Muistatteko kaksi italialaista ahmattia? Iki-ihanat Antonio Carluccion ja Gennaro Contaldon, jotka kiersivät Italiaa pikku-Fiatilla ja söivät ja kokkasivat. Ja me katsoimme sitä telkkarista kuolaten. Tuo tv-sarja on ollut ehdottomasti suosikkini kaikista mahdollisista ruokaan liittyvistä ohjelmista, ja niinpä en kauaa miettinyt kun bongasin herrojen keittokirjan "Italialaiset Mestarit" kaupasta joku vuosi sitten.
Tuosta kirjasta kokkasimme tämän päivän dinnerin lisukkeen: Panzanella agli ortaggi in agrodolce. Kuulostaakin herkulliselta, eikö kuulostakin!? Salaatti on muunnos perinteisestä panzanellasta, ja sopii hyvin vielä tähän sesonkiin kun tomaatit eivät ole parhaimmillaan.
Panzanella syötiin italialaisittain maustetun paahtopaistinkera. Paahtopaisti oli maukasta, mutta kaipasi hieman kastiketta seurakseen. Onneksi seurana oli sentään mahtihyvää punaviiniä. Apulialainen kyykkyviini Nero R Salice Salentino Riserva nimittäin osoittautui ihan huisin mehevän maukkaaksi tapaukseksi!
Hapanimelä leipäsalaatti
- 2 porkkanaa
- oliiviöljyä
- 2 anjovisfilettä (öljyssä)
- 2 salottisipulia
- 2 valkosipulinkynttä
- 1/2 punainen paprika
- 1/2 keltainen paprika
- 1/2 munakoiso
- 1/2 kesäkurpitsa
- 2 timjaminoksaa, pelkät lehdet
- 2 tl sokeria
- 3 rkl valkoviinietikkaa
- suolaa ja mustapippuria
- 3 siivua maalaisleipää
- tuoretta basilikaa
Kuori, ja suikaloi kasvikset (julienne), hienonna sipulit. Kuumenna iso loraus oliiviöljyä pannulla. Lisää anjovikset ja sekoita kunnes ne ovat lähes liuenneet öljyyn. Lisää sipulit ja kuullota hetki. Lisää joukkoon timjaminlehdet, sokeri ja etikka ja mausta suolalla ja pippurilla. Lisää porkkanat ja paista muutama minuutti. Lisää seuraavaksi paprikat ja parin minuutin päästä munakoiso ja kesäkurpitsa. Paista kunnes kasvikset ovat kypsiä, mutta vielä hieman napakoita.
Siirrä kasvikset sivuun ja paista leipäsiivuihin samalla pannulla rapea pinta. Murra leipä kasvisten päälle ja ripottele päälle basilikanlehtiä.
Salaatista riittää kahdelle jos muita lisukkeita ei ole, ja neljälle muuten.
Paahtopaisti
- 1 kg paahtopaistia
- nokare voita
- 3 rkl oliiviölyä
- 3 rkl balsamiviinietikkaa
- 2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
- 1 tl hunajaa
- 1/2 sitruunan mehu
- kuivattuja yrttejä, esim oreganoa, timjamia, rosmariinia 1 tl kutakin
- tuoretta ruohosipulia
- suolaa ja mustapippuria
Sekoita marinadin ainekset keskenään muovipussissa ja laita liha pussiin. Anna marinoitua vähintään pari tuntia.
Lämmitä uuni 200 asteiseksi ja anna lihan lämmetä sen aikaa huoneenlämmössä. Kuumenna pannulla nokare voita ja paista paistin pinnat kiinni. Nosta paisti uunivuokaan ja laita uuniin. Käännä uunin lämpötila samalla 110 asteeseen. Paista kunnes lihan sisälämpötila on 56-58 astetta. Anna vetäytyä 10 minuuttia pöydällä (foliossa). Leikkaa mahdollisimman ohuiksi siivuiksi poikkisyin ja tarjoile salaatin kera.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti