lauantai 21. tammikuuta 2017

Falafelit, tsatsiki ja pitaleipää

Meillä on koittanut uudenlainen arki, kun taapero aloitti hoidossa vuoden alusta. Koska arki-iltoina yhteistä aikaa jää niin vähän, päätin tehostaa meidän ruoanlaittotapojamme. Ennen mietin iltaruokaa töistä kotiin tullessa, kävin kaupassa kotimatkalla ja sitten aloin tehdä ruokaa. Joo, ei toiminut kovin hyvin se. Luonnollisesti siinä vaiheessa päivää ei pää toimi enää kovin hyvin, nälkä on karmea ja lopputuloksena oli hyvin usein jotain 'samaa vanhaa' tai jotain törkyepäterveellistä. 

Nyt me käydään kaupassa aina tiistaisin ja lauantaisin. Tiistaina ostetaan ruoat ke-pe välille ja lauantaisin la-ti välille. Ma-ti syödään jotain helppoa arkiruokaa (esim. pataruokia, makaroonilaatikkoa, keittoja), ke-to jotain kevyttä ja terveellistä (esim. kalaa tai kasvisruokaa), pe jotain helppoa ja hyvää (esim. pastaa, texmexiä, pitsaa) ja la-su jotain vähän parempaa ja mietitympää (esim. arvokkaampaa lihaa, jälkkäreitä).

Homma on toiminut loistavasti. En millään kykenisi etukäteen mietittyihin viikkomenuisiin, saati kuukausilistoihin, sillä koskaan ei tiedä mitä tekee mieli. Parin päivän ruoat voi kuitenkin hyvin miettiä etukäteen, etenkin kun sitä ei tarvitse tehdä kiireessä ja nälkäisenä. Tuo tavoite helppohin arkiruokiin, terveellisiin ruokiin ja viikonloppuruokiin myös sopivassa määrin ohjaa valintoja niin, että tulee mietittyä vähän niiden perusruokien ulkopuolellekin. Tuntuukin, että tämän muutoksen myötä meillä on taas alettu enemmässä määrin kokkaamaan. Sillä lailla hyvällä tavalla suunnitelmallisesti, eikä tyyliin "minkä pastan näistä jääkaapissa olevista asioista saisi aikaan".


Tästä hyvänä esimerkkinä falafelit, joita teimme viime perjantaina. Ei olisi varmasti tullut mieleen tehdä niitä ex tempore. Eikä niitä olisi voinutkaan tehdä, sillä kikherneitä pitää liottaa puoli vuorokautta. Vaikka nämä eivät muutenkaan ihan tuohon perjantain "jotain helppoa" kategoriaan uponneet, olivat ne kyllä älyttömän hyviä. Ehdottomasti kasvisruokien kärkikastia!

Falafelien ohjeen otin Suolaa ja hunajaa -blogista, eikä minulla ole ohjeeseen oikeastaan mitään lisättävää. Tuomo sanoi, että minttua olisi voinut olla reilumminkin, mutta minusta pullat olivat jo nyt ihanan raikkaita ja yrttisiä. Itse mietin, että saattaisin tehdä ensi kerralla pullista vähän pienempiä, jotta ne olisivat helpompi syödä pitaleivän sisällä, ja että rapeaa paistopintaa olisi enemmän.


Falafelit
  • 400 g kuivattuja kikherneitä
  • 2 sipulia
  • 6 valkosipulin kynttä
  • 1 1/2 ruukkua lehtipersiljaa
  • 1/2 ruukkua korianteria
  • muutama oksa minttua
  • 1 tl juustokuminaa
  • 2 tl suolaa
  • 3/4 dl vehnäjauhoja
  • noin 1 l rypsiöljyä paistamiseen
Liota kikherneitä 12-24 tuntia, vaihda vesi välillä. 

Huuhtele ja valuta kikherneet ja kuori sipulit ja valkosipulin kynnet. Laita kikherneet, sipulit, valkosipulit ja yrtit monitoimikoneeseen ja aja tasaiseksi. Tämä kannattaa tehdä muutamassa erässä, sillä ainakin meidän Kenwoodille koko massa oli liikaa ja joukkoon jäi isoja paloja.

Siirrä massa kulhoon ja sekoita joukkoon mausteet ja vehnäjauho. Pyöritä massasta koepulla ja paista se 170-180 asteisessa öljyssä kattilassa. Jos pulla hajoaa paistettaessa, lisää vähän jauhoja. Pyöritä loppu massa pulliksi ja paista ne erissä kypsiksi (n. 5 minuuttia). Tarkkaile öljyn lämpötilaa mittarilla.

Nosta falafelit kattilasta reikäkauhalla ritilälle tai talouspaperin päälle lautaselle, jotta liika öljy valuu pois. Tarjoile falafelit heti tuoreiden pitaleipien, tsatsikin, tomaatti- ja sipuliviipaleiden kera.

Tsatsiki
  • 500g turkkilaista jogurttia
  • 1/2 kurkku
  • 2-3 valkosipulinkynttä
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 1-2 rkl omenaviinietikkaa/sitruunanmehua
  • suolaa, pippuria
Raasta ja valuta kurkku, hienonna valkosipulinkynnet. Sekoita molemmat jogurtin joukkoon ja mausta öljyllä, omenaviinietikalla (tai sitruunalla), suolalla ja pippurilla. Nosta jääkaappiin maustumaan mieluusti vaikka pariksi tunniksi.

Pitaleivät
8 kappaletta
  • 2 1/2 dl vettä
  • 1 tl suolaa
  • 25 g hiivaa
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 5-5 ½ dl vehnäjauhoja 
Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita joukkoon myös muut aineet ja vaivaa tasaiseksi. Anna kohota puolisen tuntia tai kunnes taikina on kaksinkertainen. Lämmitä uuni sillä aikaa 275 asteeseen.

Jaa taikina kahdeksaan osaan ja kauli ohuiksi leipäsiksi. Anna kohota jauhotetulla pellillä 10 minuuttia. Paista uunin ylätasolla 5-8 minuuttia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...