lauantai 7. toukokuuta 2016

Kesäinen grillimenu

Täällä on taas otettu ilo irti lämmöstä ja auringosta ja grillattu niin että meinaa napa ratketa. Tämmöstä oli tänään ohjelmassa:

Kesäinen grillimenu

Valkosipuli-parmesaani-nyhtöleipää grillissä

mansikka-pistaasi-brie salaatti 
ja lakritsi-balsamicosiirappia

grillattua entrecotea, grillattua varhaiskaalta 
ja grillattua parsaa ilmakuivattuun kinkkuun käärittynä

sitruuna-lakritsi semifreddo, pistaasia 
ja vadelmamelbaa

Alkupalan tavoitteena oli yrittää jatkaa vappubrunssin juustojen tuhoamista, ja aika hyvänkokoinen köntsä brietä me saatiinkin tähän salaattiin ujutettua. Brien lisäksi salaatissa oli kurkkua, tomaattia, hunajamelonia, mansikoita, kevätsipulia ja pistaasipähkinämurskaa. Salaatin kastikkeeksi sekoitin tilkan lakritsikastiketta balsamicoviinietikkaan. Oli aika jännä, ja sopi hyvin etenkin mansikan ja brien kanssa. 




Salaatin kanssa syötiin savustuspömpelissä (ilman savustuslastuja) valmistunut nyhtöleipä, joka on kyllä ihan ykköstapa tuhota vähän kuivahtanut vaalea leipä. Tein leipään ristikon (ei pohjaan saakka) ja ujutin väleihin valkosipulilla maustettua voita (3 kynttä, 50g voita) ja pari desiä parmesaaniraastetta. Sitten vaan foliossa uuniin (175 astetta, 20-30 min) ja eiku syömään. Voitteko kuvitella, me syötiin tuo koko leipä kahdestaan. Niin hyvää se oli.




Pääruokana syötiin grillattua entrecotea, valkokaalta ja parsaa. Sekä entrecote että lohkottu kaali öljyttiin ja maustettiin suolalla ja pippurilla, ja ei kun grilliin! Parsojen ympärille kiepsautettiin ennen grillausta siivut ilmakuivattua kinkkua, jotka kypsyvät grillissä ihanan rapsakoiksi, pitävät parsat mehevinä ja tuovat annokseen ihanasti suolaisuutta. 

Kastiketta meillä ei ollut, mutta eipä mehevä liha sellaista tarvikaan. Kokeilin kyllä tähänkin lakritsi-balsamicoviritystäni, mutta se oli tähän käyttöön hitusen liian makeaa.




Jälkiruokana syötiin lakritsi-semifreddoa, jonka laitoin tekeytymään pakastimeen jo aamusella. Käytin tähän semifreddoon taannoin Lakritsifestareilta ostamani lakukastikkeen lisäksi lakritsijauhetta. Pulvereita oli tarjolla monenlaisia, ja valitsin niistä vähinten makean - ja eniten puhtaalta lakritsilta maistuneen version. Pulverissa onkin ihan upeita kahvin ja tupakan aromeja lakritsin lisäksi. Jos törmäät lakritsipulveriin, niin osta ihmeessä, se on tosi kätsyä leivonnassa!

Sitruuna-lakritsi semifreddo

  • 2 dl kuohukermaa
  • 1 muna
  • 1 dl sokeria
  • 100 g tuorejuustoa
  • 2 rkl sitruunamehua
  • n. 2 tl lakritsijauhetta (tai maun mukaan)
  • lakritsikastiketta
  • tarjoiluun vadelmia

Vatkaa kerma vaahdoksi. Vatkaa muna ja sokeri vaahdoksi. Notkista tuorejuusto sitruunamehulla ja sekoita sen joukkoon muna-sokerivaahto ja kermavaahto. Mausta seos lakritsijauheella.

Kaada seos pakastinrasiaan kerroksittain lakritsikastikkeen kanssa. Laita kastiketta yhteensä 2-3 väliin. Sulje kansi ja laita semifreddo pakastimeen jäätymään noin neljäksi tunniksi.

Tarjoile kiehautettujen pakastevadelmien tai tuoreiden vadelmien kera. Meidän annoksessa oli myös pistaasipähkinöitä, mutta ne tuntuivat hieman turhalta vadelma-laku-mahtimakuparin rinnalla.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...