perjantai 30. toukokuuta 2014

G&C testaa: Chef Santeri & Pallogrillauksen lyhyt oppimäärä

Kirjakustantaja Docendo lähetti meille muutama viikko sitten mieluisan pyynnön arvioida tuore pallogrillaukseen keskittyvä keittokirja "Chef Santeri & Pallogrillauksen lyhyt oppimäärä". 

Kirjan kokkauspuolen on hoitanut "gastronomian sekatyömieheksi itseään tituleeraava tamperelainen kokki, illallis- palveluyrittäjä ja ruokakirjalilija" Santeri Vuosara, mutta reseptiikka on tässä kirjassa vain puoliruokaa. Pallogrillauksen opetuspuoli on kirjassa toteutettu humoristisilla sarjakuvilla, jotka on taiteillut sarjakuvapiirtäjä, kuvittaja ja muusikko Ville Pirinen. Sarjakuvien lisäksi keittokirja sisältää tietysti myös ruokakuvia, jotka on ottanut valokuvaaja Anna-Liisa Nikus.


Kirja sisältää runsaasti suhteellisen simppeleitä, mutta kuitenkin varsin houkuttelevia grilliruokaohjeita. Tästä osoituksena se, että kun pyysin T:n valitsemaan sieltä jotain kokattavaa, oli hänen listalleen ilmestynyt noin viidentoista ruokalajin menu... Ihan kaikkea näistä emme ensimmäisellä kerralla tehneet, mutta illalliselle päätyi mm. cheddarilla täytetyttyjä jalapenoja, viininlehteen käärittyä fetaa, pikanttia paprika-gazpachoa, grillattua tomaatti-fenkolisalaattia ja oluessa haudutettua ja grillissä viimeistelyä kassleria ja tyrnisinappia. 

 


Vaikka grillaaminen on suhteellisen tekninen ruoanlaittolaji, ei ruokaohjeita voi koskaan antaa kovin tarkasti. Ohjeen antaja ei voi tietää kuinka kuuma ohjeen käyttäjän grilli on, joten esim. lihan paistoaikoja on turha antaa. Kirjassa onkin ymmärretty grillauksen syvin olemus, eli rentous, varsin onnistuneesti. Ei se ole niin justiinsa, kunhan on hyvä fiilis! Tätä viestiä vien mieluusti eteenpäin itsekin tässä blogissa. Ohjeissa ei myöskään turhia hienostella ja hifistellä, vaan tarjoataan ideoita siihen mitä kaikkea grillillä voi ylipäätään tehdä. Simppelisi hyvää - pienellä twistillä kuitenkin. Tykkäsin kirjasta, joskin viimeistely olisi kaivannut vielä pientä viilausta. Esim. ensimmäisenä ohjeena olleista cheddar-jalapenoista puuttui raaka-aineluettelosta pekoni ja reseptien valmistusohjeissa fonttina käytetty Times New Roman (tai vastaava) soti aika pahasti kirjan rennon luonteen kanssa. 

Kirja sopisi hyvin esimerkiksi tuparilahjaksi nuorelle parille tai ylipäätään kenelle tahansa, joka on hankkinut juuri elämänsä ensimmäisen pallogrillin.

Kirja on saatu ilmaiseksi arvostelukappaleena kustantantajalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...