sunnuntai 14. kesäkuuta 2015

Raparperipiirakka

Meidän pikku-Pihlalla on tänään nimipäivä, ja innostuin sen kunniaksi leipomaan raparperipiirakkaa. Kutsuttiinpa oikein kummit, isovanhemmat ja tädit kyläänkin ja niinhän meillä oli lopulta kasassa oikein kivat yllätysjuhlat. Sankari kylläkin veti sikeitä lähes koko kemujen ajan, mutta sainpahan itse tilaisuuden nautiskella rauhassa piirakan palan jos toisenkin (jos kolmannenkin).

Piirakka oli niin hyvää, että ohje oli kirjattava talteen. Tämä on kopsittu Maku-lehden sivuilta, mutta ohje on kaiketi vanha ja tunnetaan myös nimellä Maisemakahvilan raparperipiirakka. Tykkäsin piirakassa siitä, että se oli sisältä mehevä mutta pinnalta rapsakka. Olen nääs vannoutunut murupäällysteiden fani. Toisaalta rakastan myös rahkapiiraita. Tämä oli hyvä kombo niistä. 

Ensi kerralla taidan laittaa kuitenkin enemmän raparperia, koska niiden osuus piirakassa jäi vähän vähäiseksi. Tai ehkä heitän mukaan litran mansikoita. Taidan tehdä toisen satsin jo juhannukseksi kahvipöytään!



Raparperipiirakka

Muruseos

  • 250 g voita
  • 8 dl vehnäjauhoja
  • 3 dl sokeria
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1 tl ruokasoodaa
  • 2 tl vaniljasokeria

Pohjataikina

  • 2 dl piimää
  • 1 kpl munaa

Täyte

  • 10 dl raparperia paloiteltuna
  • 200 g kermaviiliä
  • 250 g maitorahkaa
  • 2 dl sokeria
  • 2 kpl munaa
  • 3 tl vaniljasokeria


Sulata voi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää voisula. Nypi murumaiseksi. Siirrä muruseoksesta 1/4 toiseen kulhoon.

Lisää loppuun muruseokseen piimä ja muna. Sekoita taikinaksi. Taikinaan jäävistä paakuista ei tarvitse huolestua - ne häviävät paistamisen aikana. Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipannulle (35 x 42 cm).

Ripottele pohjataikinan päälle raparperit. Sekoita loput täytteen ainekset keskenään. Kaada seos raparperinpalojen päälle. Ripottele pinnalle loppu muruseos. Paista piirakkaa 175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...