maanantai 2. syyskuuta 2013

Basilikan sadonkorjuuaika - sekapähkinäpesto

"Istuta käytetty purkki maahan." -yrttimaani on tuottanut tänä vuonna hurjasti satoa. No, on sinne niitä tyhjiä purkkeja kyllä istuteltukin (tai siis niiden sisältöjä). Basilika, minttu, timjami, lipstikka ja ranskalainen rakuuna ovat olleet kiitollisimpia kasvajia, mutta rosmariini, ruohosipuli, oregano ja persiljakin ovat pysyneet mukisematta hengissä koko kesän. Herneenversokin yllätti ja kasvattaa uutta versoa mintun varsia pitkin. Korianteri oli ainoa joka heitti henkensä muutaman viikon kesäloman aikana, mutta aika pitkään sekin hengissä sinnitteli.

Yrttipenkissäni on myös muutamaa lajia salaattia. Rucola kasvoi iloisesti takaisin tyveen asti nirhitystä purkistaan (ja pääsi kukkimaan, nätit keltaiset kukat on hällä). Punainen salanova-salaatti kasvatti itsestään lähes metrin kokoisen puun meidän kesäloman aikana... Aika kitkeräksi meni salaatinlehdet, mutta kohta pääsen ihastelemaan sen kukintoa... Iloisin yllättäjä salaattipuolella oli viinisuolaheinä, se kun on salaateista minun mielestä se parhain.


Basilikasta on toki tehty jo montakin pestoa tämän kesän aikana, mutta nyt vedin puskat lopullisesti matalaksi (no jäi sinne jotain pieniä, jos myöhemmin iskee tarve muutamille basilikanlehdille) ja tein ison läjän pestoa. Todistetusti olen säilönyt jotain! Pesto ei taida kyllä ihan säilykkeestä mennä, mutta eiköhän tuo tule syötyä ennen kuin huonoksi menee.


Perinteisten pinjansiementen sijaan käytin pestoon useampaa pähkinäsorttia: makadamia-, cashew-, hassel- ja saksanpähkinöitä. Oliiviöljyn sijaan käytin rypsiöljyä (oliiviöljystä tuppaa tulemaan vähän kitkeryyttä) ja bonuksena puristin sekaan vähän sitruunanmehua. Hyvää tuli!

Sekapähkinäpesto
  • basilikanlehtiä (kutakuinkin sen verran mitä parista kaupan puskasta tulisi)
  • pari valkosipulin kynttä
  • kourallinen (tai kaksi) pähkinöitä
  • rypsiöljyä
  • sitruunanmehua
  • raastettua parmesaania
  • suolaa ja mustapippuria
Laita basilikanlehdet, valkosipulin kynnet, pähkinät, hieman suolaa ja rypsiöljyä tehosekoittimeen ja pyöräytä silpuksi. Lisää maun mukaan kourallinen tai pari parmesaaniraastetta ja notkista öljyllä ja sitruunanmehulla. Mausta suolalla ja pippurilla.  


Pestoa söin - kuinkas muuten - kuin pastan kanssa. Keittelin ensin pastat. Lämmäytin sitten paistinpannulla tilkkasen kermaa (sattui olemaan avattu purkki jääkaapissa), heitin sekaan lusikallisen (tai kaksi) pestoa, pastat ja muutaman tomaattikuution. Viimeistelin annoksen mozzarellalla. Nam nam, kyllä maistui!  





2 kommenttia:

  1. Tanskassa harrastetaan persiljapestoa. Siinä korvataan basilika persiljalla ja pinjansiemenet (saksan-)pähkinöillä. Toimii hyvin sekä lihan että kalan kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa hyvältä! Monenlaistahan yrttiä sitä voisi kokeilla, ihan liian helposti sitä fiksautuu basilikapestoon. No, yrttimaassa on vielä monenlaista yrttiä pestotettavana! :) Kiva kun kävit!

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...