perjantai 22. huhtikuuta 2011

Savustettua taimenta ja kuohujuomaa

Olin kovasti suunnitellut, että tänä vuonna pääsiäinen vedetään viimeisen päälle kotitekoisella pashalla ja mämmillä sekä tietysti lampaanviululla. Muutama edeltävä viikko onnistui kuitenkin   (kaikessa ihanuudessaan) aiheuttamaan niin pahan emännöintioverloadin, että päätettiinkin lähteä mökille viettämään kolmestaan rauhallista pääsiäistä. Ihan makkaralinjalla ei sentään koko pääsiäistä tulla olemaan, mutta keskenämme kun kokataan niin ei tule ainakaan suorituspaineita.

Sanoin että mökille lähdettiin, mikä ei aivan pidä paikkaansa, koska kyseessä ei ole mökki vaan saunamökki. Hyvin pieni sellainen. Neliöiden puutteesta johtuen keittiöfasiliteetitkin ovat heiveröiset, ja täällä ollessamme kokkailu keskittyykin hyvin vahvasti tuonne grillin puolelle. No mikäs siinä! Tosin ne viulut sai sitten uunin puutteessa unohtaa (maa taitaa olla vielä liian jäässä pääsiäisrosvopaistille).

Uunin puuttuessa ollaan tavattu käyttää aika ahkerasti savustuspönttöä. Näinpä pääsiäinen aloitettiinkin savustamalla taimenta (oikeasti pääsiäinen aloitettiin eilen illalla syömällä makkaraa ja perunasalaattia, mutta se ei kuulosta niin hyvältä kuin savustettu taimen, joten ei puhuta siitä).

Kala on minusta parasta savustettuna. Valitettavasti en vain koskaan ole ollut kovinkaan haka savustuksessa. Jostain syystä kala jää aina turhan kosteaksi ja mauttomaksi. Tälläkin kertaa päätin, että NYT laitan sitä saakelin suolaa tarpeeksi ja pidän sitä siellä pöntössä niin kauan että se on varmasti hyvää. No, lopputulos oli edelleen sama. Hyvää oli, mutta ei niin hyvää kuin ammattilaissavustajalta ostettu fisu.



Jotain jakamisen arvoisia vinkkejä olen sentään tässä matkan varrella savustukseen keksinyt (mä mitään itse tietenkään keksinyt ole...):

  • Vinkki 1: Pöntön pohjalle laitettu folio inhimillistää pöntön siivouksen savustuksen jälkeen.
  • Vinkki 2: Leppäpurua (tai mitä puuta käytätkin) kannattaa liottaa vedessä ennen savustusta. Purut ei syty niin helposti palamaan.

Muuta vinkkejä ei sitten olekaan. Eikä mulla mitään ohjettakaan ole antaa. Leppäpuruja ja sokeripala folion päälle pohjalle, suolaa fisun sisään ja sitten pidetään pönttöä tulilla niin kauan kun salaatin tekemisessä ja pöydän kattamisessa menee. Jos teillä on parempi ohje niin laittakaa tulemaan! :)

Kalan kaverina syötiin ihan vaan salaattia (jääsalaattia, kurkkua, kirsikkatomaatteja, paprikaa, avocadoa, aurinkokuivattuja tomaatteja, oliiveja, fetakuutioita ja kastikkeena oliiviöljyä, limen mehua, basilikaa, suolaa ja mustapippuria) ja kyytipoikana meni Heilasta matkalla hankittu Pihamaan Viherkuohu, joka muuten valittiin vuoden 2011 tilaviiniksi. Kyllä sillä kelpasi terassikauden avata!



12 kommenttia:

  1. Kokeilepa lepän sijaan omena- tai jotain muuta hedelmäpuuta. Suomalaiskansallinen leppä on mielestäni yliarvostettu savustuspuu. Lisäksi laittaisin katajanoksan tai pari, sekä jättäisin pois tuon sokerin tai jos laitan, niin vain lopuksi antamaan väriä, makua tuosta sokerista ei kalaan irtoa.

    VastaaPoista
  2. Kiitos vierailusta! Omenapuuta onkin tullut joskus kokeiltua ja taitaa niitä puruja olla vielä jäljelläkin. Sokeri mulla on ollut siellä juurikin värin vuoksi, mutta katajaa/koivua tms oksia en ole vielä koskaan hoksannut kokeilla. Kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
  3. Älä kastele puruja! Kastelu saa kosteuden siirtymään kalaan joka ei ole hyväksi, kala pitäisi muutenkin kuivata ennen savustusta. Laita purujen päälle folioo niin ei ne syty enää kovin herkästi ja savu kyllä pääsee alta pois. Ite olen käyttänyt luumupuuta, pihlajaa, koivua, leppää, omenapuuta, tuomea ja näitä myöskin sekaisin ja pakko sanoa että luumu- ja pihlajapuu on parasta antamaan makua. Lisää sitä savustuspurua esim 15minuutin välein sinne pönttöön niin saat enemmän savun makua kalaan, näin teen itsekkin. Oma pönttö on tehty vanhasta sähköuunista jonka ylävastukset on poistettu käytöstä. Pohjalle vaan purua/pilkettä/silppua tms ja päälle uunipelti väärinpäin, sitte kala ritilälle aivan ylös ja n.1-1.5tuntia siellä, välillä puruja lisäten. Helppo säädellä haluttu lämpötila ja turvallinen käytössa tuolla pihakatoksessa...

    VastaaPoista
  4. Kiitos vinkeistä Ikilika! Itse asiassa en ole puruja enää vähään aikaan kastellutkaan, ja homma tosiaan toimii paremmin. Vähensin samalla höögaa grillissä, niin purujen syttyminenkään ei ole ollut ongelma. Alamme siis pikkuhiljaa tämän homman haltsaamaan! :D

    Noi luumupuut sun muut kuulostaa kiinnostavalta, mutta mistä niitä saa?? En oo nähnyt kaupoissa lähinnä kuin leppää ja omenapuuta. :/

    VastaaPoista
  5. Luumupuuta saa aika hankalasti, ite sain sitä tuttavan kaataessa pihaltaan vanhoja luumupuita. Omenapuuta saan omista puista, kuorin oksia ja pilkon kirveellä isompia klapeja pienemmiksi ja ajan ne oksasilppurin läpi. Kuoriminen on ehdottoman tärkeetä, kuori antaa kitkerää makua melkeimpä puulajista riippumatta. Nyt olen tehnyt talvea varten laatikoihin silppua/rouhetta eri puulajeista. Löytyy nuo edellä mainitut ja nyt lisäksi vaahteraa, lehtikuusta, syreeniä, haapaa, pajua ja ruusupuskan oksia olis tarkotus vielä koittaa. Kirsikkapuu on hakusessa. Lehtikuusi on parasta aikaa testissä, merilohifile on pöntössä :D Saa nähdä mitä tulee...

    VastaaPoista
  6. Merilohi tuhottu, ja voin rehellisesti kertoa että on yksi parhaiten onnistunut! Eli lehtikuusikin soveltuu enemmän kuin hyvin kalan savustukseen!

    VastaaPoista
  7. Wau! Nyt on kyllä itsekin pakko päästä kokeilemaan jotain eri puulajeja! Huomasin että Bauhausissa oli jotain erikoispuulastuja myynnissä.

    Täytyykin alkaa tiirailla puita eri silmällä kun käy omakotitaloasujilla kylässä... :P

    VastaaPoista
  8. Juu, kysele ihmeessä kuivuneita tai katkenneita oksia oksia, niistä saa komiasti "käryä" aikaiseksi, kunhan kuorii... Nyt on taas itellä vaahteralla merilohifile käryämässä. Piti testata tota juhannusruusua savustuspuuna mutten äkkiseltään löytänyt niitä kesällä kaadetun juhannusruusun oksia tuolta "tunkiolta". Miten mahtais mustaviinimarjapensaan oksat toimia, tai punaherukan? Tartteekin jossain vaiheessa testata niitäkin. Kiva koittaa uusia makuelämyksiä, pick`n payn tarjouksesta ostin taas merilohifileitä 4kpl niin ei ole kauhea menetys jos mänöö perseelleen :D

    VastaaPoista
  9. Toi viinimarja kuulostaa muuten todella hyvältä idealta! Niiden lehdissäkin on niin paljon makua, että varmasti rungossakin. Ja eipä sitä muuten opi kuin kokeilemalla! :)

    VastaaPoista
  10. Nyt on viinimarjapuskan oksilla savustettu. Maku ei niin hirveesti poikennut muistakaan "savuista". Viinimarja tais olla kyllä punasta... Todettakoon pieni pettymys :D Ehkä vielä koitan mustaviinimarjalla kunhan keksin mitkä puskat niitä on...

    VastaaPoista
  11. Eilen savustin tammen silpulla, ja maku oli aika jännä, erittäin hyvä! Suosittelen! Sain tammilankuista jääneitä pätkiä, pistin kiveellä pienemmäksi ja ajoin "tikut" oksasilppurin läpi. Tänään voisin koittaa siikaa pajulla :D

    VastaaPoista
  12. Voih, siitä on aikaa kun on tullut kalaa savustettua. Mökillekin seuraavan kerran vasta uutena vuotena... Josko silloin kokeilisi jotain eksoottisempaa savustuspurua!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...