torstai 24. lokakuuta 2013

Maissitacot nyhtöpossulla ja salsakimara

Meillä innostuttiin meksikolaisesta ruoasta parisen vuotta sitten, kun siskon tuparitarjoiluja varten tuli kokeiltua Jane Miltonin "Meksikolainen keittiö" lähes kannesta kanteen. Monen monituisten kokeilujen jälkeen meidän vakkarimeksikolaissetiksi alkoi muodostua seuraavanlainen kokoonpano: maissitacot nyhtöpossulla guacamolen, ranskankerman, tomaatti- ja ananassalsan sekä juustoisen maissin kera. Myös mustapapusalsa vierailee silloin tällöin tässä kattauksessa.

 Vaikka tätä settiä on meillä syöty jo vaikka missä ja kenen kanssa, ei näitä koskaan ole tullut postattua. Johtunneeko siitä että nämä "meksikolaisfiestat" tulee aina vietettyä niin rennoissa merkeissä ja hyvässä seurassa ettei silloin jaksa miettiä blogia ja kuvaamista. No, tässä nää nyt sitten kuitenkin olis, olkaapa hyvät! 


Idea possutacoihin on varastettu Patronasta. Siellä tacojen kanssa tarjottiin hyvin simppelisti maustettua possua, punasipulisilppua, korianteria ja juustoraastetta. Juusto on meksikolaista pehmeää kermajuustoa, mutta sitä ei saa Suomesta mistään. Olen käyttänyt sen tilalla cheddaria, ja hyvin toimii sekin. Tacojen mukana tarjotaan limelohkoja, ja lihan päälle puristettu limemehu onkin yksi annoksen yksi tärkeimmistä asioista. Se tuo annokseen ihanaa raikkautta, joten älä jätä sitä pois. Toinen tärkeä asia on korianteri. Laita sitä näihin vaikket muuten tykkäisikään. Usko pois. 



Possutacot tarjoillaan Patronassa kolmen eri salsan kanssa. Salsat ovat tosin enemmänkin kastiketyyppisiä, toisin kuin nämä minun tekemät. Yhteen tacoon ei kannata ahnehtia kerrallaan kuin yhtä salsaa. Maut pysyy selkeinä, eikä sinne pikkutortillaan oikein enempää kerralla mahtuisikaan (usko pois, kokeiltu on). Salsoja jää tietysti reilusti yli, mutta loput voi syödä sitten myöhemmin illalla vaikka nachojen kanssa... 


Maissitacot possunlihatäytteellä
  • n.350-400g kassleria per ruokailija
  • suolaa
tarjoiluun
  • punasipulia hienonnettuna
  • tuoretta korianteria hienonnettuna
  • raastettua cheddaria
  • limelohkoja
  • erilaisia salsoja (ja ranskankermaa)
Lämmitä uuni 200 asteiseksi. Leikkaa liha muutamaan osaan (n. 500g paloiksi) ja paista pinnat kiinni kuumalla pannulla öljyssä tai voissa. Pyörittele palat suolassa ja laita ne uunipataan (kantta ei tarvita). 

Laita pata uuniin, ja anna lihan paahtua 10 minuuttia. Käännä sitten uunin lämpötila matalemmalle (100-150 astetta riippuen kuinka kiire sinulla on päästä syömään) ja hauduta liha ylikypsäksi niin että se hajoaa helposti kun haarukalla kokeilee (5-8h riippuen uunin lämpötilasta).

Ota liha uunista ja revi liha pieniksi palasiksi kahdella haarukalla. Voit poistaa sulamattomat rasvat mikäli sellaista on. Sekoittele lihaa uunipadassa niin että lihasta irronnut neste maustaa lihan. Lisää tarvittaessa suolaa.
Tarjoile liha maissitortillojen päällä. Ripottele päälle pilkottua punasipulia, korianteria ja cheddar-raastetta. Purista päälle limemehua ja kruunaa annos valitsemallasi salsalla.


Maissitortillat
n. 15 kpl
  • 5 dl meksikolaista masa harinaa 
  • ripaus suolaa
  • n. 4 dl vettä 
Huom!  Tavallinen maissijauho ei käy. Jos et löydä meksikolaista masa harinaa niin tee vehnätortilloja. Masa harinaa myy ainakin Vii Voan Hakaniemessä.  
Mittaa maissijauhot, suola ja vesi kulhoon ja sekoita pehmeäksi taikinaksi. Peitä kulho muovikelmulla ja anna taikinan seistä huoneenlämmössä 1 tunti. Pyörittele taikinasta ison lihapullan kokoisia palloja. Pidä pallot muovin alla etteivät ne kuivu. 

Jos et omista tortillapuristinta, laita pallo kahden muovin  (esim. rikottu pakastinpussi) tai voipaperin väliin  ja paina pallo litteäksi esim. käyttämällä kattilaa, lautasta tai muuta tasapohjaista esinettä. Tee tortilloista niin ohuita kuin pystyt.

Lämmitä paistinpannu kuumaksi, ota tortilla pois muoveista ja kiepsauta se pannulle. Paista noin minuutin ajan tai kunnes tortillan alapinta kupruilee ja alkaa ruskistua. Käännä tortilla lastan avulla ja paista vielä hetki. Pidä tortillat lämpimänä liinan alla sillä aikaa kun paistat samaan tapaan loput tortillat.



Tomaattisalsa
  • 3 prk kokonaisia säilyketomaatteja valutettuna
  • 1 pieni sipuli silputtuna
  • 3 valkosipulin kynttä puristettuna
  • 1 jalapeño, siemenet poistettu, kuutioitu
  • puolikkaan limen mehu
  • kourallinen tuoretta korianteria silputtuna
  • hyppysellinen suolaa
  • hyppysellinen sokeria
  • ½ rkl jauhettua kuminaa
  • ½ rkl cayennepippuria
  • mustapippuria
Pyöräytä ainekset tehosekoittimessa melkein sileäksi. Anna maustua seuraavaan päivään. Tarkista maku ennen tarjoilua.


Ananas-habanerosalsa
  • 2.5 dl tuoretta ananasta, pieneksi kuutioitu
  • 2.5 dl tuoretta mangoa, pieniksi kuutioitu
  • 1 kiivi, kuutioitu
  • 0,5-1 habanero, kuutioitu, siemenet poistettu
  • 2 kevätsipulia, ohueksi suikaloitua
  • 1 limen mehu
  • (1 tl tuoretta korianteria, silputtu)
  • suolaa maun mukaan
Sekoita kaikki ainekset keskenään. Anna maustua 1/2 -2h. Tarkista maku ennen tarjoilua.


Guacamole
  • 2 kunnolla kypsää avocadoa
  • 1/2 punasipuli hienonnettuna
  • ½-1 tuore chili siemenet poistettuna ja hienonnettuna
  • 2 rkl tuoretta korianteria hienonnettuna
  • 1 rkl tuoretta limenmehua
  • 1/2 tl suolaa
  • mustapippuria
Murskaa avocado haarukalla, ja sekoita kaikki ainekset. Anna maustua jääkaapissa tunteroinen. Tarkista maku ennen tarjoilua. Voit lisätä guacamolen joukkoon ennen tarjoilua pieniksi kuutioidun puolikkaan tomaatin. Itse olen viime aikoina tehnyt guacamolen ilman tomaattia (jotkut lisäävät siihen myös ranskankermaa), koska en halua lisätä joukkoon mitään mikä laimentaa avokadon makua.    



Juustoinen maissi
  • 400 g pakastettua maissia
  • nokare voita
  • 1 pieni sipuli hienoksi pilkottuna
  • kourallinen valutettuja säilykejalapenon viipaleita hienoksi pilkottuna
  • 100 g täysrasvaista tuorejuustoa
  • 1-2 dl vastaraastettua parmesaania sekä lastuja koristeluun
  • suolaa ja rouhittua mustapippuria
Sulata voi paistinpannussa, lisää sipuli ja paista 5 minuuttia välillä sekoittaen, kunnes sipuli on pehmeää ja läpikuultavaa. Lisää maissit ja paista vielä 5 minuuttia, niin että maissi pehmenee. Sekoita jalapenot maissin joukkoon.

Sekoita mukaan tuorejuusto ja parmesaaniraaste. Pidä pannua miedolla lämmöllä niin kauan, että molemmat juustot ovat sulaneet. Mausta seos suolalla ja pippurilla, kumoa lämmitettyyn tarjoiluastiaan ja ripottele päällä parmesaanilastuja.

4 kommenttia:

  1. Tossa guacamolen ohjeessa puhutaan tomaatista, mutta ainesosissa sitä ei kuitenkaan mainita?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ups, totta! Aiemmin nääs tapasin laittaa tomaattia, mutta nyttemmin oon jättänyt sen pois. Mulla oli toi ohjesetti wordilla tallessa, josta sen vaan tähän kopsin ja deletoin tomaatin. Laitan sinne tarkennuksen tomaattioptiosta. Kiitti! :)

      Poista
  2. Nammm todella herkullisen näköistä (erityisesti toi liha)! Liityin lukijaksi, koska teillä on hyvän näköisiä ruokia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole nyhtöpossua voittanutta lihaa olemassa! :D Ja lämpimästi tervetuloa lukijaksi! Emännöin marraskuun ruokahaastetta, käypä kurkkaamassa innostaisiko aihe kokkaamaan kisaruokaa. :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...