Kävimme viikonloppuna Tammisaaressa toivottamassa vuoden 2012 tervetulleeksi. Päivällä raivattiin hiukan metsää myrskyn jäljiltä ja maisteltiin erilaisia makkaroita perunasalaatin kera. Illalla valmistettiin yhteisvoimin herkullinen japanilainen ateria - sushia ja yakinikua.
Sushi onkin jo vanhahko tuttavuus, mutta koska riisi sai niin erityisen kovasti kehuja, päätin laittaa ystävältäni N:ltä saamani ohjeen tänne talteen. Teimme makisusheja, nigirisusheja sekä gunganmakeja.
(2-4 henkilölle)
- 4 dl sushiriisiä (vettä keittämiseen 4,5 dl)
- 7 rkl riisietikkaa
- 1/2 rkl suolaa
- 4 rkl sokeria
Sushiriisin valmistaminen
Pese riisit kylmällä vedellä kunnes vesi muuttuu kirkkaammaksi. Pesun jälkeen pidä riisiä 15 minuuttia kylmässä vedessä ja peitä kattila kannella. Valuta vesi pois ja mittaa kattilaan 4,5 dl vettä. Kiehauta riisi kevyesti. Tämän jälkeen keitä minimilämmöllä 10 minuuttia. Tämän jälkeen ota lämpö pois ja hauduta vielä 10 minuuttia.
Sushietikan valmistaminen
Sekoita riisietikka, suola ja sokeri kattilassa. Lämmitä miedolla lämmöllä, kunnes sokeri liukenee. Jäähdytä sushietikka.
Riisin ja etikan sekoittaminen
Levitä kuuma riisi isolle vadille. Pyri välttämään metallisen astian käyttöä. Levitä sushietikka tasaisesti. "Leikkaa" riisiä varovaisesti ja kääntele riisiä ylösalaisin, älä riko riisin rakennetta. Riisin viilennykseen ja kosteuden poistamiseen on hyvä käyttää viuhkaa samalla kuin riisiä sekoitetaan. Tämä tekee myös riisin kirkkaammaksi.
Nigirisushi sisältää 14-18 grammaa sushiriisiä, joka muotoillaan kädessä. Riisin päälle laitetaan hieman wasabia ja tyypillisesti lohta, tonnikalaa tai muuta merenelävää. Jotkin päällykset pitää sitoa riisiin pienellä merileväsiivulla, jotta esimerkiksi kala pysyy paikallaan.
Gunkanmaki on yksi nigirisushin muodoista. Riisi muotoillaan kädessä ovaalin muotoiseksi ja sen ympärille laitetaan kehykseksi merilevää. Tämän riisipallon päälle voi laittaa täytteeksi esimerkiksi mätiä.
Makisushi tehdään bambumaton avulla. Yleensä makisushi on kääritty merilevän sisälle ja paloitellaan kuuteen tai kahdeksaan osaan.
Yakinikua olen syönyt aiemmin vain ravintoloissa, mutta tämä kotiversiokin oli sen verran maukas kokemus ettei varmasti jää viimeiseksi kerraksi. Ohje on kotoisin Hellan ja viininlasin välissä -blogista.
Yakiniku
- 600 g naudan paahtopaistia (me käytettiin sisäfilettä, kun sitä sattui olemaan...)
- rypsiöljyä
- 5 rkl purjoa
- 2 rkl seesaminsiemeniä
marinadi:
- 5 rkl japanilaista soijaa
- 2 rkl sakea
- 4 rkl fariinisokeria
- 1 valkosipulinkynsi
- 1/2 rkl raastettua inkivääriä
- hyppysellinen mustapippuria
- 1 rkl seesamöljyä
Sekoita marinadi. Anna lihan marinoitua 2-6 tuntia. Ota liha lämpimään tunti ennen paistamista. Lämmitä öljy wokpannussa, lisää lihat ja paista kovalla lämmöllä. Lisää lopuksi purjosuikaleet, seesaminsiemenet ja paista vielä hetki. Tarjoa jasmiiniriisin kanssa.
Aki pyörii haudassaa, se oli jo pelkästään tarkka siitä miten toi lausutaan, kabukin klassikkoo ei ikupäivänä tehdä noin, ihan metsässä resepti, takas kouluun hus hus
VastaaPoistaYakinikuako tarkoitat? En ole syönyt Kabukin Yakinikua, mutta Tukholmassa sitä tuli syötyä lounaaksi vuosia sitten useinkin. Hellan ja viinilasin välissä -blogi kertoo ottaneensa reseptin Elle Mat & Vin -lehdestä, joten jospa tämä oli joku ruotsalaisversio tuosta ruoasta. ;)
PoistaHyvää sekin oli, mutta otan toki mielelläni vastaan 'oikeamman' reseptin kokeiltavaksi, joten pistä tulemaan jos sinulla sellainen on.