maanantai 26. joulukuuta 2011

Hirvipaisti ja piparkakkubrûlèet

Tapaninpäivänä oli jo tarvetta saada vaihtelua kinkulle, ja hirvipaisti hoitikin homman kotiin paremmin kuin hyvin. Paistin kanssa syötiin jouluruokien jämiä ja paistoliemestä valmistettua kastiketta. Jälkkäriksi tehtiin piparkakkubrûlèeta, koska oli ihan pakko päästä heti testaamaan joulupukin tuomaa tohotinta! 

Hirvipaisti oli testissä ensimmäistä kertaa ja onnistui aivan loistavasti. NAM! Tohottimeen käytön opetteluun joutunee kuitenkin tekemään useammankin brûlèen (voi hitsi voi harmi), koska tällä ensimmäisellä kerralla tulos ei ollut vielä tyydyttävä (saattoi johtua pintasokeriin sekoitetusta piparkakusta, joka tuppasi alkaa palamaan).! 


Hirvipaisti
  • 1 kg hirven ulko/kulmapaistia
  • 1 pll Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzeniä
  • hunajaa
  • valkosipulia
  • sipulia
  • maustepippuria
  • katajanmarjoja
  • chiliä
  • suolaa ja mustapippuria
Marinoi paistia jääkaapissa oluesta ja mausteista valmistetussa marinadissa vuorokausi. Nosta paisti lämpiämään pari tuntia ennen paistamista. Kaada reunallisen uunivuoan pohjalle noin 1 cm korkeudelle marinointilientä.

Paista paistin kaikki reunat kiinni kuumalla pannulla, laita paistomittari paistin paksuimpaan kohtaan ja paista 125-asteisessa uunissa kunnes lihan sisälämpötila on 54 astetta. Kääri paisti folioon (älä poista paistomittaria vielä) ja anna vetäytyä puolisen tuntia. Valmista Leikkaa paistista ohuita siivuja poikkisyin.


Piparkakkubrûlèet (Maku 6/2011)
6 annosta
  • 3 dl kuohukermaa
  • 2 dl kevytmaitoa
  • 1 dl sokeria
  • 1 kanelitanko
  • 1/2 tl kokonaisia neilikoita
  • 1/2 tl jauhettua inkivääriä
  • 1/2 appelsiinin kuorta
  • 6 keltuaista
kuorrutus
  • 4 ohutta siirappipiparkakkua
  • 2-3 rkl fariinisokeria
Mittaa kerma, maito ja sokeri kattilaan. Lisää kanelitanko, neilikat ja inkivääri. Pese appelsiini huolellisesti ja kuori sen oranssi kuori kuorimaveitsellä ja lisää kerma-maitoon. Kiehauta  sekoittaen ja nosta kattila liedeltä. Jäähdytä 15 minuuttia ja siivilöi.

Vatkaa keltuiaisen rakenne rikki sähkövatkaimella. Kaada kerma-maito munien joukkoon, samalla pienimmällä teholla vatkaten.

Nosta 6 uuninkestävää annosvuoka isoon uunivuokaan tai pellille. Jaa vanukasseos annosvuokiin. Kaada niiden ympärille kuumaa vettä vuokien puoliväliin saakka.

Kypsennä 150-asteisen uunin alimmalla ritilätasolla noin 60 minuuttia, kunnes vanukkaat ovat hyytyneet. Jäähdytä.

Murskaa piparkakut pakastepussissa kaulimella jauheeksi. Lisää pussiin fariinisokeri ja sekoita. Leikkaa pussista kulma pois. Nosta piparkakkumuotti vanukkaan pinnalle ja annostele piparimurska muotin läpi.

Paahda pinta nopeasti rapeaksi grillivastuksen alla tai tohottimella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...