keskiviikko 14. maaliskuuta 2012

Täydellinen lasagne

Olen kokeillut aika montaa lasagnereseptiä, ja toiset ovat olleet parempia kuin toiset. Niissä kaikissa on ollut kuitenkin yksi puute, nimittäin maku. Kyllähän ne siis ovat hyvältä maistuneet, mutta makua olisi saanut olla enemmän. Olen yrittänyt paikata tätä puutetta lisäämällä mausteita tupla- tai triplamäärät ohjeisiin verrattuna, mutta eipä ole auttanut.

Manasin vastikään täälläkin tätä mausteiden toimimattomuutta. No, oli syy omassa suussa, huonoissa mausteissa tai natriumglutamaatin puutteessa, tällä kertaa päätin tehdä maukkaan lasagnen. Päätin laittaa mausteita desilitroittain ennemmin kuin teelusikoittain ja käyttää vain maukkaita juustoja ja täyteläistä, mausteista punaviiniä. No kannattihan se! Siitä tuli parasta tekemääni lasagnea. Ja koska en äkkiseltään keksi mitä siihen voisi laittaa lisää, kutsun sitä vaatimattomasti täydelliseksi lasagneksi!


Täydellinen lasagne
n. 3 litran vuokaan
  • Täysjyvälasagnelevyjä
  • 200g parmesaania raastettuna
  • 100g hyvin kypsytettyä cheddaria raastettuna
jauhelihakastike:
  • oliiviöljyä
  • 1 pkt pekonia
  • kanelia
  • 5 salottisipulia hienonnettuna
  • 5 valkosipulinkynttä hienonnettuna
  • 2 porkkanaa kuutioituna
  • 1 palsternakka kuutioituna
  • 700g nauta-sikajauhelihaa
  • 500g tomaattimurskaa
  • 6 rkl tomaattipyrettä
  • 1 rkl härkäfondia
  • 2/3 pll maukasta italialaista punaviiniä
  • suolaa, mustapippuria, valkopippuria, chilijauhetta, paprikajauhetta, kuivattua basilikaa, oreganoa ja rosmariinia
valkokastike:
  • 60g voita
  • 60g vehnäjauhoja
  • 1l täysmaitoa
  • jauhettua muskottipähkinää
  • suolaa
Valmista jauhelihakastike. Leikkaa pekoni kuutioiksi. Kuumenna kasarissa tilkka oliiviöljyä ja paista pekonit lähes kypsiksi. Lisää pekonin sekaan kaneli ja paista rapeaksi. Lisää joukkoon tilkka öljyä, sipulit ja mausteet yrttejä lukuunottamaatta. Kuullota sipuleita ja mausteita 10 min (lisää öljyä jos seos on liian kuivaa). Lisää joukkoon porkkana ja palsternakka ja kuullota taas 10 min. Lisää lopuksi sekaan jauheliha, tomaattimurska, tomaattipyre, fondi ja punaviini sekä yrtit. Anna hautua miedolla lämmöllä ainakin kolme tuntia. Maista kastiketta välillä ja mausta tarvittaessa lisää. Jauhelihakastike saa olla todella vahvan makuista, koska pasta ja valkokastike miedontavat makuja.

Valmista seuraavaksi valkokastike. Kuumenna maito kattilassa. Sulata toisessa kattilassa voi ja sekoita voin sekaan jauho. Sekoita hetki, älä ruskista. Lisää sitten maito kauhallinen kerrallaan ja sekoita kastike tasaiseksi. Mausta muskotilla ja suolalla.

Kokoa lopuksi lasagne. Laita vuodeltuun uunivuokaan pohjalle jauhelihakastiketta ja sitten vuoroin lasagnelevyjä, jauhelihakastiketta ja valkokastiketta. Ripottele kahteen väliin parmesaaniraastetta. Laita päällimmäiseksi kerros valkokastiketta ja ripottele pinnalle cheddarraaste.

Paista 200 asteisen uunin keskitasossa noin 35-45 minuuttia. Anna vetäytyä parikymmentä minuuttia.

Ps. Valitettavasti en osaa sanoa paljonko mausteita laitoin. Todella kiukulla kuitenkin, siis ruokalusikallisia. Suola oli ainoa mauste mitä laitoin hieman vähemmän, koska juustot ja pekoni olivat aika suolaisia jo valmiiksi. Voi olla että muilla on käytössään parempilaatuisia mausteita, joten maistele! :)

2 kommenttia:

  1. Kyllä ruokaa voi sanoa täydelliseksi, jos se sitä on! :)
    Vaatimattomuus hiiteen, kun on useita kertoja tehnyt jotain ruokaa, tietää kyllä itse milloin se on täydellinen!
    Erittäin maukkaan näköinen lasagne kyllä, ei mikään "lasanen" (onneksi!)
    Omassa blogissa (thetki.com) julkaisin taannoin juustokastikkeen ohjeen mikrossa lasagnen tekoon, se olikin erittäin toimiva, täytyy sanoa. Kannattaa vilkaista! (kehun tätä siksi, koska itse kyllästyin keittelemään valkokastiketta kattilassa:)

    Teemu ja thetki

    VastaaPoista
  2. Täytyypä vilkaista sitä mikrojuustokastiketta. Sen verran oli nääs taas hella sotkussa että kuullostaa aika houkuttelevalta... :) Kiitos vierailusta!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...