lauantai 14. toukokuuta 2011

BB-leipävanukas

Jääkaapissani on puolitoista vuotta sitten juhlitusta väitöskaronkasta jäänyt Baileys pullo, joka menee vanhaksi tässä kuussa. Jostain syystä juoma ei näytä kuluvan sellaisenaan pois millään, joten olen nyt yrittänyt ujuttaa sitä leivonnaisiin. Aiemmin keväällä tein Kinuskikissan ohjeella herkullista Baileys-juustokakkua, ja nyt Jamie Oliverin kirjasta "Jamien keittiössä" silmiini sattui  leipävanukkaan ohje, johon sain kulutettua sitä neljä shotillista.

Leipävanukas, jossa on Baileys'siä ja banaaneja 
noin kuusi annosta (minusta ennemminkin 12..)
  • puolikas viipaloidusta vaaleasta leivästä, kuoret poistettuna
  • 50g voita huoneenlämpöisenä
  • 1,5 dl sokeria
  • 1 vaniljatangon siemenet
  • 8 kananmunaa
  • 5 dl kermaa
  • 5 dl maitoa
  • 4 shottia Baileys'siä
  • 5 banaania
  • 4 rkl mantelilastuja paahdettuna kullanruskeiksi
  • tomusokeria
Kuumenna uuni 180 asteeseen. Litistä leipäviipaleet ja sivele ne voilla. Vatkaa kulhossa sokeri, vaniljansiemenet ja munat vaaleaksi vaahdoksi. Lisää sitten kerma, maito ja Baileys. Vatkaa tasaiseksi. Viipaloi kuoritut banaanit. Paahda mantelit uunissa.

Ota sopivan kokoinen uunivuoka (ISO) ja voitele se voilla. Kasta jokainen leipäpala munaseokseen ja lado kaikki leivät, banaanit ja mantelit kerroksittain vuokaan. Kaada päälle loput munaseoksesta ja painele sormilla leipiä, jotta ne imevät nestettä ja makuja. Siivilöi päälle runsaasti tomusokeria.

Paista uunissa n. 35 min tai kunnes munaseos on hyytynyt ulkoreunasta, mutta on vielä hiukan tutisevaa keskeltä. Anna jäähtyä hieman ja tarjoile vaniljajäätelön kanssa.


Maku oli kyllä herkullinen, tosin koostumus ei näyttänyt ihan samalta kuin Oliverin kirjan upeasta kuvasta voisi päätellä. Baileys maistui sopivasti ja banaanit raikastivat muuten "hieman raskasta" jälkiruokaa.. :)

Sen verran poikkesin ohjeista, että liottelin halkaistua vaniljatankoa kymmenisen minuuttia hitusen lämmitetyssä kermassa, jotta saisin tangosta kaiken mahdollisen maun irti..

Munaseoksen valtava määrä yllätti, enkä osannutkaan arvioida uunivuokan kokoa oikein. Kun olin latonut banaanit ja leivät reilun kahden litran kokoiseen vuokaan, oli munaseoasta jäljellä vielä noin yksi neljäsosa. Koska nestettä oli viimeisen banaanikerroksen jälkeen pinnalla n. puolentoista sentin kerros, arvelin että se olisi tarpeeksi... Leivät kuitenkin imivät munaseosta itseensä todella paljon eikä lisäneste olisi olltu ollenkaan pahitteeksi. Eli muistakaa käyttää suuuuuurta vuokaa (ehkä n. 3l vuoka olisi sopiva).

Määrällisesti leipävanukasta tulee siis todella paljon, joten arvio että sitä riittäisi vain kuudelle hengelle on omasta mielestäni hitusen pielessä.

Kyllä tätä toisenkin kerran voisi tehdä, heti kun jääkaapista löytyy taas ylimääräistä kermalikööriä...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...