Ruokaryhmämme matkusti kevättalvella illaksi makumatkalle Etelä-Koreaan, tai tarkemmin sanoen Etelä-Haagaan, jossa ystäväpariskuntamme tarjosi meille muille huikean tulituksen korealaisia herkkuja.
Menu alkoi itseoikeutetusti kimchillä, jota oli tarjolla kahta laatua. Toinen oli muhinut jääkaapissa pari päivää ja toinen pari viikkoa. Etenkin jälkimmäinen oli järjettömän hyvää ja sai kyllä odotukset nousemaan kattoon. Kimchin ohella alkupaloina nautittiin muita pieniä kasvisherkkuja, pikkelöityjä kurkkuja ja tofua. Lisäksi tarjolla oli kahta pannulla paistettua kasvisruokaa, joista toisen pääraaka-aineena oli kesäkurpitsa, ja toisessa kimchi. Aivan mielettömän herkullisia molemmat.
Ensimmäisenä pääruokana syötiin bulgogia ja se valmistettiin korealaiseen tyyliin pöytään nostetulla grillilllä. Mikäpä voisi olla parempaa kuin suoraan grillistä lautaselle nostetut tirisevät, valkosipulilla maustetut lihapalat, joiden kyytipoikana sai vielä ihanan paahteista gochujang chilistä tehtyä tahnaa. Bulgogin ohessa tarjottiin myös herkullisia marinoituja munakoisoja.
Eikä siinä vielä kaikki! Toisena pääruokana saimme bibimbabia, joka on trendikäs kulhossa tarjottava riisiruoka. Kulhon pohjalla on riisiä ja päällä kasviksia sekä raaka kananmuna. Kulho nostetaan pöytään, jonka jälkeen ainekset sekoitetaan ja nautitaan heti. Tässä vaiheessa pöydästä alkoi kuulua jo vienoa vaikerrusta, sillä ruoka oli niiiiin hyvää ja sitä oli enemmän kuin riittävästi.
Ruoansulatusjuomana korealaista Jinro-viinaa. :O |
Ensimmäinen (luin oikein, ensimmäinen) jälkiruoka piti sekin sisällään tavallaan kaksi jälkiruokaa. Jälkiruoka piti sisällään tuoreen mangon ja marjojen kanssa tarjottua kookoksella maustettua mustaa riisiä ja kanelilla ja vaniljalla maustettuja saago-helmiä. Nam. Nam. Nam.
Illallisen viimeisteli kahvi, jonka kanssa tarjottiin pitaleipätyyppisiä, korvapuustilta maistuvia herkullisia leivoksia, gonggal-ppangeja. Sen jälkeen ei kyennyt juuri muuhun kuin istumaan ja hymyilemään täyden vatsansa kanssa.
Huikeista huikein kotikokkimme kirjoitti ystävällisesti myös suurimman osan resepteistä meille, jotta pääsemme herkuttelemaan näillä upeilla ruoilla joskus toistekin. Suuren suuri kiitos Virve ja Mikko, olette huikeita! Nähdään seuraavaksi Argentiinassa! :)
Kimchi
n. 600-700 g kiinankaalta
muutama kevätsipuli
1 porkkana
2 rkl merisuolaa
2 rkl sokeria
Huuhtele ja paloittele kaali sopiviksi paloiksi. Itse halkaisin pituudelta ja
siivutin 1-1,5 cm paloiksi.
Laita isoon kulhoon ja sekoita sokeri ja suola kaaliin. Kelmu ja paino
päälle, jääkaappiin yön yli mehustumaan.
Itse olen tehnyt ilman porkkanaa ja kevätsipulia, jos ne haluaa lisätä niin
porkkana ohuiksi suikaleiksi ja sipuli renkaiksi.
Mausteseos:
n. 6 kpl valkosipulin kynsiä (menee enemmänkin jos haluaa)
n. 5 cm pala tuoretta inkivääriä
1 dl gochugaru-chiliä
2 rkl kalakastiketta
1 dl sokeria
2 dl kylmää vettä
Kaikki sauvasekoittimella tasaiseksi kastikkeeksi. Gochugaru-chili on
ehdoton olla, löytyy etnisistä kaupoista aika helposti.
Kaali kumotaan siivilään, ei huuhtelua. Sekoita kastike ja kaali
huolellisesti sekaisin. Purkita kaali tiiviisti painellen ja laita vähän vettä
mukaan (jos on kovin märkä jo valmiiksi, ei tarvitse kuin vähäsen). Purkit saa
olla huoneenlämmössä vuorokauden, jotta käyminen alkaa, sen jälkeen
jääkaappiin. Syötävää 2-3 päivän päästä mutta paranee vanhetessaan
Pikkelöity tofu
500g tofua
1,7 dl soijaa
Kuivattuja siitakesieniä (isoja 3, pieniä laitoin reilun kourallisen ja
käytin osan bibimbapiin)
0,8 dl etikkaa (käytin omenaviinietikkaa)
3,5 dl vettä
2 valkosipulin kynttä viipaleina
1 omena viipaleina (itse laitoin 2 kun oli pieniä omppuja)
1 sipuli viipaleina
öljyä paistamiseen
Laita kattilaan soija, etikka, omena (voi käyttää myös muuta
makeutusaineita kuten sokeria, mutta omena riittää hyvin), valkosipuli, kuivatut
sienet ja vesi. Keitä kiehuen 10 min, laske lämpöä ja anna hiljalleen hautua 30
min.
Huuhtele ja leikkaa tofu suupaloiksi ja paista pannulla
kullanruskeaksi.
Laita astiaan pohjalle sipuli, päälle tofu ja viipaloitu sienet sekä kaada
päälle siivilöi liemi.
Valmista syötäväksi heti, mutta säilyy viikon pari helposti jääkaapissa.
Pikkelöity kurkku
n. 0,5 l kurkkuviipaleita
1 rkl riisiviinietikka
2 rkl soijaa
2 tl seesamöljyä
ripaus chilihiutaleita (oman maun mukaan)
2 murskattua valkosipulin kynttä
1 kevätsipulia
Sekoita liemi ja mausteet, lisää kurkkuviipaleet. Laita kylmään tunniksi
maistumaan, säilyy pari päivää.
Hobakjeon
2-3 dl ohueksi suikaloitua kesäkurpitsaa
2-3 kevätsipulia suikaleita, ruohosipuli käy myös
suolaa maun mukaan
n. 3 rkl vehnäjauhoja
n. 3 rkl vettä
1 kananmuna
öljyä paistamiseen
Sekoita kaikki ainekset (pl. muna) tasaiseksi. Taikinan on tarkoitus olla kevyt ja
vain pitää lettu kasassa.
Levitä seos tasaisesti keskikuumalle pannulle ja paina kevyesti lastalla
paistamisen ajan. Parin minuutin kuluttua levitä päälle kevyesti vatkattu muna,
anna hyytyä hetken ja käännä paistos. Paista kypsäksi.
Vinkki, kananmunan alle voi jemmata tuoreita äyriäisiä.
Kimchijeon
kimchiä
kevätsipulia
vehnäjauhoja
öljyä paistamiseen
Tämä on tosi helppo, vesi jätetään pois koska kimchi itsessään on kosteaa,
eikä suolaa lisätä koska kimchi on mausteista. Sekoitetaan sopiva määrä keskenään ja paistetaan pannulla rapeaksi.
Kumpaankin käy vinkkinä paistovaiheessa, seesamöljyä voi lisätä vähän kun
paistos on käännetty.
Tarjoillaan soijan kanssa dipaten, jota itse kevensin tilkalla
viinietikkaa, leikkaa vähän soijan suolaisuutta.
Bulgogi
250g ohueksi leikattua naudanlihaa
2 rkl soijaa
3 rkl vettä
1 rkl sokeria (laitoin ruokosokeria)
1 rkl hunajaa
1 rkl seesamöljyä
1 rkl paahdettuja seesaminsiemeniä
2 silputtua kevätsipulia
4 valkosipulinkynttä, hienonnettuna
0,5 tl mustapippurirouhetta
Sekoita kaikki keskenään ja anna lihan marinoitua vähintään 30 min mutta
pidempi aika aina parempi . Paista ja syö ssamjangin kanssa.
Dippikastike ssamjang
reilu 0,5 dl doengjang paputahnaa
1 rkl gochujang chilitahnaa
1 kevätsipuli silputtua
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
0,5 dl hienonnettua sipulia
2 tl hunajaa
2 tl seesamöljyä
2 tl paahdettuja seesaminsiemeniä
Sekoita kaikki sekaisin. Valmis.
Munakoiso gaji-namul
1,5-2 munakoisoa sopivina paloina (n. 400g)
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 kevätsipulia hienonnettuna
1 rkl soijaa
1 tl kalakastiketta
1 tl chilihiutaleita
2 tl seesamöljyä
1 tl seesamsiemeniä
Itketä munakoiso ensin suolalla ja kypsennä n. 10 min höyryttämällä.
Valmista kastike sekoittamalla kaikki sekaisin. Anna munakoison hetki levähtää, sekoita kastike joukkoon. Menee oikein
mukavasti riisin kanssa
Itse yleensä raastan valkosipulin, tulee parempi aromi. Ja jos ei löydy
kevätsipulia, olen korvannut hienonnetulla tavallisella sipulilla ja
ruohosipulilla, ihan yhtä hyvää!
Bibimbap
Bibimbap on riisiruoka, jossa keitetty riisi on kulhon pohjalla ja
päällä kauniisti asetellut kasvikset ja tyypillisesti ohueksi leikattu liha,
kaiken kruunaa keltuainen tai halutessaan paistettu muna, jossa keltuainen
jätetään juoksevaksi.
Bibimbapissa pitää olla tietyt värit ja kasvikset, mutta kaikkea voi
tietenkin muokata oman maun mukaan.
Mutta tässä on perinteiset kasvikset, mitkä löytyy helposti lähikaupasta.
Itse jätin lihan pois ja korvasin siitakesienillä, koska meillä oli jo lihaa
bulgogin muodossa.
Riisiksi käy parhaiten sushiriisi, mutta voi toki muitakin käyttää, kunhan
lopputulos on sellainen mikä itseään miellyttää
Ituja n. 3,5 dl
Keitä suolatussa vedessä n. 15 min. Valuta ja sekoita joukkoon:
0,5 tl suolaa
1 tl valkosipulia hienonnettuna tai murskattuna
1 tl seesamöljyä
1 tl seesaminsiemeniä
Iso porkkana
Leikkaa ohuiksi suikaleiksi, laita ripaus suolaa ja anna olla 5-10 min.
Valuta ja paista pannulla n. 1 minuutti.
Iso kesäkurpitsa
Leikkaa ohuiksi suikaleiksi kuten porkkanakin, lisää ripaus suolaa ja anna
olla 5-10 min. Valuta ja lisää pannulle myös:
1 tl valkosipulia
1 rkl kevätsipulia
Muutama tippa seesamöljyä
Paista n. 1 minuutti.
Iso punainen paprika
Suikaloi ohueksi ja paista pannulla n. 1 min, lisää ripaussuolaa.
Pinaattia 2,5 dl
Ryöppää pikaisesti. Lisää:
1 tl valkosipulia
1 tl seesamöljyä
0,5 tl suolaa
1 tl seesaminsiemeniä.
Lisäksi bibimbapiin kuuluu oleellisesti gochujang chilitahna kasvisten
viereen. Kaikkien kasvisten pitää erottua toisistaan tarjoiltaessa, mutta ennen
syömistä koko komeus pitää sekoittaa huolellisesti sekaisin niin että joka
suupalaan tulee kaikkea.
Gonggal-ppang
0,8 dl vettä
1 tl sokeria
1 tl kuivahiivaa
ripaus suolaa
2 rkl öljyä
2,4 dl vehnäjauhoja
1 tl mustia seesamsiemeniä
Täyte
3 rkl ruskeaa sokeria (itse käytin ruokosokeria)
1 rkl seesaminsiemeniä
1 tl kanelia
Lisää reilusti lämpimään veteen hiiva, sokeri, öljy ja ripaus suolaa. Lisää
jauhot ja vaivaa kimmoisaksi taikinaksi, tulee yllättävän nopeasti parissa
minuutissa.
Anna taikinan nousta hyvin tunnin ajan. Tämä on tärkeää, leivät jäävät
littanaksi jos taikina ei pääse kohoamaan!
Sekoita täytteen aineet keskenään.
Kuumenna uuni kuumaksi ja pelli myös. Itse laitoin 250 astetta. Vaivaa kohonnutta taikinaa hetki ja jaa 4 osaan. Pyöritä paloiksi ja laita
kelmu alle odottamaan, eivät saa kuivua. Kaulitse pallo ohueksi pyöreäksi levyksi. Laita 1/4 osa täytettä keskelle
ja taita varovasti reunat keskeltä yhteen jotta täyte jää taikinan sisään.
Kauli uudelleen ohueksi levyksi, varovaisesti ettei taikina mene rikki.
Ota pelli uunista ja laske uunin lämpötila 175 asteeseen. Asettele litteät
taikinalevyt kuumalle pellille, kostuta pintaa aavistus vedellä ja ripottele
mustia seesamsiemeniä koristeeksi. Paista n. 15 minuuttia, kunnes kohonneet leipäset ovat kauniin
kullanruskeita.
How to Play 777 Casino Games Online in 2021
VastaaPoista777 is a popular gambling site that is very popular due to 헐리우드 노출 the numerous games offered. The site 벳플릭스 has numerous games from various players Maximum Bonus: 샌즈 100.000 Bonus SpinsProvider: Pragmatic Play 슬롯머신 Rating: 90% 랜덤 룰렛 · Review by CasinoScout.com