Kummityttöni luokka keräsi viime viikonloppuna rahaa leirikouluaan varten pitämällä kahviota käsityömyyjäisissä Keravalla. Minäkin halusin kantaa korteni kekoon ja lupasin leipoa suolaisia piiraita kahvilassa myytäväksi.
Enhän minä tietysti pelkästään hyvää hyvyyttäni niitä ollut leipomassa, vaan taka-ajatuksena oli tietysti se että pääsee kokeilemaan uusia reseptejä. Totesin tosin että on aika tylsää kokeilla uusia reseptejä jos niitä ei pääse itse maistamaan. Enkä tiedä oliko ihan paras idea lähteä tekemään myyntiin piiraita joita ei ole kokeillut ennen.. No, oli ne kaikki kaupaksi menneet eikä tähän mennessä ole valituksia kuulunut. Täytynee kuitenkin kirjata nämä tänne jos joskus itselleenkin haluaisi tehdä.
Piirakkatehtaallani oli alkuun lievät katastrofin ainekset ilmassa pohjataikinan kanssa. Olisin nimittäin halunnut tietysti tehdä piirakkapohjat itse. Olin katsonut hienot yksityiskohtaiset ohjeet taikinan tekoon keittokirjasta "Suolaiset ja makeat piirakat", mutta jostain syystä en saanut taikinaa onnistumaan siitä huolimatta (tai ehkä juuri siitä syystä), että ohjeita oli kirjassa yhteensä seitsemän sivua. Tilanteen pelasti lopulta T, joka juoksi kaupasta läjällisen valmista piirakkapohjataikinaa....
Tein yhteensä kahdeksan piirakkaa: tomaatti-mozzarellapiirakan, tomaatti-vuohenjuustopiirakan, kinkku-paprikapiirakan, savulohi-rucolapiirakan, feta-rucolapiirakan, pekoni-punajuuri-vuohenjuustopiirakan ja kaksi texmexpiirakkaa. Ohjeet ovat iloinen sekoitus omista virityksistä ja netistä löydetyistä ohjeista. Tärkein inspiraationlähde oli kuitenkin Kinuskikissan blogin suolaiset piiraat.
Piirakkapohja (tai vaihtoehtoisesti kaupan valmistaikina)
200g, 23 cm vuokaan
- 200 g vehnäjauhoja
- hyppysellinen suolaa
- 100 g rasvaa, esim. puolet voita ja puolet kasvirasvaa
- 2-3 rkl jäävettä
Siivilöi jauhot ja suola kulhoon. Leikkaa rasva kuutioiksi ja lisää se jauhoihin. Sekoita rasva nyppimällä se sormin tasaisesti jauhoihin, kunnes seoksesta tulee murumaista.
Ripottele taikinan päälle vettä ja sekoita leveäkärkisellä veitsellä, kunnes seos alkaa muodostua taikinaksi. Kumoa taikina kevyesti jauhotetulle työtasolle ja painele se kevyesti kasaan. Anna taikinan levätä kylmässä noin puoli tuntia ennen leipomista.
Jauhota kaulin ja viileä leivintaso kevyesti. Kauli taikinaa aina samaan suuntaan itsestäsi poispäin. Siirrä taikinaa välillä neljännes myötäpäivään. Yritä pitää taikina muodossaan ja sen paksuus tasaisena. Älä venytä taikinaa ettei se kutistu paistamisen aikana. Voitaikina kaulitaan noin 5 mm:n paksuiseksi.
Kauli taikina kauttaaltaan noin 5 cm vuokaa suuremmaksi. Pyöräytä taikina kevyesti kaulimen ympärille, nosta kaulin vuoan päälle ja irrota taikina varovasti kaulimesta. Aseta taikina vuokaan ja painele se sormin kiinni vuoan reunoihin. Älä venytä taikinaa äläkä jätä ilmakuplia taikinan ja vuoan väliin. Taita ylijäänyt taikina reunan yli ja paina kaulinta vuokaa vasten niin että liika taikina leikkautuu tasaisesti pois ja reunasta tulee siisti.
Pistele pohja haarukalla. Aseta leivinpaperista leikattu neliö vuokaan. Laita paperin päälle vuoka puolilleen kuivattuja papuja, herneitä tms. Esipaista pohjaa 10-15 minuuttia.
Vinkkejä taikinan tekoon:
- Lisää jauhoihin leivinjauhe, jotta taikina paistuu pehmeäksi ja kimmoisaksi.
- Parhaan värin ja maun saat käyttämällä suolatonta voita, mutta yksinään käytettynä se saattaa tehdä taikinasta rasvaista ja raskasta.
- Pidä kaikki työvälineet, myös kätesi, mahdollisimman viileinä.
- Käytä taikinan sitomiseen mahdollisimman vähän vettä. Liian suuri vesimäärä tekee taikinasta tahmeaa, sitä on vaikea leipoa ja paistettaessa se muuttuu sitkeäksi.
- Älä lisää kaikkea nestettä kerralla. Eri jauholaadut imevät nestettä eri tavoin ja liian suuri nestemäärä voi tehdä taikinasta raskaan.
Savulohi-rucolapiiras
- 1 kpl piirakkapohja
- 200g lämminsavulohta
- 1 reilu kourallinen rucolaa
- 2 kevätsipulia hienonnettuna
- 100g savulohituorejuustoa
- 2 dl kuohukermaa
- 2 kananmuna
- suolaa, mustapippuria
- koristeeksi rucolaa
Paista piirakkaa n. 35 minuuttia 200 asteisen uunin keskitasolla. Koristele piirakka rucolan lehdillä.
Pekoni-punajuuripiiras
- 1 kpl piirakkapohja
- 1 pkt pekonia
- 100 g vuohenjuustoa
- 2,5 dl suikaloitua punajuurta (itse kypsennettyjä tai etikkapunajuuria)
- 2 pientä punasipulia suikaloituna (jätä muutama siivu kokonaisesta punasipulista koristeeksi)
- 1/2 dl hienonnettua tuoretta timjamia
- 2 dl kuohukermaa
- kourallinen parmesanjuustoraastetta
- 2 kananmuna
- suolaa, mustapippuria
Paista piirakkaa n. 35 minuuttia 200 asteisen uunin keskitasolla.
Tomaatti-vuohenjuustopiiras
- 2 rkl vihreää pestoa
- 100 g maustamatonta tuorejuustoa
- 4-6 kpl salottisipulia
- 1 pkt kirsikkatomaatteja
- ½ ruukkua basilikaa
- 100 g vuohenjuustoa
Paista 200 asteessa noin 40 minuuttia. Suojaa pinta foliolla, kun juustopalat ovat saaneet hieman väriä.
Tomaatti- mozzarellapiiras
- 2 rkl Dijon-sinappia
- 1 ½ dl parmesanjuustoraastetta
- 1 pkt kirsikkatomaatteja
- 1 pkt mozzarellaa
- suolaa ja mustapippuria
- 1 rkl pestoa
- kourallinen pinjansiemeniä
- koristeeksi basilikaa ja rucolaa
Ripottele piirakan päälle pestoa ja pinjansiemeniä ennen tarjoilua. Koristele piirakka basilikan- ja rucolanlehdillä.
- 2 pkt Apetina fetaa (aurinkokuiv. tomaatilla maustetussa öljyssä)
- iso kourallinen rucolaa
- 1 prk kirsikkatomaatteja
- 1/2 dl hienonnettua tuoretta timjamia
- 1 prk ranskankermaa
- 100g maustamatonta tuorejuustoa
- 1 kananmuna
- suolaa ja mustapippuria
Paista piirakkaa n. 35 minuuttia 200 asteisen uunin keskitasolla.
Kinkku-paprikapiiras
- 1 kpl piirakkapohja
- 200g palvikinkkua kuutioituna
- oliiviöljyä
- 1 paprika kuutioituna
- 1 sipuli kuutioituna
- 100 g herneitä
- 100g ruohosipulituorejuustoa
- 1 prk kermaviiliä
- kourallinen parmesanjuustoraastetta
- 1 kananmuna
- 1/2 dl ruohosipulia silputtuna
- suolaa, mustapippuria
- koristeeksi persiljaa
Levitä kinkkukuutiot piirakkapohjan päälle, lisää päälle paprika-sipuli-herne seos. Sekoita keskenään tuorejuusto, kermaviili, parmesanraaste, kananmuna ja ruohosipuli. Mausta suolalla ja pippurilla ja kaada piiraan päälle.
Paista piirakkaa n. 35 minuuttia 200 asteisen uunin keskitasolla. Koristele piirakan reunat persiljalla ja tarjoile lämpimänä tai kylmänä.
Texmexpiiras
- 200 g naudanjauhelihaa
- oliiviöljyä
- 1/2 paprika
- 1/2 sipuli
- 1/2 pss maissia
- 1/2 pss taco-mausteseos
- 2 rkl salsakastiketta (Tex mexican smokey salsa)
- 1 prk ranskankermaa
- iso kourallinen cheddarjuustoraastetta
- 1 kananmuna
- suolaa, mustapippuria
- koristeeksi paprikakuutioita
Kuutioi paprika ja sipuli. Ruskista jauheliha paistinpannulla öljyssä. Lisää jauhelihan sekaan paprika, sipuli, maissi, tacomausteseos ja salsakastike. Levitä seos piirakkapohjan päälle. Sekoita keskenään ranskankerma, juustoraaste ja kananmuna. Mausta suolalla ja pippurilla. Levitä ranskankermaseos piirakan päälle.
Paista piirakkaa n. 35 minuuttia 200 asteisen uunin keskitasolla. Koristele piirakka pienillä paprikakuutioilla.
Nammm... Olen testaillut erilaisia piirakkapohjia, ja joka kerta tunnun löytävän "sen parhaan". Täytyy ehkä testata tämäkin ohje, jotta voin parantaa entisestään! :D
VastaaPoistaHerkullisilta näyttävät, jos olisin ollut lähempänä niin oisin kyllä ostanut yhden jos toisenkin!
Mulla ei ollut tosiaan itsellä kovin hyvä menestys tuon taikinan kanssa kun yritin tosiaan sitä vettä pihistellä. :/ Sain mä siitä kahteen piirakkaan pohjan tehtyä, ja ihan ok:n makuinen se oli. Aika rapea tosin, mutta jos tykkää rapeasta pohjasta niin mikä nottei! Piti tosiaan tehdä vähän enemmän niitä piirakoita niin piti lopulta turvautua valmistaikinaan.
VastaaPoistaTuossa taikinassahan ei ole mitään "ylimääräistä", eli erittäin perustaikina. Makua saa varmasti eri tavalla jos laittaa joukkoon juustoraastetta, ruisjauhoja, sitruunankuorta tms. Laitapas mulle se sun tämän hetken parhain niin pääsen myös testaamaan! :)
Pohjan ohje on täällä: http://hurryslowlyanna.blogspot.com/2012/02/leftovers-in-fridge.html Löytyi jostain ruokakirjasta kirjahyllyn uumenista. Tykkäsin, koska ei ollut liian rapsakka, eikä myöskään sellainen liian rasvainen, joita niitäkin on tullut kokeiltua. Ja mun mielestä tää oli hirveän helppo käsiteltävä; pysyi vuoan reunoilla helposti ja oli jotenkin sellaista vaahtomaisen pehmeää tapulteltavaa. Ripsaus jauhoja taikinan päälle niin ei edes tarttunut sormiin.
VastaaPoistaKiitos! Kuulostaa erinomaisen hyvältä, koska tuossa mun ohjeessa ei ollut juuri mitään noista hyvistä ominaisuuksista. :D
VastaaPoista