maanantai 28. toukokuuta 2012

Mutti

G&Cn synttärijuhlan menu aloitettiin komeasti amuse bouchella, joka oli H&VP:n tarjoilemaa muttia voinokareella & maitoshotti. Jos joku ei tiedä mitä on mutti (tietysti kaikki tietää!), niin se on pohjanmaalainen (tai ehkä nivalalainen) perinneruoka, joka sisältää vettä, ohrajauhoja, suolaa ja voita.

Tällä meillä kotona pienenä herkuteltiin. Ja meinaan herkutella vastakin nyt kun on tämä ohje! Hyvät, yksinkertaiset raaka-aineet, eikös se ollut tämän hetken ruokatrendi..?'


Mutti

Ota vähän vajaa puolikas kattilallinen vettä. Kaada veden päälle Nivalan Ruuskankylällä kasvatetusta ohrasta tehtyjä jauhoja esim. 2 cm kerros siten, että jauhot jäävät kellumaan veden pinnalle. Tee jauhokerroksen keskelle reikä haarukalla. Kiehuta miedolla lämmöllä n. 1,5 tuntia. Vesi ei saa kiehua siten, että se nousee jauhokerroksen päälle.

Kaada kattilasta vesi pois; ota vesi talteen. Lisää suolaa maun mukaan. Hämmennä muttia kattilassa puukauhalla, kunnes se muistuttaa etäisesti paistettua jauhelihaa. Mikäli jauhoklöntit ovat liian isoja, lisää jauhoja. Mikäli seos on liian kuivaa, lisää talteen otettua vettä. Paista mutti pannulla runsaan voin kera. Nauti voin ja maidon kanssa.

2 kommenttia:

  1. Voi että, muttia :) mun mummola on Nivalassa ja mutilla on lapsuudessa herkuteltu. Se oli ihan mun lempparia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauska kuulla! :) Sitä kun söi niin tuli kyllä vahvasti nostalgiset lapsuudenmuistot pintaan. Ei muuta kun itse sitä nyt tekemään.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...