sunnuntai 11. syyskuuta 2016

Kantarelli-savupekoni-galette

Terveisiä mökiltä! Täällä on vietetty erittäin märkää viikonloppua raksahommien ja sienestyksen merkeissä. Sieniä on löytynyt näiltä huudeilta enemmän kuin koskaan, ja suppiksetkin on niin isoja ettei niitä suppiksiksi enää meinaa tunnistaa!

Blogeissa ja ruokalehdissä on pyörinyt viime aikoina herkullisen kuuloinen sienipiiras - galette. Sellaista minäkin sitten lähdin tänään tekemään. Homma oli astetta haastavampaa, koska meillä ei täällä mökillä ole uunia. Eikä näemmä myöskään kaulinta, mistä syystä pohjasta ei tullut ihan niin ohut kuin olisin halunnut... Mutta tämänhän nimenomaan piti olla rento piiras, joten ei kai se oo niin justiinsa.


Tein pohjan tällä Maku-lehden ohjeella, mutta laitoin täytteiksi kantarellien ja pekonin lisäksi sipulia ja puolukoita, jotka kävivät rukiisen pohjan kanssa mainiosti. Tein taikinan kaksinkertaisena ja leivoin siitä neljä pientä piirasta. Juustona käytin edamia, mutta joku vähän vahvempi, kuten emmentaali, olisi käynyt tähän varmasti paremmin. Smetanakin olisi voinut toimia mehevyyden antajana juuston sijaan.

 
Piiraan helmi on savustettu pekoni, joka on ollut tänä kesänä hittijuttu meidän keittiössä. Savustan pekonin yleensä etukäteen edellisen grillaussession päätteeksi vähän jo hiipuvassa, mietolämpöisessä hiilloksessa. Levittelen paketillisen pekonia folion päälle ja laitan sen grilliin. Heitän hiilloksen joukkoon pari savustuslastua ja laitan pekoneiden päälle kannen. Kotona meillä on pallogrilli, jossa on kansi itsessään, mutta mökillä peruspuugrillissä käytän joko Weberin savustuspömpelin (Mountain cooker) kantta tai vanhaa pallogrillin kantta. 

Annan pekoneiden savustua puolisen tuntia, jäähdytän ja laitan jääkaappiin odottelemaan käyttöä. Savustettu pekoni on sitten helppo paistaa rapeaksi ja käyttää milloin mihinkin ruokaan. Savun aromi tuo - ah muutenkin niin ihanaan - pekoniin aivan uudenlaista twistiä, ja se sopii erityisen hyvin ruokaan sienien kanssa.



Kantarelli-savupekoni-galette
(4 kpl pieniä piiraita)

pohja
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 2 dl ruisjauhoja
  • 1 dl rypsiöljyä
  • 2 tl suolaa
  • 1,5 dl vettä
täyte
  • 2dl juustoraastetta
  • 1 l siivottuja kantarelleja
  • 170g (1 pkt) savupekonia
  • 1/2 sipuli
  • pari kourallista puolukoita
  • suolaa ja pippuria
Sekoita pohjan ainekset keskenään taikinaksi. Pyöräytä palloksi, kääri kelmuun ja laita jääkaappiin odottamaan. Paista kantarelleja ja sipuleita pannulla kunnes suurin osa nesteestä on haihtunut. Lisää pekonit ja paista rapeaksi. Raasta juusto.

Jaa taikina neljään osaan ja kauli taikinapallot pyöreiksi levyiksi. Levitä levyn keskelle juustoraastetta ja sen jälkeen pekoni-sipuli-kantarelliseosta. Ripottele päälle puolukoita ja rouhaise vielä lopuksi pinnalle mustapippuria ja suolaa. Taita reunat täytteen päälle.

Paista piiraita 200 asteisessa uunissa 30 minuuttia. Jos paistat piiraat grillissä, niin tee se kuumassa grillissä pitsakiven päällä kannen alla. Paistoaika voi olla pitempi tai lyhyempi riippuen grillin kuumuudesta. Pitsakiven puutteessa tulitiiletkin käyvät, mutta pelkällä ritilällä/muurikalla pohja palaa hyvin nopeasti. Nimimerkki kokemusta on. :)


24 kommenttia:

  1. Meillä on ihan tapana ( grillata ) valmistaa kesäisin mustikkagalette grillissä. Kiitos vinkistä, savustetusta pekonista saa varmasti herkkua jos toista aikaiseksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mustikkagalette on varmasti ihanaa! Tällaiset ohutpohjaiset piiraat onnistuu onneksi grillissäkin. :)

      Poista
  2. Upean syksyinen galetta, melkein tuoksui tänne asti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Syksy on kyllä ihanaa aikaa väreineen ja tuoksuineen! <3

      Poista
  3. Todella hyvä idea savustaa pekonia! Jes!

    Sienipiiraat on aina vaan silkkaa ihanuutta.

    VastaaPoista
  4. Oijoi, savupekoni on ihan parasta! Eipä tosin ole tullut mieleen, että sitä voisi savustaa itse - etsiskelen aina kaupasta vaan. Taas yksi syy lisää hankkia ensi kesäksi grilli :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, ja vielä ihan helposti. Ei siihen tarvi edes mitään savustuspönttöä. :) Grillihankinta kannattaa aina!

      Poista
  5. Nyt kyllä herahti vesi kielelle, savustettu pekoni! ja aikamoinen sienisaalis, äitini juuri tänään sanoi että on ollut huikea sienivuosi. Itse kun olen laiska lähtemään metsään, luotan äitini sanaan ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä tykkäisin niin kovasti kerätä, mutta en jaksa putsata. Mun ei myöskään tule syötyä säilöttyjä sieniä, joten on aina aika sienipainotteinen ruokalista kun niitä on. Nyt tuli tosin niin paljon että oli pakko kuivattaa suppikset.

      Poista
    2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
  6. Komppaan Peggyä, tuoksut tuli tänne saakka. Syksy on oikeasti ihanaa aikaa, näin ruoka-aspektista ajatellen.

    VastaaPoista
  7. Oi hurja, mikä sienisaalis. Olen ihan kade. Minä en sen paremmin tunnista kuin osaa kerätäkään sieniä, vaikka syön niitä kyllä ihan mielelläni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mullakin on hyvin rajattu sienivalikoima mitä kerään. Ois Kait se ihan oma makujen kirjo jos niihin kunnolla uppoutuisi! :)

      Poista
  8. Oi, oi mikä saalis! Ihan sormia syyhyttäisi päästä nyt suppismetsään. Meillä on salainen vakiopaikkamme, mistä kerralla saa aina tuvan pöydällisen täyteen suppiksia. Ihana kerätä, ei niin kiva siivota ;-). Herkullinen galette kerrassaan! / Minttu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä aina päätän metsään mennessä, että kerään puhtaana. Vaan sitten metsässä rohmuan niitä hirveää kyytiä enkä millään malta jäädä siivoamaan.

      Poista
  9. Tosi kiva idea tuo pekonin savustaminen grillissä! Mä kyllä savustelen paljon kaikkea, mut tuohan olis tuollainen "kevytversio".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, tää onnistuu kyllä ilman savustusvälineistöäkin. :)

      Poista
  10. Millä sait kaulittua galetet noinkin nätiksi? Yksi hyvä jippo on käyttää tyhjää viinipulloa jos ei muuta ole käsillä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sillä viinipullolla juurikin. Niitä löytyy, kumma kyllä, aina paikasta kuin paikasta. :D

      Poista
    2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
  11. Mun galeten reunat aina repeilee ja ne näyttää siltä sun tältä. Nuo on siistejä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarpeeksi paksu pohja kun on niin ei repeile. :D

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...