perjantai 17. kesäkuuta 2011

Poron ulkofilettä portviini-karpalokastikkeen, omenan ja munakoison kera

Pakastimesta arvottiin tällä kertaa pala poron ulkofilettä. Sen kanssa oli tarkoitus syödä karamellisoitua naurista, mutta eipä sitä kaupasta löytynytkään. Niinpä nappasin sieltä tarjouksessa olleen munakoison ja mietin kotiin kävellessäni, että mitenkähän munakoiso mahtaa tulla poron kanssa toimeen... Netistä (täältä) löytyi kuitenkin ohje, jossa yhdistettiin munakoiso, omena ja poron maksa, joten sitä sitten ryhdyttiin kokeilemaan!

Ja hyväähän siitä tuli! Omena- ja munakoisolisukkeen lisäksi tehtiin kastike portviinistä ja karpaloista, ja siitä tuli kyllä paras kastike ikinä! Järki meinaa lähteä kun ajatteleekin miten hyvää se oli! Se oli yhtä aikaa makea ja kirpakka ja niin täyteläinen! Aaaah!. Suosittelen. Jag rekommenderar. Seriously.


Poron ulkofilettä portviini-karpalokastikkeen, omenan ja munakoison kera

Poron ulkofile 
  • n. 200g poron ulkofilettä per ruokailija
  • suolaa, pippuria
  • voita
Paista fileen pinta kiinni nopeasti kuumalla pannulla voissa ja mausta suolalla ja pippurilla. Laita liha uuniin muutamaksi minuutiksi ja anna sen vetäytyä muutama minuutti foliossa. (Meillä oli n. 450g pala lihaa. Paistettiin pannulla n. 2min, pidettiin uunissa n. 5min ja n. 3 min foliossa. Lopputulos oli ehkä medium miinus.)

Omenalisäke
  • 1 suuri makea omena
  • vajaa 1 dl ruokosokeria tai fariinisokeria
  • 1 rkl vadelmaviinietikkaa (käy joku toinenkin, esim. omenaviinietikka)
  • ½ dl omenamehua
Kuori ja kuutioi omena. Sulata kattilassa sokeri, lisää etikka ja omenamehu. Lisää omenalohkot kattilaan, kunnes liemi alkaa olla siirappimaista. Kiehauta ja ota pois levyltä. (Me viilennettiin omenat kun haluttiin annokseen vähän kylmä-kuuma kontrastia.)

Munakoisot 
  • 1 munakoiso
  • suolaa, oliiviöljyä
  • voita paistamiseen
Leikkaa munakoiso viipaleiksi ja ripottele päälle suolaa. Anna viipaleiden itkeä 15 minuuttia. Voitele munakoisot öljyllä ja paista kevyesti pannulla voissa.

Karpalo-portviinikastike 
  • voita
  • pilkottua sipulia
  • portviiniä
  • timjamia
  • lihalientä
  • karpaloita
  • suolaa, pippuria ja tarvittaessa sokeria 
  • tarvittaessa suurustetta
Kuulota sipulit voissa. Lisää viini ja timjami ja keitä kolmasosaan. Lisää lihaliemi ja karpalot ja kiehuttele taas. Siivilöi ja kiehuttele taas. Mausta suolalla ja pippurilla ja tarvittaessa sokerilla. Lisää voita nokareina kunnes sopivan paksuista ja suurusta tarvittaessa suurusteella.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...