tiistai 21. helmikuuta 2017

Virtuaaliviinikerho: Merlot

Tällä kertaa viinikerhossa palataan lajikeviinien pariin, kun vuoroon pääsee Merlot. Ajatuksena oli tänä keväänä keskittyä ranskalaisiin viineihin, ja Merlot onkin Bordeaux'n viljeillyin rypäle. Pelkkien Bourdeauxin Merlot'hin keskittyminen olisi kuitenkin tullut sen verran tyyriiksi, että maistelemme myös muun maailman tuottamia Merlot-lajikeviinejä.

Jos haluat mukaan, niin kipaise hakemassa alla olevat viinit Alkosta (suosittelen lämpimästi Alkon verkkokauppaa!) ja liity maistelujoukkoomme perjantaina 3.3.2017 klo 19:00 Puistolan bistron FB-sivulta löytyvässä tapahtumassa: Virtuaaliviinikerho, Merlot. Kokoonnumme tuolloin kotisohvillemme maistelemaan viinejä ja jakamaan kokemukset virtuaalisesti. 

Lämpimästi tervetuloa!Merlot tuottaa pehmeän reheviä, hedelmäisiä viinejä, jotka ovat nautittavissa usein jo nuorina. Aromeista löytyy kypsää hedelmäisyyttä ja punaisia marjoja, kuten herukkaa ja puolukkaa. Viinistä löytää usein kukkaisuutta, mutta myös maanläheisyyttä. Tanniineja Merlot'ssa on maltillisesti. 

Reseptitaivas kehuu Merlot'a hyvänä ruokaviininä, joka täydentää ruokaa viemättä siltä pääosaa. Varsinainen pihviviini Merlot ei maltillisen tanniinisuutensa vuoksi välttämättä ole, joten liharuoista parhaiten Merlot'lle sopivat kypsät lihat ja pataruoat. Merlot on myös hyvä grilliviini etenkin maalaismakkaroiden tai possunniskan seuralaiseksi. 

Tunnetuimmat, jopa kulttiasemaan nousseet, erittäin arvokkaat Merlot-lajikeviinit viljellään Ranskan Bordeauxissa, Saint-Émilionissa ja Pomerolissa. Lajikeviiniä useammin Bordeaux'ssa Merlot'sta valmistetaan tosin useimmin sekoiteviiniä yhdessä Cabernet Sauvignonin, Cabernet Francin ja Petit Vedot'n kanssa. Merlot'a viljellään myös muualla Ranskassa ja Euroopassa, kuten Italiassa, Unkarissa, Bulgariassa ja Romaniassa. Merlot on yleinen lajike myös Uudessa maailmassa. Yhdysvalloissa, etenkin Yhdysvalloissa ja Chilessä.

Opi lisää Merlot'sta vaikkapa näistä lähteistä:
http://reseptitaivas.fi/viinikoulussa-samettinen-merlot/
https://www.juomavinkki.fi/fi/ryp%C3%A4le/merlot
https://viinimaa.fi/artikkelit/viinikoulu/merlot-helposti-lahestyttava-maailmanvalloittaja


Halusin maisteluun mukaan yhden hieman epätyypillisemmän viinimaan - ja sitä pääsi tällä kertaa edustamaan Bulgaria. Viinilehti kuvaa viiniä särmikkään runsaaksi ja suosittelee sitä grilliruokien seuralaiseksi. Kolme tähteä ja hinta-laatusuhde kohdillaan.


Yhdysvaltojen osalta tunnetuimmat Merlot't tulevat Washingtonin alueelta, josta on kotoisin myös toinen maisteluviinimme. Viinilehti kehuu viiniä mehevän muhevan mehukkailla sanoilla ja antaa sille neljä tähteä. Laatukin on hintaa korkeampi. Tämäkin viini toimii grilliruokien seurassa. Tai juustojen. Tai jopa noutopöydässä (mikä ei yleensä ole mairitteleva asia viinille..)

Ps. Viinin tekijän taustalta löytyy sen verran huumaava tuhkimotarina, että päätin härskisti kopioida sen tähän teidän nähtäväksenne:

Charles Smith Wines

Rocktähden habituksen omaava Charles Smith varttui Pohjois-Kalifornian Sacramentossa ja nuoruudessaan hän työskenteli mm. sommelierina ja apulaisena eri viinitiloilla (mm. Domaine Chandon) Rakkaus tanskalaiseen naiseen vei hänet kuitenkin Kööpenhaminaan, jossa hän pyöritti Tex-Mex ravintolaa 11 vuoden ajan. Tänä aikana alkoi hän järjestää paikallisille bändeille keikkoja ravintolassaan ja rockmanagerin työstä tuli hänelle toinen ammatti. Vuonna 1999 ollessaan 39 vuotias päätti hän lähteä road tripille Washington Staten alueelle ja sattuma saattoi hänet yhteen Cayuse-viinitilan ranskalaisen omistajan, Christophe Baronin, kanssa. Christophe ja Charles ystävystyivät ja Christophe suostutteli Charlesin jättämään taakseen managerin ja ravintoloitsijan uran ja aloittamaan uuden uran viinintuotannon parissa. Näin syntyi Charles Smithin ensimmäinen projekti, K Vintners. K Vintners tuottaa pienten volyymien huippuviinejä, joiden arvostus amerikkalaisten viinikriitikoiden parissa on ollut huimaa. Chales Smith Wines-projektin ideaa Charles Smith kuvaa sanoilla "Modernist Project". Viinien mustavalkoinen, rockhenkinen maailma on helposti lähestyttävää ja viinit ovat tyyliltään ja laadultaan etikettien antaman lupauksen arvoisia. Charles Smith valittiin hiljattain Food & Wine Magazinen toimestav vuoden 2009 viinintekijäksi Yhdysvalloissa. Charles Smithin uusi projekti on Secco Italian Bubbles kuohuviinit, jonka taustalla on myös Charlesin italialainen vaimo Ginevra. Secco-kuohuviinit tuotetaan pohjois-italian Venetossa paikallisten tuottajien toimesta. Laatuvaatimukset ovat tiukat ja tavoitteena on tyypilliseen Charles Smith-tyyliin yhdistää nuorekas ja tuore konsepti tinkimättömään aistinvaraiseen laatuun.

Lähde: www.vindirekt.fi


Kolmas viini löytyy Alkon uutuuslistalta, joten siitä ei vielä netistä arvioita löydy. Alko kuvaa tätä toscanalaista Merlot'a sanoin: täyteläinen, tanniininen, mausteinen, mustikkainen, suklainen. Kuulostaa herkulta!


Maistelun päättää ranskalainen Merlot. AC Saint-Emilion Grand Cru on pikkuruinen 2000 asukkaan kaupunki Ranskan Bourdeaux'ssa, mutta se kuuluu Bordeaux'n alueen neljän merkittävimmän viinialueen joukkoon. Viinilehti antaa viinille neljä tähteä ja kertoo hinta-laatusuhteen olevan kohdillaan, mutta on sitä mieltä että viini kehittyisi vielä edelleen kypsyessään.

Viinilehti kuvaa viiniä klassiseksi ja nuorekkaaksi, jonka tanniinit ovat terhakkaat. Viinin ruokapariksi he suosittelevat entrecotea.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...