torstai 8. maaliskuuta 2012

Mausteinen jerk-kana

Kävin pari viikkoa sitten palauttamassa (myöhässä) kirjastoon läjän puutarhakirjoja. Tuli sitten samalla mieleen vilkaista, että mitä meidän kotikirjaston keittokirjahyllystä mahtaisi löytyä. Ja sieltähän löytyi tietysti vaikka ja mitä!!

Olin ahnehtimassa sieltä käsiini sylillisen kirjoja, kun mieleeni palautuivat kipeät myöhästymismaksut, jotka olin juuri maksanut puutarhakirjojen jemmaamisesta. Pahana tapanani nimittäin on tyhjentää koko kirjasto kerrallaan aina kun sinne saa aikaiseksi mentyä, ja eihän niitä ikinä sitten ehdi lukea laina-ajan puitteissa..

Koska kirjojen jättäminen kirjastoon tuntui niin kurjalta, keksin aloittaa T:n kanssa kirjastoleikin. Se menee näin. Valitsin kirjastosta yhden mielenkiintoisen ruokaohjekirjan. Kirjan laina-aikana T:n ja minun täytyy molempien tehdä ruokaa kyseisestä kirjasta. Kun ruoat on tehty, on T:n vuoro mennä kirjastoon, palauttaa lainattu kirja ja tuoda mukanaan uusi.  

Kotiin päästyäni kerroin uudesta leikistä innoissani ja yllätyksekseni en saanutkaan vastaukseksi mitään kriittistä mutinaa, mihin olen tottunut erinomaisia ideoitani esittäessäni. Syykin lienee selvä. Valitsin nimittäin taktisesti kirjastosta T:n mieleisen kirjan: Michaelin Harwoodin "Pirullisen kuuma chili-kirja, villeimmät reseptit, tulisimmat soossit". Chilihulluun mieheen kirja upposi kuin veitsi voihin ja jo parin päivän päästä meillä syötiin T:n valmistamaa herkullista Jerk-kanaa (s. 108). Loistava leikki!


Mausteinen Jerk-kana
  • 6 isoa nahallista kokonaista broilerinkoipea (me käytettiin pienempiä koipia)
  • 1 annos jerk-tahnaa
Jamaikalainen jerk-maustetahna:
  • 3 rkl linnunsilmä- tai Datil-chiliä kannat ja siemenet poistettuna ja silputtuina
  • 4 tl maustepippureita morttelissa murskattuna tai 1 tl jauhettua maustepippuria
  • 6 valkosipulinkynttä hienonnettuna
  • 2 rkl tuoretta inkiväärinjuurta kuorittuna ja silputtuna
  • 2 rkl tummaa fariinisokeria
  • 3 rkl keltaista sinappia
  • 1 tl kanelia
  • tulista chilikastiketta
  • 1 dl oliiviöljyä
  • 2 kevätsipulinvartta suikaloituna
  • 5 rkl siideriviinietikkaa
  • 2 rkl limettimehua
  • suolaa ja mustapippuria
Valmista jerk-tahna. Laita chilit tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen ja hurauta pyreeksi. Lisää maustepippuri, valkosipuli, inkivääri, fariinisokeri, sinappi, kaneli, chilikastike, oliiviöljy, kevätsipuli, viinietikka ja limettimehu ja soseuta ainekset sileäksi tahnaksi. Mausta suolalla ja pippurilla ja sekoita vielä kevyesti.

Hiero tahna broilerin pintaan, peitä palat tuorekelmulla ja laita jääkaappiin kahdeksi tunniksi.

Grillaa broileri grillissä tai kypsennä ne kuumassa uunissa grillivastuksen alla (reilu tunti 225 asteessa).

Ps. ihan kohta laitetaan ensi kesän chilit kasvamaan! Jeeee!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...