maanantai 30. syyskuuta 2013

Mustikkakukko ja sitruunajogurttijäätelö

Hihkutin edellisessä postauksessa lauantaista syysdinneriä, ja nyt olisi sitten luvassa sen ohjeita. Aloitetaan jälkiruoasta, koska sen ohjetta olivat vailla ainakin lauantaiset vieraat. Mustikkakukon ohje on napattu netistä, sen löytää esimerkiksi täältä



mustikkakukko
(6 annosta)

taikina
  • 200 g voita
  • 1,5 dl sokeria
  • 4,5 dl ruisjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
täyte
  • 400 g mustikoita
  • 0,5 - 1,5 dl sokeria (laitoin desin, puoli olisi riittänyt)
  • 0,5 dl perunajauhoja

Valmista taikina. Sulata rasva kattilassa. Anna rasvan jäähtyä hieman ja lisää siihen sokeri. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe. Lisää rasva-sokeriseos. Sekoita tasaiseksi. Siirrä 1/4 taikinasta odottamaan kansien valmistusta. Painele muu taikina jauhotetuin sormin kuuden pienen uunivuoan pohjalle ja reunoille.

Yhdistä täytteen mustikat, sokeri ja perunajauhot. Annostele seos vuokiin. Murustele jäljelle jäänyttä taikinaa päälle. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla 20–25 minuuttia tai kunnes taikina on kypsä. (Itse pidin kukkoja uunissa reilu puoli tuntia.)



Jäätelö oli monien sattumusten summa. Tarkoitus oli alunperin tehdä vaniljajätskiä, mutta kotona huomasin että kaapista puuttuu yksi aika olennainen osa, nimittäin vaniljatangot... Siirryin epätoivoisesti tutkimaan jääkaapin sisältöä, ja ensimmäiseksi sain sieltä silmiini jogurttipurkin. Nopea nettiselaus kuitenkin paljasti, että frozen yogurt onkin jotain ihan muuta kuin jogurtilla maustettua jäätelöä. (Siihen ei siis tule esim. munankeltuaisia ja niitä oli kipossa napottamassa jo mukavat seitsemän kappaletta.) 

Seuraavaksi jääkaapista tarttui käteen lemon curd -purkki, mutta notkistellessani sitä ehdin siinä samalla kiehauttaa jäätelöpohjani munakokkeliksi... Näin ollen mulla ei ollutkaan enää ongelmaa munankeltuaisten kanssa, joten pääsin palaamaan takaisin frozen yogurt reseptiikkaan.

Loppu hyvin, kaikki hyvin, sillä lopulta sain tarjottua kukkojen kanssa varsin makoisaa sitruunajogurttijäätelöä. Enkä kyllä tiedä kannattaako niiden keltuaisten kanssa lähteä säätämään jatkossakaan kun jogurtistakin saa aikaan niin hyvää jäätelöä. :)

Sitruunajogurttijäätelö
  • 5 dl turkkilaista jogurttia
  • 1-1,5 dl lemon curdia
  • 1 dl kermaa
  • 1 dl sokeria
  • 1/2 sitruunan kuori ja mehu

Sekoita kaikki aineet tasaiseksi kulhossa sähkövatkaimella. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa sokeria ja/tai sitruunaa. Nosta jäätelö pakastimeen n. 3-5 tunniksi. Sekoita jäätelöä pakastuksen aikana pari kertaa sähkövatkaimella. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...