keskiviikko 13. huhtikuuta 2016

Sitruuna-lakritsikuppikakut

Nämä sitruuna-lakukuppikakut olivat tarjolla tyttömme 1-vuotisjuhlilla. Testailin paria muffinireseptiä, mutta tämä oli jotenkin poikkeuksellisen hyvä siinä mielessä, että muffinit olivat kuohkeita vielä seuraavanakin päivänä. Kakkusten ohje on Martha Swiftin ja Lisa Thomasin kirjasta "Ihastuttavat kuppikakut", mutta muut osat ovat omia sovelluksiani.

Muuten, jos tekee tällaisia juhliin, niin kannattaa tehdä pienempiä. Tällaisen yhden kun söi niin eipä tahtonut muuta makeaa enää kyetä syömään... 



Sitruuna-lakritsikuppikakut
(12 kpl)

kuppikakut

  • 110 g suolatonta voita huoneenlämpöisenä
  • 225 g intiaanisokeria tai tavallista sokeria
  • 2 suurta kananmunaa
  • 275g siivilöityjä vehnäjauhoja
  • 2,5tl leivinjauhetta
  • 90ml kevytmaitoa huoneenlämpöisenä
  • 2 rkl vastapuristettua sitruunanmehua
  • 1 rkl ranskankermaa
  • 1 sitruunan raastettu kuori

Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Asettele sopivan kokoiset paperivuoat 12-paikkaisen muffinipellin koloihin. 

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi suuressa kulhossa, kunnes seos on vaaleaa ja tasaista. Tähän menee sähkövatkaimella noin 3-5 minuuttia. Lisää munat yksi kerrallaan, vatkaa taikinaa pari minuuttia jokaisen lisäyksen jälkeen.

Sekoita jauhot yhteen toisessa kulhossa. Sekoita maito, sitruunamehu ja ranskankerma mittakannussa. Lisää kolmasosa jauhoseoksesta taikinaan ja vatkaa hyvin. Kaada joukkoon kolmasosa maidosta ja vatkaa uudelleen. Jatka näin, kunnes kaikki jauhot ja maidot on sekoitettu. Lisää sitruunan kuori viimeiseen jauhoseokseen. Jos taikina alkaa juoksettua, lisää teelusikallinen vehnäjauhoja ja sekoita hyvin.

Lusikoi taikina varovasti muffinvuokiin, täytä vuoat vain hieman yli puolilleen. Paista uunissa 25 minuuttia, kunnes kakut ovat hieman kohonneet ja paistuneet kullanruskeiksi. Kokeile kakkujen kypsyyttä kakkutikulla.

Kuorrutus

  • 2dl kermaa vaahdotettuna
  • 1 prk sitruunarahkaa
  • pari lusikallista lemoncurdia
  • 1/2 sitruunan mehu
  • 1 sitruunan raastettu kuori
  • 1-2 rkl sokeria 
  • 1-2 tl vaniljakreemijauhetta
Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita keskenään sitruunarahka, lemoncurd, sitruunan mehu ja raastettu kuori. Sekoita kerman joukkoon ja maista. Lisää halutessasi sokeria tai sitruunaa lisätäksesi kirpeyttä tai makeutta. Jämäköitä sitruunarahka halutessasi 1-2tl vaniljakreemijauheella.

Lisäksi
  • kakkusten sisälle lakritsikastiketta
  • kakkusten pinnalle lakritsinonparelleja tai raastettua sitruunankuorta
Kun kakut ovat jäähtyneet täysin, tee lusikalla kolo keskelle kuppikakkua ja pursota kolo täyteen lakritsikastiketta. Kuorruta kuppikakut sitruunarahkalla ja koristele lakritsinonparelleilla ja/tai raastetulla sitruunankuorella.



Kuppikakkujen testiversiot olivat sen verran pienempiä, että mahtuivat juhlia varten hankittuihin kakkukippoihin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...