keskiviikko 31. elokuuta 2016

Liekkitorttu suppiksista ja ihmehiilet

Kävimme viime perjantaina Sipoonkorvessa ja löysimme sieltä parisen litraa suppilovahveroita. Enoni oli aiemmin päivällä tuonut meille pussillisen ihanan upeita kantarelleja, joten edessämme oli sieniruokien täyteinen viikko. 


Helpotusta sienien tuhoamisurakkaan toi uusin Glorian ruoka ja viini, jossa oli useita ihania sieniohjeita. Ensimmäisenä niistä lähti kokeiluun alsacelainen versio pitsasta, eri tarte flambée - tuttavallisemmin liekkitorttu - jonka ihana syksyinen makukirjo oli kyllä täysi kymppi. 

Tein tortun muuten GRV:n ohjeen mukaan, mutta vaihdoin Schwarzwaldin kinkun porosalamiin kun sellaista osui kaupassa silmiin. Laitoin myös itse torttuihin vähän reilummin ranskankermaa ja sieniä. Ja suosituksen mukaisesti hain torttuun metsäistä lisämakua rosmariinilla.



Ohjeesta tulee kaksi torttua, ja paistoimme ensimmäisen ohjeen mukaan uunissa. Vaikka täytteet saivat hyvin väriä, pohja jäi vähän raa'aksi. Tässä vaiheessa muistin että ystäväni Sampo oli mainostanut verkkokaupastaan löytyviä uusia argentiinalaisia ihmehiiliä, jolla grilliin saa kunnolla lämpöä, kuulema jopa 800 astetta. Kilautin kaverille, joka ystävällisesti toi meille pussillisen hiiliä ja pääsimme siten paistamaan toisen tortun grillissä.


Jättisuuret hiilet olivat ulkonäöltään jo melko päheitä ja saivat meidän grillimaisterin tohisemaan innosta (lahjavinkki grillihörhöille!). Ne myös tekivät sen minkä lupasivat, ja grillin lämpö saatiin nousemaan lähelle kolmeasataa hyvin vaivattomasti. Aiemmin 250 astetta on ollut jo aika työn takana. Arvatenkin pizzakiven päällä ollut torttu paistui hyvin ja pohja oli täydellisen rapea.





Hiilet myös pitivät lämmön hyvin. Liekkitortun syönnin jälkeen paistoimme vielä paketin makkaraa ja savustimme pekonia seuraavan päivän ruokaa varten. Harmitti kun kaapista ei löytynyt enää muuta grillattavaa. :D


Liekkitorttu suppiksista 
pohja

  • 3,5 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl vettä
  • 1 kananmunan keltuainen
  • 1 rkl öljyä (+ 1 rkl voiteluun)
  • 1/2 tl suolaa
  • Muutama rosmariinin "havu"
täyte
  • 2 punasipulia
  • 1 omena
  • 2 dl ranskankermaa
  • 1 l suppilovahveroita
  • 1 pkt (100g) kylmäsavukinkkua tai porosalamia
  • suolaa ja mustapippuria

Sekoita kulhossa pohjataikinan aineet ja vaivaa tasaiseksi. Lisää tarvittaessa hieman jauhoja. Taikinan pitää olla kosteahkoa, mutta se ei saa tarttua käsiin. Voitele taikinapallo öljyllä, kääri se tuorekelmuun ja anna vetäytyä jääkaapissa noin 1 tunti.

Kuumenna uuni (tai grilli) 250-asteiseksi. Kauli tai painele taikinasta leivinpaperin päällä kaksi soikinomuotoista, mahdollisimman ohutta pohjaa. 

Kuori ja viipaloi sipulit ja omena. Levitä pohjan päälle ranskankermaa, sipuli ja omenaa, sieniä ja kylmäsavukinkkua/porosalamia. Ripottele päälle hieman tuoretta rosmariinia. Paista liekkitorttuja 6-8 minuuttia, kunnes piiraiden reunat hieman tummuvat.


37 kommenttia:

  1. Ompa kauniin näköinen torttu.

    VastaaPoista
  2. Tän on pakko olla hyvää! Kaikki elementit kohdillaan.

    VastaaPoista
  3. Ihana torttu! ja tosiaan, uusimmassa Glorian ruoka & viinissä oli todella ihania reseptejä, onneksi nyt on myös ollut hyvä sienivuosi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä! Vähän käsiä tärisyttää kun ei oo viikkoon ehtinyt metsään!! :D

      Poista
  4. Suorastaan vesi herahti kielelle! Tarte flambé on myös meidän suosikkimme ja olen oikaissut pohjan valmiilla voitaikinalla, kun en aina ole jaksanut tehdä erikseen pohjaa ;-) Minttu / Haarukkavatkain

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, toi ohut pohja oli kyllä ihanan rapsakka. Täytteet kivasti isommassa roolissa patsaan verrattuna.

      Poista
  5. Asun ihan Sipoonkorven vieressä, pitäisiköhän uskaltautua sieneen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ehdottomasti! Sipoonkorpi oli niin ihanaa satumetsää että meinasi sienet unohtua kun piti saada kuvattua joka nurkka. Kannattaa siis mennä retkelle vaikkei sienet maistuisikaan! :)

      Poista
  6. Siskoni juuri laittoi kuvan tänään omasta sienisaaliistaan. Taidan käydä vinkkaamassa systerille reseptisi. Näyttää niin hyvältä.

    VastaaPoista
  7. Tämä on taatusti hyvää! Poro ja sienet ne yhteen soppii, sitäpaitsi. Varmasti toimiva vaihto :) ja tuo omena, voin melkein maistaa kokonaisuuden maut kielellä!

    VastaaPoista
  8. minni / kokeileva keittiöni6. syyskuuta 2016 klo 9.28

    Tietämätön ihmettelee, onko liekkitorttu sama kuin vaalea pitsa...Joka tapauksessa taidan joutua tekemään vaalean pitsan sienistä. Sieniä, smetanaa ja Myrttisen suolakurkkua. Voi herkku.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarte flambee on ainakin Glorian ruoka ja viini -lehden mukaan alsacelainen versio pitsasta, mutta tuo pohjataikina muistutti kyllä pitsataikinaa enemmän voitaikinaa. Hiivaakaan siihen ei tullut ollenkaan. Vertaisin tätä pitsan sijaan ehkä enemmän siihen saksalaiseen flammenkucheniin. :)

      Poista
    2. Käytännössä kai tarte flambee on sama asia kuin flammenkuchen – ainakin ne ovat joskus olleet sama ruoka, ja molemmilla nimillä torttua myytin myös Alsacessa. Minusta se pohja siellä oli pizzapohjamainen, joskin ilman kohottavaa hiivaa, ei lainkaan niin rasvainen kuin voitaikina. Ihanat täytteet sulla!

      Poista
  9. Liekkitorttu onkin mulle ihan uusi juttu, näyttää herkulliselle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mullekin tämä oli ensimmäinen kerta, mutta ei kyllä viimeinen. :)

      Poista
  10. Flammkuchen, en ikinä hoksannu, että se on liekki!

    Herkulta näyttää. Söisin. Kokonaan.

    VastaaPoista
  11. Aivan ihana ja syksyinen torttu! Ei olisi itselleni tullut mieleen tehdä vastaavaa, mutta laitan tämän ehdottomasti muistiin.

    VastaaPoista
  12. Onpa herkun näköinen. Liekkitorttu on ihan uusi juttu täälläkin, kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiittäkäämme Glorian ruoka ja viini -lehteä. :D

      Poista
  13. Oooh! Ompas jotenkin samaa makumaailmaa kun mun rieskapizzassa, johon tosin tuli kantarelleja, lampaanfilettä ja puolukoita. Ranskankerman ja rosmariinin lisäksi. Rakastin sitä, joten varmasti rakastuisin tähänkin! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oijoi! Mulla ois tuolla jääkaapissa ylikypsää karitsaa ja anoppi löysi juuri jokusen kantarellin metsästä. Tein juuri viime viikolla pizza biancaa kantarelleilla, mutta joutuukohan tässä nyt taas syömään pitsaa. Tuo puolukka + lammas yhdistelmä on varmasti tosi hyvä!

      Poista
  14. Mielenkiintoisia muuten nuo hiilet. Osasiko kaveri sanoa, mikä tekee niistä erityisen hyviä? Meillä grillataan aina briketeillä ja niillä saa kyllä lämmön nousemaan kovaksikin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Briketeillä meilläkin yleensä grillataan jos tarvii kovempaa tai pidempään kestävää lämpöä, mutta kyllähän hiilistä brikettejä paremmat puun aromit saa kaiketi ruokaan?

      Poista
  15. Vastaukset
    1. Oli! Hain juuri 10l suppiksia metsästä, joten saatanpa tehdä tätä pian uudestaankin!

      Poista
  16. Herkullisen näköinen herkku!

    -Heidi
    http://tiskivuorenemanta.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  17. oi miten ihanan näköinen ja kuuloinen torttu <3

    VastaaPoista
  18. Tulipas nälkä! Minä en vielä vuosienkaan jälkeen osaa tunnistaa suppiksia, voihan pöh. Kanttarellit ja mustatorvisienet löytyy mutta nämä herkut jää metsään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mullakin löyty ämpäristä paljon jotain muita sieniä kuin suppiksia. Käytiin metsässä iltakasilta ja oli jo vähän hämärää. Suppikset kun tarvii löytyäkseen sellaisen tietyn suppisvirityksen silmiin. :D

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...