sunnuntai 15. tammikuuta 2012

Grillattua peuraa, metsäsieniä ja punaviinikastiketta

Keittiöremontti ja kehnot kelit ovat pitäneet meidät pitkään poissa mökiltä. Aivan liian pitkään. Suorastaan tunsin verenpaineeni laskevan ja onnellisuushormonitasojen nousevan kun vihdoin tänä viikonloppuna pääsimme nauttimaan mökkeilystä - ja ihka oikeasta talvesta.

Ja kun mökillä oltiin, niin ruokaa laitettiin luonnollisesti grillissä. Tällä kertaa grillissä tirisi tammisaarelaisen joulupukin tuomaa peuran ulkofilettä. Lisukkeeksi paistettiin herkkutatteja ja suppilovahveroita ja kastikkeeksi pääsi tällä kertaa punaviinikastike. Nam. Nam. Nam. 


Peuran ulkofile maustettiin suolalla ja pippurilla. Kokonaista filettä paistettiin ensin tovi grillissä ja annettiin sen sitten vetäytyä muutama minuutti foliossa. 

Lisukesienet maustettiin suolalla, pippurilla ja tujauksella tabaskoa. Sieniä paisteteltiin ensin hetki voissa pannulla, jonka jälkeen sienien seuraan laitettiin yksi pilkottu sipuli. Sipuleita kuulloteltiin tovi, jonka jälkeen pannulle lisättiin vielä loraus kermaa ja kourallinen persiljaa. Oli aika namia eikä niin raskasta kuin sienimuhennokset yleensä. Kermaa kun on tullut laitettua aiemmin hieman enemmän kuin loraus...

Punaviinikastikkeen sisällöstä en tiedä mitään, T keitteli sen jo torstaina kotona. Epäilemättä valmistusmenetelmä oli kutakuinkin sama kuin tässä kastikkeessa, paitsi että nyt portviinin sijaan käytettiin punaviiniä eikä siellä mitään marjoja tainnut olla mukana. Ihan toimiva soossi, muttei kyllä yhtä hyvä kuin tuo portviinikastike...

Jälkkäri unohtui kuvata, mutta sekin oli herkkua! Siskoni M kertoi joulun aikaan vinkin maustaa leipäjuusto kanelilla. Ohje menee näin: lataa leipäjuustopalat vuokaan, lirauta päälle tilkka kermaa ja ripottele päälle kanelia ja sokeria. Sitten vuoka hetkeksi uuniin tai mikroon niin että juusto pehmenee. Helppoa ja hyvää! Suosittelen!

P.s. Pakko vielä lisätä yksi lumifiilistelykuva... *seuraavaa mökkeilykertaa jo kovasti odottaen*


2 kommenttia:

 1. Varman hyvää mutta ohje varsin ylimalkainen: "Paistettiin tovi ja kastikkeesta en tiedä mitään."

  VastaaPoista
 2. Point taken! :) T on vähän huono noiden ohjeiden kanssa, pitää välittää terveiset. Kiitos kuitenkin visiitistä!

  Annoinhan mä sentään linkin tuohon toiseen kastikkeeseen, joka muutenkin oli parempi kuin tämä peuran kanssa nautittu. :) Kastikkeisiin on minusta hieman turha antaa tarkkaa ohjetta, koska niitä voi helposti 'säätää' oman maun mukaiseksi, vähän kuten keittoja. Perusperiaatteet riittää.

  Lihan paistamisesta pitäisi ehkä tehdä kerran joku kunnon yleispostaus. Grillissä tehdyistä kun ei kauheasti kannata mitään tarkkoja ohjeita kirjata ylös, koska a) lihapalat on niin eri kokoisia ja muotoisia, b) tuligrillissä kun tekee niin lämpötila vaihtelee hirveästi ja c) ihmisten kypsyysmieltymykset vaihtelee niin kovin.

  Mutta noin me siis se liha aina tehdään. Paistetaan kuumassa grillissä pinta kiinni ja annetaan se olla grillissä tovi, eli muutama minuutti (minuutit riippuu kuumuudesta ja lihan koosta). Sitten annetaan vetäytyä foliossa toinen tovi, ehkä viisi tai kymmenen minuuttia. Lopuksi aukaistaan paketti jännityksellä ja katsotaan pitääkö käydä kypsentämässä lihaa lisää...

  Joskus menee säätämiseksi ja joskus onnistuu kerralla(http://grillataanjachillataan.blogspot.com/2011/10/hevosen-ulkofiletta-tattirisottoa-ja.html). Tässähän sitä vasta harjoitellaan. :)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...