Tervetuloa virtuaaliviinikerhoon!
Homma menee näin! Minä valitsen kolme viiniä ja esittelen ne tässä
postauksessa. Sitten kukin kipaisee hakemassa kaupasta ko. pullot, avaa
Facebookista Puistolan bistron sivut ja ilmoittautuu siellä tapahtumaan Virtuaaliviinikerho, Pinotage. Kahden
viikon päästä, eli 26.2.2016 klo 19
jokainen osallistuja istuu mukavasti kotisohvalleen kännykkä kädessä ja
viinilasi toisessa, ja sitten maistellaan läpi valitut viinit ja vertaillaan
kokemuksia. Eikö vaan!?
Viinin olemus ja maku lähtevät rypäleistä. Jokaisella
rypäleellä on omat ominaispiirteensä värin, tuoksun ja maun perusteella.
Perehtymällä niihin avautuvat viinien taustat, samoin kuin viinien yhdistäminen
eri ruokien kanssa. -Reseptitaivas.fi
Jos oikein on viitseliäs, niin alla on mainittu muutama resepti jotka
mahdollisesti voisivat sopia näiden viinien kanssa nautittavaksi. Ihmisen kun
on kuitenkin hyvä myös syödä. Lisäksi lopussa on mainittu pari ruokaa, johon
viininjämät (mitkä viininjämät?) voi tuhota jos ei aivan koko kolmea pulloa saa
kiskaistua ennen kuin menevät huonoksi.
Arvoisan viinikerhomme ensimmäisessä tapaamisessa maistelemme
Pinotage-viinejä. Miksikö? Koska se on jostain syytä muodostunut omaksi
suosikkitalvirypäleekseni, ja haluan oppia tuntemaan sen paremmin. So, here we go!
Pinotage-rypäleen taustaa
Pinotage on alkuperältään Etelä-Afrikkalainen rypälelajike, jonka viininviljelyn professori
Abraham Perold kehitti Stellenboschin
yliopistossa vuonna 1925 risteyttämällä Etelä-Afrikan ilmastossa
huonosti menestyneen Pinot Noir –rypäleen erittäin runsastuottoisen
Cinsaut-rypäleen kanssa. Cinsautia kutsuttiin tuolloin Hermitageksi, mistä
syystä rypäle sai nimekseen Pinotage. Tavoitteena oli tuottaa rypäle, joka on
yhtä herkullinen kuin Pinot Noir, mutta joka kasvaa yhtä hyvin kuin Cinsaut. Yllätys
oli suuri, kun risteytyksen tuloksena saatu rypäle poikkesikin tanniineiltaan
ja hapoiltaan molemmista emolajeistaan.
Pinotage on hyvin helppo kasvatettava ja tuottoisa rypäle, mutta
pienet ja sokeripitoiset rypäleet ovat vähäaromisia. Tästä syystä siitä
alettiin tuottaa suurivolyymisiä heikkolaatuisia halpisviinejä 1980- ja
1990-luvulla. Tuolloin ei ymmärretty, että mitä enemmän rypäleitä sallitaan köynnöksessä kasvavan,
sitä vähempilaatuista ja vähemmän konsentroitunutta viinimehua saadaan.
Satomäärää rajoittamalla ja oikeita valmistustapoja käyttämällä aromit
kuitenkin lisääntyvät.
Pinotage kärsi pitkään huonosta
maineestaan, mutta muutaman tuottajan ponnistelujen vuoksi sen luonnolliset
edellytykset ymmärretään nyt paremmin ja siinä nähdään paljon potentiaalia. Monet Pinotage-viinin tuottajat keskittyvätkin nyt määrän
sijasta laatuun, ja tavoitteena
on nostaa esille Pinotagen hedelmäisyys sekä lähestyttävyys, jättäen rypäleen
tanniinisuus, maanläheisyys ja voima taustalle. Eläköityneen markkinointijohtaja Richard Coleshawin mukaan "Pinotage on Etelä-Afrikan ruma ankanpoikanen, joka on vihdoin
muuttumassa joutseneksi.".
Miltä Pinotage-viinin pitäisi maistua?
Pinotage on väriltään tumma ja maultaan vahva ja
mausteinen. Siinä voi tyypillisesti maistaa tummia hedelmiä ja marjoja, kuten luumua
ja karhunvatukkaa, mutta joskus myös punaisia hedelmiä ja marjoja, kuten
vadelmaa. Parhaimmista Pinotage-viineistä löytää muitakin aromeja, kuten
rooibos, kuivat lehdet, pekoni, lakritsi, piipputupakka, pihka, terva,
paahdetut hedelmät ja pippurit. Tanniinien tulisi olla vahvat, mutta jälkimaun
pehmeä, jopa savuinen.
Parhaimmillaan Pinotage tarjoaa aivan toisenlaisen
nautinnon kuin kansainväliset peruslajikkeet, mutta se voi olla myös erittäin
huono. Tuoksu voi olla terävä, kuten kynsilakan poistoaineessa. Muutamat
tuottajat väittävät tätä asetoonivivahdetta rypäleelle tyypilliseksi
piirteeksi, mutta oikea syy siihen on liian aikaisin korjatutut rypäleet ja
liian matala käymislämpötila. Huono Pinotage maistuu palaneelta tervalta.
Maisteluviinit
Pinotage-viinien valikoima Alkossa on suhteellisen suppea, mutta
ilahduttavan vaihteleva. Perusvalikoimasta löytyy kuusi ja tilausvalikoimasta
yksi pelkkää Pinotagea sisältävää punaviiniä. Näiden hintahaitari on 6,99€-54,18€,
joten vaihtoehtoja löytyy joka lompakolle. Lisäksi valikoimasta löytyy kaksi
sekoiteviiniä, toisessa Merlotia ja toisessa Sirazia. Punaisten lisäksi
valikoimassa on yksi roseviini ja pari skumppaa, joissa on käytetty Pinotagea.
Valitsin valikoimasta kolme pelkkää Pinotagea sisältävää punaviiniä
eri hintaluokista. Valitsin viinit osittain myös tuottajan kiinnostavuuden
perusteella.
1. maisteluviini
Footmark Pinotage 2015, 6,99
€, keskitäyteläinen, keskitanniininen, makean mustikkainen, kypsän
karpaloinen, mausteinen, kevyen tervainen.
Maistelu aloitetaan kunnon kyykkyviinillä. Footmarkin taustalta ei
löydy mielenkiintoista tarinaa pikku perheyrityksestä, vaan heidän
nettisivustonsa kertoo viinistä näin:
”Footmark-viinien taustalla on
ympäristöystävällisiä ja pehmeitä arvoja. Viinit tuotetaan Etelä-Afrikassa ja
kuljetetaan säiliöissä meriteitse. Norex Spirits tuottaa ja pullottaa
Footmark-viinit yhteistyössä saksalaisen Peter Mertesin kanssa, jonka tuotannon
energialähteenä on viinialan suurin aurinkopaneelijärjestelmä ja luonnonkaasu.
Tämän modernin tuotantoketjun avulla viinien hinta pysyy kuluttajaystävällisenä
ja myös Footmarkin oma hiilijalanjälki pysyy pienenä.”
No mutta, propsit hiilijalanjäljestä! Ja viini on saanut kuitenkin
ihan hyvät arviot Viinistä viiniin –kirjassa, joten kokeillaan!
2. maisteluviini
KWV Classic Collection Pinotage 2014, 9,99 €, täyteläinen, keskitanniininen, kirsikkainen, luumuinen, kevyen
savuinen, mausteinen
Toiseksi maisteluviiniksi valitsin suomalaisittain varmaankin
yleisemmän hintakategorian viinin. Tässä sarjassa olisi ollut muitakin
vaihtoehtoja, mutta halusin ottaa mukaan yhden KWV:n viinin, kun satuin
pongaamaan Viini-kirjasta, että kyseessä ei olekaan ihan mikä tahansa tuottaja.
1900-luvun alku oli haastavaa aikaa Etelä-Afrikan viininviljelylle ja
heikon laadun, ylituotannon, härmä- ja kirvaepidemioiden ja heikon
maailmantalouden tilan saattelemana viinin vientikauppa lakkasi lähes kokonaan.
Tilannetta korjaamaan perustettiin vuonna 1918 Kooperatieve Wijnbouwers Vereniging, johon 95% viininviljelijöistä
liittyi nopeasti. Vuonna 1924 hallitus antoi KWV:lle oikeuden määrätä tisleiden
hinnasta ja vuonna 1940 koko viinisektorin täyden hallinnon: KWV päätti
hinnoista, sallituista sato- ja köynnösmääristä, istutusoikeuksista, viinin
valmistuksesta jne. Tämä kiintiöjärjestelmä purettiin vasta 1992
aparthaid-politiikan luopumisen yhteydessä ja vuonna 1997 osuuskunta muutettiin
yhtiöksi. Nykyään KWV:n vuosituotanto on n. 14 miljoonaa litraa viiniä.
KWV:lla on historiansa
vuoksi huono maine keskinkertaisten, tylsien ja persoonattomien tusinaviinien
tuottajana (ilmankos tätä myydään Alkossa!). Sittemmin KWV:llä on käyty
hanakasti taistoon mainetta vastaan. Heidän The Mentors –sarja tuo tarjolle
premium-luokan huippuviinejä. Viinihullu-blogi tietää kertoa asiasta seuraavaa:
”Viineihin käytettävät rypäleet kerätään vain parhailta –
ja mieluiten iäkkäiltä – viinitarhoilta, mikä esimerkiksi näkyy siinä, että
tätä viiniä ei ole pyritty tekemään yhden alueen rypäleistä, vaan sekoittamalla
useamman alueen parhaita rypäleitä. KWV:n
pääviinintekijä Richard Rowen mukaan KWV:n pyrkimyksenä on The Mentors
-sarjallaan tavoitella mahdollisimman hyvin etelä-afrikkalaisia
rypälelajikkeita ja terroiria ilmentäviä maailmanluokan viinejä sekä
tottakai premium-luokan viinien markkinarakoa kansainvälisesti. Hän myös
mainitsee monia etelä-afrikkalaisia viinejä vaivaavan savuisuuden ja
tervaisuuden johtuvan todennäköisesti viinien keskimääräistä korkeammasta pH:sta,
mikä aikaansaa kyseisiä aromeja tuottavien bakteerikantojen ilmaantumista; The
Mentors -sarjalaisten ei pitäisi tästä kyseisestä vaivasta kärsiä.”
Koska en tohtinut näin ensimmäisellä kierroksella pamauttaa kolmen
viinin joukkoon yhtä kolmenkympin viiniä, olkoon se bonusviini johon voi
investoida jos haluaa kokeilla perusviinin ja premiumviinin eroa.
BONUSVIINI
KWV The Mentors Pinotage 2012,
29,90 € Täyteläinen, tanniininen, boysenmarjainen, tumman luumuinen, mokkainen,
mausteinen, tamminen, runsas, pitkä
3. maisteluviini
Kanonkop Kadette Pinotage 2014,
14,70€, täyteläinen, tanniininen, tumman kirsikkainen, karhunvatukkainen,
luumuinen, mausteinen, hennon savuinen, runsas
Viimeinen valittu viini vaikuttaa itsestäni etukäteen kaikista
lupaavimmalta. Kanonkop on Krigen veljesten vuonna 1973 perustama viinitila,
joka tuottaa vuodessa 360 000 pulloa. Kanonkopilla on pitkä historia
laadukkaiden Pinotage-viinien valmistuksesta ja se onkin yksi harvoista
viinintekijöistä, jotka pinotagen suosion romahdettua huonolaatuisten viinien seurauksena
jatkoi rypäleen ominaisuuksien tutkimista ja pyrkimyksiä laatuviinien
tuotantoon. Vuonna 1991 Kanonkop Pinotage voittikin
parhaan punaviinin palkinnon Kansainvälisessä Viini-kilpailussa Lontoossa, mikä
nosti rypäleen kansainvälistä kiinnostavuutta uudelleen.
Ruokaehdotuksia
Pinotagen sanotaan olevan parhaimmillaan mausteisten, jopa tulisten
ruokien seuralaisena. Se on kuulemma myös loistava kumppani grilliruoille tai
vaikkapa pepperonipitsalle. Kokkaa Pinotagen seuraksi esimerkiksi näitä:
Mahdolliset viininjämät
sopinevat mihin tahansa pataan tai kastikkeeseen, mihin tulee punaviiniä. Kuten
esimerkiksi:
Lähteet
Andre Domine, “Viini”
Harmi, kun en päässyt osallistumaan. Jospa joku kerta olisi lauantai-iltana niin ehtisi osallistua :)
VastaaPoistaIlman muuta voidaan joskus pitää lauantaisinkin! Valitsin perjantain siksi että lauantaina ja sunnuntaina saa ehkä paremmin tuhottua jämäviinit kun ehkä keskimääräistä enemmän tulee kokkailtua (ja litkittyä viiniä) viikonloppuisin. :)
PoistaSeuraavan kerran ehdin lyödä jo lukkoon pitkälle perjantaille, toivottavasti pääset sitten mukaan!
Niin ja näitähän voi ilman muuta maistella muulloinkin kuin pelkästään tuona valittuna ajankohtana. Vaikka tänään! Halutessasi voit tulla edelleen sinne tapahtumasivullekin kertomaan omista havainnoistasi, tai ainakin kurkkaamaan mitä muut osallistujat tykkäsivät viineistä. :)
PoistaMilloinka seuraava kerta on? Jos natsais omiin aikatauluihin :) käy kurkkaamassa mun uusin postaus blogin puolella, pari kuoharivinkkiä siellä.
PoistaSeuraava on pitkänä perjantaina, eli 25.3.2016. Aiheena on Riojan viinit ja varmaan jotain karitsareseptejä laitan suositukseksi pääsiäisen kunniaksi. :) Pitääpä käydä kurkkaamassa kuoharisuositukset!
Poista