Ihana paahdetuista paprikoista tehty makea ja täyteläinen Romesco-kastike! Täydellinen grilliaterian yhteyteen etenkin näin syksyllä, kun vettä tihuuttaa, tuuli tuivertaa ja lautaselle kaipaa jo vähän jotain tuhdimpaa kuin kepeää salaattia.
Tämä kastike tehtiin ruoanlaittoruoaksi tehdyille grillatuille leiville, joiden päälle pääsi myös grillattua vuohenjuustoa, mutta meni sitä pari lusikallista myös pääruokana olleen grillatun paahtopaistin kaverina. Nam.
Romesco-kastike
- 3 punaista paprikaa
- 5 valkosipulin kynttä
- 5 aurinkokuivattua tomaattia
- 75g cashew-pähkinöitä
- 2 rkl omenaviinietikkaa
- sipaisu chilijauhetta
- kourallinen tuoretta persiljaa
- suolaa ja mustapippuria
Paahda grillissä paprikat ja kokonainen valkosipuli niin että molemmat ovat ihan pehmeitä. Paprikat saavat huoletta kärtsäytyä ihan mustiksi. Nosta kuumat paprikat ja valkosipulit muovipussiin ja sulje pussi. Jätä jäähtymään. Paahda cashew-pähkinät kuumalla kuivalla pannulla niin että saavat väriä.
Putsaa paprikoista siemenet ja kuori ja purista viidestä valkosipulinkynnestä pehmeä sisus paprikoiden joukkoon. Lisää mukaan aurinkokuivatut tomaatit ja paahdetut cashew-pähkinät ja surautta kaikki sileäksi sauvasekoittimella. Mausta omenaviinietikalla, tuoreella silputulla persiljalla ja suolalla ja mustapippurilla. Jos haluat kastikkeeseen potkua niin lisää myös chilijauhetta tai chilikastiketta maun mukaan.
Söin tänä kesänä romesco-kastiketta moneen otteeseen, se on kyllä todella hyvää! En ole vielä itse tehnyt, laitankin tämän reseptin talteen :) ja ihana ruokaraati!
VastaaPoistaKiva! (Paahdettua) chiliä kannattaa tosiaan laittaa myös jos tykkää. Meillä jäi se kauppaan niin tuli tällä kertaa mieto versio. :)
PoistaTämä kastike on minulle ihan uusi tuttavuus, kuulosta kuitenkin hyvältä.
VastaaPoistaTää sopii oikeastaan mille tahansa grilliruoalle, joten suosittelen lämpimästi kokeilemaan. :)
PoistaTää on niin hyvää! Viimeksi lisäsin tätä herkkua hampurilaisten väliin.
VastaaPoistaNami! Epäilemättä toimii!
PoistaRomesco-kastike on todella hyvää! Tutustuin siihen ensimmäistä kertaa Akseli Herlevin Liekeissä -kirjassa ja pari kolme kesää sitten tehtiin Romescoa ahkerasti. Romescosta tykkäsi aina ja kaikki syöjät. Toimii hyvin minustakin leivän päällä, lisukkeena, perunoiden kanssa jne. Romesco on siitäkin kiva, että on aika nopsa ja helppo tehdä ja onnistui aina. Chiliä lisäämällä saa kastikkeeseen mukavasti potkua, jos sitä kaipaa. Ruokaraati on vakuuttava! :)
VastaaPoistaMusta se on oikeastaan aika työläs, kun pitää ensin lämmittää grilli paprikoille ja sitten myöhemmin muulle ruoalle. Mutta ehdottomasti kyllä vaivan väärti!😊
PoistaAivan, grillin lämmittäminen ottaa aikansa! Herlevin ohjeessa romesco valmistettiin pannulla ja sekoitettiin sauvasekoittimella kulhossa rouheaksi tahnaksi. Tällä tavoin on aika nopsa tehdä :).
PoistaKotona tulisi varmaan oiottua tuossa sen verran että paahtaisin paprikat uunissa ja siten homma helpottuisi kyllä. Meillä ei vaan mökillä ole uunia niin kaikki on tehtävä puugrillissä. Siinä pannullako paprikatkin paahdettiin Herlevin ohjeessa? Muutahan työlästä tässä ei tosiaan olekaan kun sitten kaikki vaan hurautetaan sileäksi sauvasekoittimella. Tai no rouhea tahna olisi kuvaavampi termi munkin soossille kun en siitä ihan sileää halunnut. Rouheaa sen olla pitää! :)
PoistaHerlevin ohjeessa paprikat, valkosipuli ja tomaatit paistetaan pannulla sillai, että saavat vähän väriä pintaan. Siihen lisätään sit leivänmuruja, rouhitut mantelit ja mausteet. Ja hyvää tulee! :)
PoistaOk, hyvä muistaa tämmönen pikasempi versio! 😊
PoistaOk, hyvä muistaa tämmönen pikasempi versio! 😊
PoistaVoi miten ihania ruuanlaittoleipiä! Ja romescoa en olekaan tehnyt aikoihin, kiitos muistutuksesta :) Sopii hyvin syksyn grillihetkiin kyllä!
VastaaPoistaKyllä! Täytynee tehdä joku päivä myös risottoa paahdetuista paprikoista - toinen syysruokasuosikki. :)
PoistaEn ole vielä koskaan maistanut, ups! Tämä menee kokeile pian -listalle :)
VastaaPoistaHyvä hyvä! :)
PoistaKaksi superihanaa asiaa: rapea leipä ja romesco-kastike. Romescon kaltaiset kastikkeet ovat mahtavia, sillä ne sopivat melkein minkä kanssa vaan.
VastaaPoistaNiinpä, ei ole vaikea keksiä että mihin aterialta yli jääneen soossin käyttäisi. Tosin mä saattaisin lusikoida tuon suuhun sellaisenaankin. :D
PoistaVoihan vehnä, en oo tehnyt romescoa IKINÄ - miksi!!! Sehän on tolkuttoman hyvää :D Käytetäänköhän siihen joskus myös manteleita?
VastaaPoistaJoo, alkuperäinen tehdään tosiaan manteleihin. Mulla vaan sattui mökillä olemaan mukana cashew-pähkinöitä niin ajattelin että kelpaa nekin. :)
PoistaToimisi varmasti myös vaikka millä pähkinöillä :)
PoistaEpäilemättä! :)
PoistaEpäilemättä! :)
PoistaRomesco on ihanaa, kaikki paahdetusta paprikasta on aika ihanaa! Yli söpö raati. :)
VastaaPoistaBlogista löytyy myös Kulinaarimuruja-blogin käsialaa oleva paahdettu paprikarisotto. Se on ihan huippu! Kannattaa testata jos ei ole jo tuttu. :)
PoistaMeillä on kaasuliesi joten paprikoiden paahtaminen mainitusti käy kivasti ilman grilliäkin kaasuliekin loimussa :). Todella hyvä kastike!
VastaaPoistaVarmasti! Tympeintä tässä olikin laittaa tulet puugrilliin kahdesti. :D Kotona mä paahdan paprikat yleensä uunissa. Kaasuliesi olisi kyllä ihana!
PoistaTuli kuin tilauksesta. Jossain juuri selailemassani lehdessä oli tomaatti-romesco ja mietin, että pitääpä kaivaa hyvä resepti perus-paprikaversiosta. Kiitos!
VastaaPoistaMahtista! Mä heitin tuon ihan päästäni, mutta tykättiin kyllä kaikki. Potkua tässä nyt ei tosiaan juuri ollut kun tuore chili unohtui kauppaan. :)
PoistaNo eipä ole tullut tätäkään tehtyä taas muutamaan vuoteen - kiitos muistutuksesta!
VastaaPoistaOle hyvä vain. 😊
PoistaOlispa kiva maistaa itse tehtyä, olen tätä vain purkista lusikoinut..!
VastaaPoistaAa, katos, mä en oo taasen koskaan törmännyt purkkiversioon! :)
PoistaNo siis, pakko kokeilla. Empä ole ikinä kokeillut :)
VastaaPoistaEi muuta ku vaan! :)
PoistaMinäkään en nyt heti muista että olisi tullut vastaan, mutta kuulostaa kyllä hyvältä! Luuletko että onnistuisi ihan uunissa kasviksia paahtamalla grillivastuksen alla?
VastaaPoistaOnnistuu varmasti uunissakin paahtaminen. Sillai oikoisin kotioloissa, tuolla mökillä ei vaan ole uunia niin tulee kirjattua noi reseptit tuollai erähenkisesti. :D
PoistaJes, Romescoa! ja uskallanko mainita, että myös erittäin hyvän näköistä kukkakaalta! :D
VastaaPoistaNo sehän se vasta hyvää olikin! :D En kehdannut jakaa omassa blogissa sun kukkisohjetta samana päivänä. ;D
PoistaRomesco on yksi näitä to do -listan vakionimiä. Olen jotenkin laiska tekemään tahnoja, vaikka ne ovat poikkeuksetta ihania.
VastaaPoistaJoo, sama täällä. Tahna onkin oikea nimitys tälle. Kastiketta ja salsaa löysin käytettävän, mut ne ei oikein kumpikaan istunut. Tahna ois ollut just passeli!
PoistaJoo, sama täällä. Tahna onkin oikea nimitys tälle. Kastiketta ja salsaa löysin käytettävän, mut ne ei oikein kumpikaan istunut. Tahna ois ollut just passeli!
PoistaRomesco on yksi suosikkikastikkeitani! Alkukesästä yhdistin sen grillattuihin parsaan ja linsseihin :P
VastaaPoistaSupersöpö raati sulla <3
Monikäyttöinen soossi! :)
PoistaMonikäyttöinen soossi! :)
PoistaEn ole koskaan tehnyt itse romascoa. Se on ollut liian helppoa ja hyvää Stockan herkusta noudettuna :D Ehkä pitäisi ryhdistäytyä ;)
VastaaPoistaToi on niiiiiin <3 En kyllä keksi, mihin se ei kävisi :-)
VastaaPoistaRomesco on aina ollut lemppareita, nyt kun Pikku Murulla on pähkinäallergia, niin se on unohtunut kokonaan. Todella harmi, on niin monikäyttöistäkin :)
VastaaPoistaOih, namskis! Pitäisi tehdä enempi erilaisia sooseja.
VastaaPoista-Heidi
http://tiskivuorenemanta.blogspot.fi/
Romesco-kastike on kyllä ihan mielettömän hyvää, ja toimii niin monen ruuan kanssa! Pitääkin taas tehdä tätä, kiitos muistutuksesta!
VastaaPoista