keskiviikko 25. heinäkuuta 2012

Kokkikurssilla Toscanassa

Lisää Toscanaa! Kuten aiemmassa viestissäni mainitsin, huvilallemme tuli yhtenä päivänä ihka aito italialaiskokki Alessandro opettamaan meitä italialaisen ruoan saloihin. Opimme hyviä vinkkejä ja pääsimme kokkaamaan aitoa italialaista kotiruokaa. Pääsimme tekemään itse myös toscanalaista pastaa, piciä. Jospa tästä inspiroituisi kotonakin tekemään pastat itse. Edes joskus.

Kirjoitan tähän ylös kaksi suosikkiani menusta. Muita reseptejä voi käydä kurkkimassa vaikkapa Alessandron Facebook-sivuilta.

Menu

Porkkanakohokas pecorino-juustokastikkeella

Pici-pastaa tomaatti-valkosipulikastikkeella

Helmikanaa Vinsanto-viinissä

Kaniinia ja oliiveja

Mantelikakku


Porkkanakohokas pecorino-juustokastikkeella
(6 annosta)
  • 500 g porkkanoita
  • 1/2 l Bechamel-kastiketta
  • 20 g hienoksi raastettua parmesaania
  • 2 munaa
  • muskottipähkinää
  • suolaa ja pippuria
  • voita
  • korppujauhoja
  • 150 g pecorinoa
  • ilmakuivattua kinkkua
Bechamel-kastike
  • 1/2 l maitoa
  • 30 g voitaa
  • 50 g vehnäjauhoja
  • suolaa ja pippuria
Lämmitä maito kattilassa. Sulata voi toisessa kattilassa. Lisää jauhot sulaneen voin joukkoon ja sekoita. Lisää maito voi-jauho-seokseen pikkuhiljaa sekoittaen. Sekoita kunnes seos paksuuntuu. Mausta suolalla ja pippurilla ja jätä kastike jäähtymään.

Kuori porkkanat ja keitä ne suolatussa vedessä kypsäksi. Jäähdytä. Kun porkkanat ja Bechamel-kastike ovat jäähtyneet, soseuta ne yhdessä parmesaanin ja munien kanssa sauvasekoittimella. (Käytä vain 2/3 Bechamel-kastikkeesta.) Mausta muskottipähkinällä, suolalla ja pippurilla.

Rasvaa ja korppujauhota kohokasvuoat (foliomuffinivuoat käyvät hyvin). Täytä vuoat jättäen ne n. 1 cm vajaaksi. Paista 190 asteisessa uunissa noin 30 min.

Lämmitä loppu Bechamel-kastike ja sulata sekaan pecorino. Jos kastikkeesta tulee liian paksua, lisää tilkka vettä tai maitoa.

Kumoa kohokas lautaselle, laita päälle pecorino-kastiketta ja tarjoile ilmakuivatun kinkun kanssa.

Huom! Kyseessä ei ole oikeastaan kohokas, mutta ruoalle ei löytynyt parempaa englannin tai suomenkielistä nimeä. Koostumus on samankaltainen kuin kohokkaassa, ja kakku kohoaa uunissa jonkun verran. Se kuitenkin myös lässähtää uunista ottamisen jälkeen ja toisin kuin kohokas, tämä tarjoillaan lautaselle kumottuna.


Pici-pastaa tomaatti-valkosipulikastikkeella
(4-6 annosta)
pasta
  • 500 g vehnäjauhoja
  • 1 muna
  • 1 suuri hyppysellinen suolaa
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • lämmintä vettä
kastike
  • 1 kg kuorittuja säilyketomaatteja
  • 1 dl oliiviöljyä
  • 1 valkosipuli
  • suolaa
  • kuivattua chiliä
Valmista ensin pastataikina. Tee jauhoista keko pöydälle ja tee sen keskelle kolo. Riko koloon muna, lisää suola ja 2 rkl oliiviöljyä. Ala rikkomaan muna sekoittamalla sitä haarukalla pyörivin liikkein. Lisää joukkoon vähitellen vettä ja jauhoja keon reunalta. Kun seos alkaa muistuttaa taikinaa, jatka sen työstämistä käsin. Vaivaa taikinaa kunnes sen pinta on sileä ja taikinassa ei ole ilmakuplia.

Muokkaa taikinasta n. 1 cm korkea kiekko. Valele taikinan pinta lopulla oliiviöljyllä ja jätä se lepäämään noin puoleksi tunniksi.

Valmista sitten kastike. Valuuta tomaateista mehu. Ota iso paistinpannu ja laita pohjalle oliiviöljyä sen verran että pohja peittyy. Kuori ja murskaa valkosipulit (palat saavat jäädä isoiksi). Lämmitä öljy ja lisää sekaan hieman kuivattua chiliä ja valkosipulit. Kuullottele kunnes valkosipulit alkavat saada väriä. Lisää tomaatit ja pari isoa hyppysellistä suolaa. Sekoittele ja hajota tomaatit puulusikalla. Jätä kastike tekeytymään keskilämmöllä n. 20 minuutiksi. Maista, ja mausta suolalla ja/tai sokerilla jos tarpeen.

Valmista seuraavaksi pasta. Leikkaa pastakiekosta suikaleita ja leivo suikaleesta pici-pastaa, joka muistuttaa paksua spagettia. Pidä suikaleesta kiinni vasemmalla kädellä, ja rullaa suikaletta oikealla. Vedä samalla suikaletta vasemmalla kädellä vasemmalle päin. Jauhota picit polenta-jauhoilla niin etteivät ne tartu toisiinsa.

Keitä piciä kiehuvassa suolatussa vedessä pari minuuttia. Pici on valmista kun se nousee veden pintaan. Tarjoile tomaatti-valkosipulikastikkeen kanssa.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...