Kävimme viime perjantaina Sipoonkorvessa ja löysimme sieltä parisen litraa suppilovahveroita. Enoni oli aiemmin päivällä tuonut meille pussillisen ihanan upeita kantarelleja, joten edessämme oli sieniruokien täyteinen viikko.
Helpotusta sienien tuhoamisurakkaan toi uusin Glorian ruoka ja viini, jossa oli useita ihania sieniohjeita. Ensimmäisenä niistä lähti kokeiluun alsacelainen versio pitsasta, eri tarte flambée - tuttavallisemmin liekkitorttu - jonka ihana syksyinen makukirjo oli kyllä täysi kymppi.
Tein tortun muuten GRV:n ohjeen mukaan, mutta vaihdoin Schwarzwaldin kinkun porosalamiin kun sellaista osui kaupassa silmiin. Laitoin myös itse torttuihin vähän reilummin ranskankermaa ja sieniä. Ja suosituksen mukaisesti hain torttuun metsäistä lisämakua rosmariinilla.
Ohjeesta tulee kaksi torttua, ja paistoimme ensimmäisen ohjeen mukaan uunissa. Vaikka täytteet saivat hyvin väriä, pohja jäi vähän raa'aksi. Tässä vaiheessa muistin että ystäväni Sampo oli mainostanut verkkokaupastaan löytyviä uusia argentiinalaisia ihmehiiliä, jolla grilliin saa kunnolla lämpöä, kuulema jopa 800 astetta. Kilautin kaverille, joka ystävällisesti toi meille pussillisen hiiliä ja pääsimme siten paistamaan toisen tortun grillissä.
Jättisuuret hiilet olivat ulkonäöltään jo melko päheitä ja saivat meidän grillimaisterin tohisemaan innosta (lahjavinkki grillihörhöille!). Ne myös tekivät sen minkä lupasivat, ja grillin lämpö saatiin nousemaan lähelle kolmeasataa hyvin vaivattomasti. Aiemmin 250 astetta on ollut jo aika työn takana. Arvatenkin pizzakiven päällä ollut torttu paistui hyvin ja pohja oli täydellisen rapea.
Hiilet myös pitivät lämmön hyvin. Liekkitortun syönnin jälkeen paistoimme vielä paketin makkaraa ja savustimme pekonia seuraavan päivän ruokaa varten. Harmitti kun kaapista ei löytynyt enää muuta grillattavaa. :D
Liekkitorttu suppiksista
pohja
- 3,5 dl vehnäjauhoja
- 1 dl vettä
- 1 kananmunan keltuainen
- 1 rkl öljyä (+ 1 rkl voiteluun)
- 1/2 tl suolaa
- Muutama rosmariinin "havu"
täyte
- 2 punasipulia
- 1 omena
- 2 dl ranskankermaa
- 1 l suppilovahveroita
- 1 pkt (100g) kylmäsavukinkkua tai porosalamia
- suolaa ja mustapippuria
Sekoita kulhossa pohjataikinan aineet ja vaivaa tasaiseksi. Lisää tarvittaessa hieman jauhoja. Taikinan pitää olla kosteahkoa, mutta se ei saa tarttua käsiin. Voitele taikinapallo öljyllä, kääri se tuorekelmuun ja anna vetäytyä jääkaapissa noin 1 tunti.
Kuumenna uuni (tai grilli) 250-asteiseksi. Kauli tai painele taikinasta leivinpaperin päällä kaksi soikinomuotoista, mahdollisimman ohutta pohjaa.
Kuori ja viipaloi sipulit ja omena. Levitä pohjan päälle ranskankermaa, sipuli ja omenaa, sieniä ja kylmäsavukinkkua/porosalamia. Ripottele päälle hieman tuoretta rosmariinia. Paista liekkitorttuja 6-8 minuuttia, kunnes piiraiden reunat hieman tummuvat.
Ompa kauniin näköinen torttu.
VastaaPoistaKiitos Minna! :)
PoistaTän on pakko olla hyvää! Kaikki elementit kohdillaan.
VastaaPoistaOli kyllä mahtis makukirjo!
PoistaIhana torttu! ja tosiaan, uusimmassa Glorian ruoka & viinissä oli todella ihania reseptejä, onneksi nyt on myös ollut hyvä sienivuosi :)
VastaaPoistaKyllä! Vähän käsiä tärisyttää kun ei oo viikkoon ehtinyt metsään!! :D
PoistaSuorastaan vesi herahti kielelle! Tarte flambé on myös meidän suosikkimme ja olen oikaissut pohjan valmiilla voitaikinalla, kun en aina ole jaksanut tehdä erikseen pohjaa ;-) Minttu / Haarukkavatkain
VastaaPoistaJoo, toi ohut pohja oli kyllä ihanan rapsakka. Täytteet kivasti isommassa roolissa patsaan verrattuna.
PoistaAsun ihan Sipoonkorven vieressä, pitäisiköhän uskaltautua sieneen?
VastaaPoistaNo ehdottomasti! Sipoonkorpi oli niin ihanaa satumetsää että meinasi sienet unohtua kun piti saada kuvattua joka nurkka. Kannattaa siis mennä retkelle vaikkei sienet maistuisikaan! :)
PoistaSiskoni juuri laittoi kuvan tänään omasta sienisaaliistaan. Taidan käydä vinkkaamassa systerille reseptisi. Näyttää niin hyvältä.
VastaaPoistaJee, kiitos! :)
PoistaTämä on taatusti hyvää! Poro ja sienet ne yhteen soppii, sitäpaitsi. Varmasti toimiva vaihto :) ja tuo omena, voin melkein maistaa kokonaisuuden maut kielellä!
VastaaPoistaOli kyllä ehdottoman toimiva combo! :)
PoistaTietämätön ihmettelee, onko liekkitorttu sama kuin vaalea pitsa...Joka tapauksessa taidan joutua tekemään vaalean pitsan sienistä. Sieniä, smetanaa ja Myrttisen suolakurkkua. Voi herkku.
VastaaPoistaTarte flambee on ainakin Glorian ruoka ja viini -lehden mukaan alsacelainen versio pitsasta, mutta tuo pohjataikina muistutti kyllä pitsataikinaa enemmän voitaikinaa. Hiivaakaan siihen ei tullut ollenkaan. Vertaisin tätä pitsan sijaan ehkä enemmän siihen saksalaiseen flammenkucheniin. :)
PoistaKäytännössä kai tarte flambee on sama asia kuin flammenkuchen – ainakin ne ovat joskus olleet sama ruoka, ja molemmilla nimillä torttua myytin myös Alsacessa. Minusta se pohja siellä oli pizzapohjamainen, joskin ilman kohottavaa hiivaa, ei lainkaan niin rasvainen kuin voitaikina. Ihanat täytteet sulla!
PoistaLiekkitorttu onkin mulle ihan uusi juttu, näyttää herkulliselle :)
VastaaPoistaMullekin tämä oli ensimmäinen kerta, mutta ei kyllä viimeinen. :)
PoistaFlammkuchen, en ikinä hoksannu, että se on liekki!
VastaaPoistaHerkulta näyttää. Söisin. Kokonaan.
Totta muuten! :D
PoistaAivan ihana ja syksyinen torttu! Ei olisi itselleni tullut mieleen tehdä vastaavaa, mutta laitan tämän ehdottomasti muistiin.
VastaaPoistaNoi täytteet oli kyllä ihanan syksyiset!
PoistaOnpa herkun näköinen. Liekkitorttu on ihan uusi juttu täälläkin, kiitos ohjeesta!
VastaaPoistaKiittäkäämme Glorian ruoka ja viini -lehteä. :D
PoistaOooh! Ompas jotenkin samaa makumaailmaa kun mun rieskapizzassa, johon tosin tuli kantarelleja, lampaanfilettä ja puolukoita. Ranskankerman ja rosmariinin lisäksi. Rakastin sitä, joten varmasti rakastuisin tähänkin! :)
VastaaPoistaOijoi! Mulla ois tuolla jääkaapissa ylikypsää karitsaa ja anoppi löysi juuri jokusen kantarellin metsästä. Tein juuri viime viikolla pizza biancaa kantarelleilla, mutta joutuukohan tässä nyt taas syömään pitsaa. Tuo puolukka + lammas yhdistelmä on varmasti tosi hyvä!
PoistaMielenkiintoisia muuten nuo hiilet. Osasiko kaveri sanoa, mikä tekee niistä erityisen hyviä? Meillä grillataan aina briketeillä ja niillä saa kyllä lämmön nousemaan kovaksikin.
VastaaPoistaBriketeillä meilläkin yleensä grillataan jos tarvii kovempaa tai pidempään kestävää lämpöä, mutta kyllähän hiilistä brikettejä paremmat puun aromit saa kaiketi ruokaan?
PoistaMahtoi olla namia !!
VastaaPoistaOli! Hain juuri 10l suppiksia metsästä, joten saatanpa tehdä tätä pian uudestaankin!
PoistaHerkullisen näköinen herkku!
VastaaPoista-Heidi
http://tiskivuorenemanta.blogspot.fi/
Kiitos! Herkkua se olikin! :)
Poistaoi miten ihanan näköinen ja kuuloinen torttu <3
VastaaPoistaKiitos! Oli kyllä hyvää!
PoistaTulipas nälkä! Minä en vielä vuosienkaan jälkeen osaa tunnistaa suppiksia, voihan pöh. Kanttarellit ja mustatorvisienet löytyy mutta nämä herkut jää metsään.
VastaaPoistaMullakin löyty ämpäristä paljon jotain muita sieniä kuin suppiksia. Käytiin metsässä iltakasilta ja oli jo vähän hämärää. Suppikset kun tarvii löytyäkseen sellaisen tietyn suppisvirityksen silmiin. :D
Poista