Keski-Italiassa tapahtui keskiviikkona tuhoisa maanjäristys, jonka yksi pahiten kärsineistä kaupungeista oli pastastaan tuttu kaupunki Amatrice. Liikutuin, kun luin uutisen että italialaiset ravintolat ovat ottaneet nyt listoilleen pasta All'amatricianan ja lahjoittavat jokaisesta myydystä annoksesta kaksi euroa Punaiselle ristille. "Puistolan bistrossakin" tarjottiin sitten eilen tätä makoisaa pastaa.
Halusin tehdä pastan mahdollisimman autenttisena, mikä ei ole italialaisten pastojen kohdalla ikinä helppoa. Joko raaka-aineiden löytäminen on haastavaa, kun pitää käyttää täsmälleen jonkin alueen lihaa tai juustoa, tai sitten on epäselvyyttä siitä mitä pastaan laitetaan ja mitä missään nimessä ei laiteta. Tämän pastan kohdalla kiistelyä syntyy esimerkiksi siitä, laitetaanko pastaan sipulia ja valkosipulia vai ei.
Itse vakuutuin siinä määrin tämän nettisivun tietämyksestä pastan historiasta ja yksityiskohtaisista ohjeista, että päätin noudattaa sitä. Sivustolla korostettiin, että tärkein asia pasta all'amatricianassa on guanciale, jonka Suolaa ja Hunajaa -blogi on puolestani ystävällisesti suomentanut kuivatuksi sianposkeksi. Suuntasin Hakaniemen kauppahalliin Roinisten tiskille, jossa tiedettiinkin heti mitä olin tullut hakemaan kertoessani aikeistani valmistaa pasta all'amatricianaa. Heillä oli tarjolla toscanalaista mustapippurikuorrutteista guancialea, joka oli sattuneista syistä käynyt kaupaksi viime päivinä hyvin. Samaiselta tiskiltä löytyi myös pastaan sopivat tomaatit ja spagetit, joten jäljelle jäi löydettäväksi enää pecorino. Lähimmäs Amatricea pääsin Lentävän lehmän toscanalaisella pecorinolla.
Vaikka jossain vaiheessa tulikin mieleen, että kylläpä voi helpon arkiruoan saada muutettua hankalaksi ja kalliiksi, niin oli se lopputulos tällä ohjeella ja raaka-aineilla kyllä täysin jotain muuta kuin mitä markettituotteilla valmistettu arkinen pekoni-tomaattipasta. Tässä ruoassa maistui niin syvästi Italia, että sen nauttimisen aikana sai tehtyä lyhen mielikuvamatkan Italiaan. Joten kyllä, kyllä se oli täysin vaivan ja rahan väärti. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan!
Väittäisin myös, että vaikka en päässyt raaka-aineiden kotipaikkojen osalta aivan Amatriceen saakka, vaan jouduin tyytymään toscanalaisiin versioihin, ja vaikka minulla ei ollut oikeanlaista paistorasvaa ja vaikka minulla oli vääränlainen pannu, niin pääsin silti aika lähelle aitoa pasta all'amatricianaa. :)
Pasta All’amatriciana
- 500g hyvälaatuista italialaista spagettia, esim. De cecco no. 12
- 200g keski-italialaista guancialea
- 2 tlk hyvälaatuisia italialaisia tomaatteja, esim. San Marzano
- 200g keski-italialaista pecorinoa
- 1 kuivattu chili
- suolaa pastan keitinveteen
Paloittele guanciale tasakokoisiksi paksuiksi suikaleiksi. Paista pekonipalat pannulla rapeiksi (varo ettet keitä tai polta) ja lisää tomaatit ja kuivattu chili. Anna kastikkeen porista pannulla 15-30 minuuttia ja paksuuntua. Raasta sillä aikaa pecorino (raasta noin 3/4 juustosta ja jätä loput viimeistelyyn) ja kuumenna pastavesi.
Kun pastakastikkeen koostumus on kiinteytynyt sopivasti, poista chili ja keitä pastat. Lisää keitetty pasta kastikkeen joukkoon ja sekoita joukkoon pecorinoraaste. Tarjoile heti raastetun pecorinon ja hyvän maalaisleivän kera.
Niin surullisia tapahtumia kyllä Italiassa mutta tämä sinun pastasi on ihan varmasti maistunut juuri niin hyvältä kuin pitääkin, nam.
VastaaPoistaPasta oli kyllä maineensa veroinen. :)
PoistaSamoilla raiteilla on meillä ajatukset käyneet! Minunkin piti tehdä tätä pastaa ja kirjoittaa juttu blogiin. Hyvä tietää, että tuota guancialea saa Roinisilta ja toscanalainen pecorino ei varmasti annosta ainakaan huonontanut :-)
VastaaPoistaPohdittiin siinä myyjän kanssa, että lieneekö ainoa paikka Helsingissä josta sitä saa. Stockan Herkku olisi varmaan toinen mahdollinen paikka.
PoistaOnpa kaunis teko Italialaisilta ravintoloilta. Todell aherkullisen kuuloin reseptikin.
VastaaPoistaMinusta myös. :)
PoistaItalialaisilta ravintoloilta kauniisti huomioitu, hieno ajatus ja idea. Sä onnistuit hienosti metsästämään mahdollisimman autenttiset raaka-aineet - kiitos näistä vinkeistä. On muistissa sitten, kun kokeilen tätä pastaa. Innostuin tästä pastasta heti, kun Hesarin juttua siitä luin. Simppeliä, sitten kun on ne raaka-aineet saanut hankittua, mutta varmasti niin hyvän makuista!
VastaaPoistaJoo, kyllä siinä tosiaan perää on että kyseessä ei ole enää tämä pasta jos käyttää pancettaa tai muita pekoneita. Onneksi Helsingissäkin on kauppa josta raaka-aineet sai. :)
PoistaKaunis tapa auttaa ja tuo pasta näyttää kyllä ihan superherkulliselta.
VastaaPoistaItalialaiset ovat kyllä mestareita tekemään mielettömiä herkkuja parista raaka-aineesta. :)
PoistaOlipa hieno tarina miksi teit ruokaa.
VastaaPoistaGuanciale on todella hyvää! Harvinainen herkku, jota joskus ostamme juurikin hallista.
Mulle guanciale oli ihan uusi tuttavuus. :)
PoistaKuulostaa herkulliselta!! Siis todella herkulliselta!
VastaaPoistaSitä se totisesti oli! :)
PoistaTodella herkullisen näköinen annos. Pastaruat ovat meillä pidettyjä, mutta en ole koskaan kokeillut pasta All'amatricianaa. Lämmin ajatus pastan synnyinmaahan.
VastaaPoistaKannattaa kokeilla! :)
PoistaIhanaa solidaarisuutta <3 Ja voin todellakin uskoa, että oikeilla raaka-aineilla se maku on jotain ihan muuta :-)
VastaaPoistaTuolla sivustoilla sanottiin, että tämän possun osan rasva on pekonia hienostuneemman makuista, tms. :D Ei saanut missään nimessä käyttää öljyäkään sotkemaan makuja. :D Vaan kylläpä ne italialaiset tietää!
PoistaNiin kauheita uutisia, mutta ihanaa että ruoalla tehdään hyvää :)
VastaaPoistaKyllä. Olisi kivaa tietää miten paljon tuo on levinnyt italialaisiin ravintoloihin Italian ulkopuolellakin. :)
PoistaOonkin huomenna menossa Halliin hakemaan grillattavia, voisin napata nää aineet kans. Kiitos inspiraatiosta.
VastaaPoistaJee, on ilo inspiroida!
PoistaRaaka-aineilla vaan on väliä, niin se on. Hyväähän tomaatti-pekonipasta aina on, mutta "oikeilla" raaka-aineilla taatusti todella, todella mahtavaa. Guanciale on minulle uusi tuttu, pitääpäs yrittää metsästää sitä Oulusta.
VastaaPoistaIso sydän italialaisten ravintoloiden eleelle!
Italialaiset haltsaa kyllä hienosti etenkin nämä parin raaka-aineen simppelit pastat!
PoistaMieletön resepti, voin melkein maistaa pastan suussani, vaikken autenttista versiota olekaan ikinä maistanut.
VastaaPoistaUpea veto italialaisravintoloilta <3
Tää on kyllä oiva tapa tuoda pala Italiaa hetkeksi tänne Pohjolaan.
PoistaOih, tämä olisi oiva resepti blogiin!
VastaaPoista-Heidi
http://tiskivuorenemanta.blogspot.fi/
Eipä muuta kuin kokkaamaan!
Poista