torstai 22. maaliskuuta 2012

Pitsaa!!!

Saimme joululahjaksi tammisaarelaisilta ystäviltämme hienon hienoja vehnäjauhoja, jotka olivat kotoisin Södergårdin tilalta. Jauhoista oli tietysti tarkoitus tehdä pitsaa, mutta jostain syystä koko pitsaidea jäi unholaan talven ajaksi. Kun sitten viime viikolla törmäsin tähän Thetki-blogin postaukseen täydellisestä pitsasta (ja uusi Kenwoodkin nökötti keittiössä odottamassa taikinan vaivaamista) niin pitsan tekoonhan sitä oli ryhdyttävä!

Kenwood toimi pitsataikinan tekemisessä kuin unelma. En ole oikeasti koskaan nähnyt niin kaunista, sileää taikinaa! En tiedä kumpi merkitsi enemmän, loistavat jauhot vai yleiskone, mutta taikina oli niin upeaa että piti tännekin niistä palluroista oikein kuvat laittaa... :P



Taikinasta tuli tosi rapsakka ja hyvä pohja, ja sitä oli paljon - kolme pitsaa tehtiin ja seitsemän taikinapalloa lähti pakkaseen. T tosin kaipaili pitsaansa pulleampia reunoja, joten hänen täydellinen pitsapohjansa tarvitsisi siis varmaankin hitusen enemmän hiivaa. 

Molempiin pitsoihin laitettiin pohjalle tomaattikastiketta, joka oli tehty maustamalla valmista tomaattipastakastiketta jauhetuilla fenkolinsiemenillä (nyt ei jaksettu tehdä itse alusta asti, mutta toi fenkoli on aika must juttu tomaattikastikkeessa).

Toiseen pitsaan tuli lisäksi pallo-mozzarellasta leikattuja siivuja, valkosipulimurskaa ja ilmakuivattua kinkkua, sekä paistamisen jälkeen päälle ripoteltua rukolaa. Toinen pitsa sai täytteekseen mozzarella-raastetta, chorizo-siivuja, valkosipulimurskaa, chilirenkaita ja aurinkokuivattua tomaattia.

Erittäin hyviä olivat molemmat. Slurps!



Thetken Teemun täydellisen pitsan pohja 
(n. 10 pohjaa)
  • 0,5 l maitoa
  • 0,5 l vettä
  • 5 g hiivaa
  • 0,5 dl öljyä
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl sokeria
  • 1,2 – 1,3 kg durumvehnäjauhoja (tai muuta "nollajauhoa")
  • karkeita vehnäjauhoja alustamiseen ja pohjien tekoon
Yhdistä nesteet ja lämmitä kädenlämpöiseksi. Lisää hiiva ja liuota se nesteeseen. Lisää suola, sokeri ja öljy. Lisää jauhoja vähitellen, kunnes taikina alkaa muodostua. Alusta taikinaa kunnolla kädellä vaivaten (Tai anna Kenwoodin hoitaa homma!), lisää durumjauhoja kunnes taikina ei jää pahasti käsiin kiinni.

Kaada taikina pöydälle, lisää karkeita jauhoja ja vaivaa n. 10 minuuttia kunnolla taikinaa. Laita taikina takaisin kulhoon ja anna kohota liinan alla peitettynä n. tunti.

Alusta taikinaa uudestaan karkeilla jauhoilla oikein kunnolla “murjoen”, kunnes taikina on kimmoista ja sileää. (kuvan taikina on alkuvaiheessa vielä).

Jaa taikina 120g palloihin (meidän mielestä 120g oli aika vähän, 200g-250g ehkä sopivampi) ja kauli ohuiksi pitsapohjiksi. Taikinasta tulee tosiaan aika monta pohjaa, ja jos et tarvi kaikkia niin pakasta osa palloista.

Täytä pitsat valitsemillasi täytteillä ja paista +275 asteisessa uunissa n. 10 min.

4 kommenttia:

  1. Loistavaa!! :D
    Pohjahan on TÄYDELLINEN juuri niin ohueen pohjaan, oma suosikkini.
    Pitääkin käydä erilaisia täydellisiä pohjia vielä muita läpi, aina noin ohuesta paksuun pannupitsaan. Tekemistä siis riittää!
    Huomenna teen taasen simppeliä pitsarullaa, tulokset ovat luettavissa internetistä lähiaikoina!
    Teemu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, ohuen pitsan pohjaksi se on The pohja! Jäämme odottamaan vielä 'ohut pohja, kuohkeat reunat' -versiota. :P

      Poista
  2. Suosittelen tohon viellä pitsakiven hommaamista esim kokkipuodista/motonetistä(1/4 hintaan), samalla kivellä tulee hyvät rieskat.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...