Salaatteja tulee näin syksyllä syötyä hieman vähemmän, mutta tämä salaatti oli sen verran täyttävä, että sopii vallan mainiosti nautittavaksi syksylläkin. Salaatin päätähtiä olivat savukylvyssä käyneet punajuuri ja myskikurpitsa, joiden makuliitto vuohenjuuston ja rucolan kanssa sinetöitiin balsamicosta ja hunajasta keitetyllä siirapilla.
Salaatissa oli mukana myös edellisen päivän illalliselta tähteeksi jäänyttä entrecotea ohueksi siivutettuna. Jos sellaista ei kaapista löydy, ja jotain lihaa salaattiin haluaa, niin (savustettu) pekoni toimii epäilemättä hyvin, ehkä jopa vielä paremmin.
Salaattiin oli tarkoitus tulla myös savustettuja suppilovahveroita, mutta hentoisina olioina sienet imivät savua niin runsaasti että maistuivat oikeastaan pelkältä savulta. Kitkerältä sellaiselta. Arvasin kyllä että sieniä olisi pitänyt pitää savustimessa muita aineksia lyhyemmän aikaa, mutta kun tuo ruoanlaitto ei koskaan ole se ainoa asia mitä mökillä puuhastellaan, niin sinnehän ne jäivät. Voi voi. Kauden viimeiset tuoreet suppikset. Sniif!
Syksyinen salaatti
(neljälle)
- 1 ruukkusalaatti / 1 pss rucolaa
- 6 keskikokoista punajuurta
- 1/2 myskikurpitsa
- 1 pkt pekonia (tai pari edellispäivän jämäentrecotepihviä)
- 300g vuohenjuustoa
- 1l suppiksia
- kastike: 1/2 pll balsamiviinietikkaa, n. 3 rkl hunajaa, suolaa ja pippuria
Paista kasvisten savustuessa pekoni rapeaksi. Paista pekonin jälkeen samalla pannulla suppikset kypsäksi. Keitä balsamicosiirappi. Laita kattilaan noin pari desiä balsamiviinietikkaa ja muutama lusikallinen hunajaa. Mausta suolalla ja pippurilla ja keittele kasaan niin että seoksesta tulee hieman paksumpaa ja siirappimaista. Muista että siirappi paksuuntuu jäähtyessään.
Asettele salaatinlehdet ja rucola laakealle astialle salaattipediksi. Paloittele vuohenjuusto isoiksi palasiksi ja lisää salaatin päälle. Lisää myös pekonit ja suppikset. Lisää lopuksi savustetut punajuuret ja kurpitsa. Tarjoile balsamicosiirapin kanssa.
Vuohenjuusto ja punajuuri toimivat kyllä niin hyvin yhteen, mutta en olisi keksinyt yhdistää savuisuutta komboon. Nyt kuitenkin kun luin tän, sain melkein maistettua yhdistelmän mielessäni. Todellinen syysruoka!
VastaaPoistaSavu antoi kyllä mukavan lisän punajuureen, mutta ei silti hallinnut yhtään. Seuraavalla kerralla voisi savustaa vuohenjuuston! :P
PoistaPunajuuret ovat selvästi tämän syksyn hitti niin leivonnassa kuin ruoanlaitossakin... ihanaa!
VastaaPoistaNe on kyllä asemansa ansainneet! Ihana herkku! :)
PoistaOnpa hauska, että tein juurikin samanlaista paahdettua kasvissalaattia! :) Tosin ilman pekonia. Muuten löyty just noi aineet plus vähän siemeniä. Kurpitsan, vuohenjuuston ja punajuuren yhdistelmässä on jotain tosi koukuttavan herkullista, nam.
VastaaPoistaMeilläkään ei ollut pekonia, vaan edellisen päivän entrecoten jämät. Olisi pärjännyt ilman sitäkin! Mut jos tekisin uudestaan ja haluaisin laittaa lihaa niin peksu sopisi varmasti parhaiten. :)
PoistaIhanat värit juureksissa! Myskikurpitsaa en ole ruanlaitossa käyttänyt vielä, täytynee testata.
VastaaPoistaKannattaa, se on herkkua! Ja tollettii sopivan kokoinenkin. :D
PoistaPunajuuripussin ostin jääkaappiini, ihanat värit salaatissa.
VastaaPoistaKiitos! Punajuuria soisi aina olevan jääkaapissa, ne on niin hyviä. :)
PoistaSavustetut punajuuret on tosi hyviä! Aina ei jaksa punajuuria savustaa, kun se kuitenkin vaatii esikypsennyksen. Olen välillä oikaisut lisäämällä keitinveteen nestemäistä savua.
VastaaPoistaAa, katos! Sillä pääsee kyllä vähemmällä!
PoistaTässä on kyllä ihan syysfiilis, just ajankohtaan sopivia raaka-aineita :)
VastaaPoistaSyksy on mun suosikkiruokasesonki. :)
PoistaTämä kombo on koettava :)
VastaaPoistaKannatan! :)
PoistaSä olet siten tehnyt salaatin kaikista mun suosikeista. Punajuuresta, myskikurpitsasta, suppiksista ja vuohenjuustosta. Tää ei voi olla huono!
VastaaPoistaMeillä on sama maku! Hyvä maku! :D
PoistaTäytyy kompata Minnaa, tässä salaatissa yhdistyy tosi paljon omia suosikkeja. Vuohenjuusto on kyllä hyvää punajuuren kanssa, mutta minä tykkään vielä enemmän fetasta. Savuisuus on aivan ihana lisä!
VastaaPoistaJoo, fetakin on ihanaa! Etenkin grillattu feta kävisi varmasti tähän ihanasti. Ensi kerralla sitä! :)
PoistaSavustetut punajuuret ovat ihania! Pari kesää sitten pääsin savustelemaan mm. punajuuria ihan kunnon savustuspöntössä ja se jätti kyllä lähtemättömän vaikutuksen <3
VastaaPoistaVähän työlästähän se on, mutta mitäpä sitä mökillä on muuta kuin aikaa savustella. Ehdottomasti vaivan väärti! 😊
PoistaHyvät ainekset on salaatissasa!
VastaaPoistaKiitos!
PoistaOlen savustanut vaikka ja mitä kasviksia, mutta punajuuret on vielä kokematta. Ei ole kauaa!
VastaaPoistaEi muuta kuin savustuspönttö pöhisemään! :)
PoistaIhan mun näköinen salaatti. Eli tarpeeksi ruokaisa! :)
VastaaPoistaSitä se kyllä oli! :)
PoistaNämä syksy-talvisalaatit juureksineen ja juustoineen on kyllä parhaita. Ja upean näköisiäkin.
VastaaPoistaOi, mä niin toivoin, että tänä syksynä olisin päässyt savustamaan punajuuria. No, ehkä ensi vuonna...
VastaaPoista