lauantai 23. huhtikuuta 2011

Grilliribsit ja kaalisalaatti

Havahduimme viime kesänä grilliribsien hienouteen, ja sen koommin meillä ei olekaan possua juuri muussa muodossa syöty. Luurivistössä ei ole kovin paljon syötävää, joten niitä kannattaa varata ihan reilusti per ruokailija. Aika paljon ollaan kokeiltu erilaisia maustamistapoja, mutta alla oleva setti taitaa olla meille molemmille se mieluisin.
  
T ei ole koskaan kunnostautunut reseptien noudattamisessa tai määrien mittaamisessa, joten määrät kuulema fiilispohjalta! Fariinisokeria eniten ja suolaa toiseksi eniten. Balsamikkoa sen verran että seos on juoksevaa. Siinä kaikki mitä sain herrasta irti.. :)  

Ribsien mausteseos 
  • fariinisokeria
  • suolaa
  • mustapippuria
  • cayennepippuria
  • chilijauhetta
  • paprikajauhetta 
  • hunajaa
  • balsamiviinietikkaa   
Ribseihin otettiin ensin väri ritilällä, jonka jälkeen niitä hauduteltiin vajaa tunti miedossa lämmössä "uunissa", eli pallogrillistä anastetun kuvun alla grillissä. Tässäkin pätee toki sama kuin grillipotkassa, että mitä kauemmin jaksaa odottaa niin sitä parempia niistä tulee. Tunnissakin nuo pikkuribsit kuitenkin kypsyvät sen verran, että liha irtoaa helposti luusta.





Ribsien kanssa syötiin "pitseria-kaalisalaattia", eli mahdollisimman ohueksi suikaloitua kaalta, joka on maustettu oliiviöljyllä, valkoviinietikalla, sokerilla, suolalla ja mustapippurilla. Salaatti on parempaa jos ehtii tehdä sen valmiiksi muutaman tunnin ennen ruokailua, jolloin kaali on ehtinyt mukavasti pehmetä.



 Kuvissa vilahtaa taas myös kalaa, koska eiliset savustusharjoitukset jatkuivat tänään lohen savustamisella. Suolaa en siihen edelleenkään saanut tarpeeksi, mutta savustusajasta aloin päästä jo vähän jyvälle... Ehkä se tästä!   

7 kommenttia:

  1. Ai että. Nyt täytyy rehellisyyden nimissä sanoa, että vähän kadehdin teikäläisten pääsiäiseväitä. Siitäkin huolimatta, että meillä oli eilen naudan sisäfilesiivuilla vahvistettu juustopöytä. :D

    On muuten myös Vuorelan pariskunnalla hyvät ruuat (ja juomat...) tärkeysjärjestyksessä sen verran korkealla, että taidetaan vierailla tässä blogissa usiasti. (Tervetuloa käymään mun blogissa visiitillä!)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jee! Ensimmäinen vierailija! :))) Itse asiassa käynkin aika usein "salaa stalkkaamassa" sun blogia. Se on ihana! En ole aikaisemmin käynyt täällä säännöllisesti kun ei ole ollut omaa blogia, mutta luen sitten pitkän ajan kuulumiset aina kerralla. Nyt kun on tämä profiili niin voi kommentoidakin! :)

      Poista
  2. Suosittelen kokeilemaan myös kylkien keittämistä. Isoon kattilaan laitetaan puolisen desiä siirappia ja soijaa (reiluun kiloon kylkeä), chiliä, valkosipulia ja inkivääriä maun mukaan, kyljet perään ja lopuksi vettä niin paljon että liha peittyvät. Keitetään kunnes lihat alkaa irrota luista (1-2h), nostetaan kyljet pois kattilasta ja keitetään liemi kasaan siirappiseksi grillimarinadiksi.

    Kyljet sivellään marinadilla ja laitetaan kylmään odottamaan grillausta (voi tehdä edellisenä päivänä!). Loppu grillimarinadi säästetään grillaukseen ribsien sivelemiseen.

    Lupaan että tulee ihan järkyttävän hyvää! :D

    -Leena

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Leena vinkistä! Meillä tulee tehtyä näitä sen verran usein, että ei yhtään tekisi pahaa kokeilla välillä jotain muutakin ohjetta! :)

      Poista
  3. Joko on lohessa jo maut kohdillaan? :) Jos ei niin pari vinkkiä:

    Loheen saa sopivan suolan antamalla sen maustua 10 prosenttisessa suolaliemessä kalan koosta riipuen 1h-vrk. Esim. 150 g:n annospaloihin leikatulle lohelle riittää n. 20 min. suolaliemessä. Muista kuivata kala ennen savustusta. Eli lisää kuuman veden (1l) joukkoon 100g karkeaa suolaa. Kun suolakiteet ovat sulaneet jäähdytä liemi ja lisää kala maustumaan.

    Savustuslämpötila olisi hyvä olla matala, korkeintaan sata astetta. Kalan sisälämpötila tulisi olla 55-60, jotta lopputulos ei ole kuivahko. Myös paistolämpötilaan kannattaa kiinnittää huomiota, sillä mitä lähempänä haluttua sisälämpötilaa paistolämpötila on, sitä mehukkaamman lopputuloksen saat. Tämä pätee myös lihalle.

    -Vexi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkeistä, vaikuttavat erittäin toimivilta! Me ollaan menossa mökille viikonloppuna ja voisikin hyvin kaivaa sen savustuslaatikon taas esille. Kiitos siis myös ruokaideasta! :D

      Poista
    2. Kokeiltiin viikonloppuna näitä vinkkejä, hyvin toimi! En muistanut laittaa kalaa tarpeeksi aikaisin suolaliemeen (olisiko se tunnin ehtinyt olla, kokonainen lohi), joten laitoin suolaa vielä vähän pinnallekin.

      Selkeästi parempi suola kuin aiemmin, jolloin olen laittanut suolaa vain pinnalle. Ensi kerralla pidän sitä sitten vielä kauemmin. :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...