3 rkl vettä
1 kananmuna 
öljyä paistamiseen

Sekoita kaikki ainekset (pl. muna) tasaiseksi. Taikinan on tarkoitus olla kevyt ja vain pitää lettu kasassa. 
Levitä seos tasaisesti keskikuumalle pannulle ja paina kevyesti lastalla paistamisen ajan. Parin minuutin kuluttua levitä päälle kevyesti vatkattu muna, anna hyytyä hetken ja käännä paistos. Paista kypsäksi. 
Vinkki, kananmunan alle voi jemmata tuoreita äyriäisiä.

Kimchijeon

kimchiä
kevätsipulia
vehnäjauhoja
öljyä paistamiseen

Tämä on tosi helppo, vesi jätetään pois koska kimchi itsessään on kosteaa, eikä suolaa lisätä koska kimchi on mausteista. Sekoitetaan sopiva määrä keskenään ja paistetaan pannulla rapeaksi.

Kumpaankin käy vinkkinä paistovaiheessa, seesamöljyä voi lisätä vähän kun paistos on käännetty.

Tarjoillaan soijan kanssa dipaten, jota itse kevensin tilkalla viinietikkaa, leikkaa vähän soijan suolaisuutta.


Bulgogi

250g ohueksi leikattua naudanlihaa
2 rkl soijaa
3 rkl vettä
1 rkl sokeria (laitoin ruokosokeria)
1 rkl hunajaa
1 rkl seesamöljyä
1 rkl paahdettuja seesaminsiemeniä
2 silputtua kevätsipulia
4 valkosipulinkynttä, hienonnettuna
0,5 tl mustapippurirouhetta

Sekoita kaikki keskenään ja anna lihan marinoitua vähintään 30 min mutta pidempi aika aina parempi . Paista ja syö ssamjangin kanssa.

Dippikastike ssamjang

reilu 0,5 dl doengjang paputahnaa
1 rkl gochujang chilitahnaa
1 kevätsipuli silputtua
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
0,5 dl hienonnettua sipulia
2 tl hunajaa
2 tl seesamöljyä
2 tl paahdettuja seesaminsiemeniä 

Sekoita kaikki sekaisin. Valmis.

Munakoiso gaji-namul

1,5-2 munakoisoa sopivina paloina (n. 400g)
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 kevätsipulia hienonnettuna 
1 rkl soijaa
1 tl kalakastiketta
1 tl chilihiutaleita
2 tl seesamöljyä
1 tl seesamsiemeniä

Itketä munakoiso ensin suolalla ja kypsennä n. 10 min höyryttämällä.
Valmista kastike sekoittamalla kaikki sekaisin. Anna munakoison hetki levähtää, sekoita kastike joukkoon. Menee oikein mukavasti riisin kanssa 

Itse yleensä raastan valkosipulin, tulee parempi aromi. Ja jos ei löydy kevätsipulia, olen korvannut hienonnetulla tavallisella sipulilla ja ruohosipulilla, ihan yhtä hyvää!

Bibimbap

Bibimbap on riisiruoka, jossa keitetty riisi on kulhon pohjalla ja päällä kauniisti asetellut kasvikset ja tyypillisesti ohueksi leikattu liha, kaiken kruunaa keltuainen tai halutessaan paistettu muna, jossa keltuainen jätetään juoksevaksi.

Bibimbapissa pitää olla tietyt värit ja kasvikset, mutta kaikkea voi tietenkin muokata oman maun mukaan.
Mutta tässä on perinteiset kasvikset, mitkä löytyy helposti lähikaupasta. Itse jätin lihan pois ja korvasin siitakesienillä, koska meillä oli jo lihaa bulgogin muodossa.

Riisiksi käy parhaiten sushiriisi, mutta voi toki muitakin käyttää, kunhan lopputulos on sellainen mikä itseään miellyttää 

Ituja n. 3,5 dl
Keitä suolatussa vedessä n. 15 min. Valuta ja sekoita joukkoon:
0,5 tl suolaa
1 tl valkosipulia hienonnettuna tai murskattuna
1 tl seesamöljyä
1 tl seesaminsiemeniä

Iso porkkana
Leikkaa ohuiksi suikaleiksi, laita ripaus suolaa ja anna olla 5-10 min. Valuta ja paista pannulla n. 1 minuutti.

Iso kesäkurpitsa
Leikkaa ohuiksi suikaleiksi kuten porkkanakin, lisää ripaus suolaa ja anna olla 5-10 min. Valuta ja lisää pannulle myös:
1 tl valkosipulia
1 rkl kevätsipulia
Muutama tippa seesamöljyä
Paista n. 1 minuutti.

Iso punainen paprika
Suikaloi ohueksi ja paista pannulla n. 1 min, lisää ripaussuolaa.

Pinaattia 2,5 dl
Ryöppää pikaisesti. Lisää:
1 tl valkosipulia
1 tl seesamöljyä
0,5 tl suolaa
1 tl seesaminsiemeniä.

Lisäksi bibimbapiin kuuluu oleellisesti gochujang chilitahna kasvisten viereen. Kaikkien kasvisten pitää erottua toisistaan tarjoiltaessa, mutta ennen syömistä koko komeus pitää sekoittaa huolellisesti sekaisin niin että joka suupalaan tulee kaikkea.


Gonggal-ppang

0,8 dl vettä
1 tl sokeria
1 tl kuivahiivaa
 ripaus suolaa
2 rkl öljyä
2,4 dl vehnäjauhoja
1 tl mustia seesamsiemeniä

Täyte
3 rkl ruskeaa sokeria (itse käytin ruokosokeria)
1 rkl seesaminsiemeniä
1 tl kanelia

Lisää reilusti lämpimään veteen hiiva, sokeri, öljy ja ripaus suolaa. Lisää jauhot ja vaivaa kimmoisaksi taikinaksi, tulee yllättävän nopeasti parissa minuutissa.

Anna taikinan nousta hyvin tunnin ajan. Tämä on tärkeää, leivät jäävät littanaksi jos taikina ei pääse kohoamaan!
Sekoita täytteen aineet keskenään.

Kuumenna uuni kuumaksi ja pelli myös. Itse laitoin 250 astetta. Vaivaa kohonnutta taikinaa hetki ja jaa 4 osaan. Pyöritä paloiksi ja laita kelmu alle odottamaan, eivät saa kuivua. Kaulitse pallo ohueksi pyöreäksi levyksi. Laita 1/4 osa täytettä keskelle ja taita varovasti reunat keskeltä yhteen jotta täyte jää taikinan sisään. Kauli uudelleen ohueksi levyksi, varovaisesti ettei taikina mene rikki. 

Ota pelli uunista ja laske uunin lämpötila 175 asteeseen. Asettele litteät taikinalevyt kuumalle pellille, kostuta pintaa aavistus vedellä ja ripottele mustia seesamsiemeniä koristeeksi. Paista n. 15 minuuttia, kunnes kohonneet leipäset ovat kauniin kullanruskeita.

 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...