perjantai 22. maaliskuuta 2013

Grillatut rosmariini-valkosipuliperunat ja savulohta

Mökillä ollaan! Piiiiitkästä aikaa! Viimeksi oltiin täällä kesällä, kamalaa. Tultiin jo eilen minilomalle ja tänään ollaan nautittu aurinkoisesta, joskin aika jäätävästä säästä. Pitkästä aikaa päästiin myös grillaamaan, ja ihan ensimmäiseksi oli pakkopakko saada savustettua kalaa. Sitäpä siis lounaaksi. Savulohen kanssa syötiin blogikirjoituksen arvoisia grillattuja rosmariini-valkosipuliperunoita.

Olen viimeinkin oppinut savustamaan kalaa - kiitokset siitä kuuluu muutamalle lukijalle, joilta olen saanut kullanarvoisia vinkkejä! Kiitos! Mulla oli aikaisemmin ongelmia ainakin suolapitoisuuden, kosteuden ja kitkeryyden kanssa. Nyt kaikki ongelmat ovat hävinneet. Tässä ohjeet lyhykäisyydessään:

 • Suolaa kala 10% suolaliemessä etukäteen (Tarkkaa aikaa en osaa sanoa, olen pitänyt filettä suolaliemessä puolesta tunnista pariin tuntiin, koskaan ei ole tullut liian suolaista).
 • Kuivaa kala.
 • Laita savustuspurut pöntön pohjalle, älä kastele niitä. Heitä mukaan pari sokeripalaa jos haluat väriä.
 • Pidä pönttöä suhteellisen miedolla lämmöllä. Joku taisi mainita, että lämpötila ei saisi nousta yli 100°C, mutta ei mulla mitään mittaria ole...  
 • Savustusaikaa en osaa arvioida, olen itse availlut pönttöä välillä ja tsekkaillut milloin fisu näyttää valmiilta... Puolisen tuntia?
Rosmariiniperunat syntyivät reseptillä -mitähän täältä kaapista löytyisi-. Perunoihin käytetyt ainekset olin haalinut mukaan huomista entrecotea varten, mutta aika loistavasti sama setti maustoi perunatkin. Öljyseosta jäi vielä niin reilusti ylikin, että se käy mausteöljynä huomisille pihveillekin.. Kätsyä! Ohjeen määrät suluissa, koska mun tekemästä määrästä tuli reilusti liikaa perunoihin (3kpl) nähden. Jos sille ei ole käyttöä muualla niin vähempikin varmasti riittää.


Grillatut rosmariini-valkosipuliperunat
 • Pari suht. isoa kiinteää perunaa per henkilö
 • rypsiöljyä (1.5-2 dl)
 • valkosipulia  (5 kynttä)
 • rosmariinia (n. 5 oksaa, lehdet riivittynä)
 • sitruunamehua (1/2 sitruunasta)
 • hunajaa (teelusikallinen)
 • suolaa ja pippuria
Keitä perunat kuorineen suolatussa vedessä melkein kypsäksi. Kaada vesi pois ja jätä perunat jäähtymään. Valmista sillä aikaa mausteseos. Pilko valkosipuli ja rosmariini ja sekoita ne öljyn, sitruunamehun ja hunajan kanssa. Mausta suolalla ja pippurilla.

Halkaise perunat pituussuunnassa ja laita ne maustumaan öljyseokseen siksi aikaa kunnes grilli on valmiina. Grillaa perunat kypsiksi ritilällä niin että saat niihin kauniin ja maukkaan paistopinnan. Loppukypsennys grillissä tapahtui aika hitaasti, joten kannattaa esikypsentää perunat mahdollisimman kypsiksi, kuitenkin niin että niitä pystyy grillissä vielä kääntelemään ilman että perunat hajoavat.

Tiputtele paistettujen perunoiden päälle vielä lopuksi öljyseosta ja tarjoile vaikka savustetun kalan kanssa (jonka päällä öljyseos ei myöskään maistunut yhtään hassummalta).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...