sunnuntai 28. huhtikuuta 2013

Pho Bo -keitto

Yksi synttäri-illan kohokohdista oli puolen yön jälkeen keittiöömme perustettu vietnamilainen katukeittiö, joka tarjosi kiltisti jonottaville nälkäisille juhlavieraille Pho Bo -keittioa, eli vietnamilaista naudanliha-nuudelikeittoa asiaankuuluvalla show'lla höystettynä. Kokkipariskunnan isäntä voisi helposti hankkia itselleen kakkostyön Vietnamista, sen verran uskottavasti hän nimittäin meille keittoaan möi. 

Pho-keiton ”clou” on siinä, että kaikki keiton ainekset yhdistetään juuri hetkeä ennen tarjoilua. Keitto ei kuitenkaan varsinaisesti ole mitään pikaruokaa, vaikka keitto syödäänkin välittömästi kokoamisen jälkeen. Siihen kuuluvaa häränhäntälientä nimittäin keitellään tuntitolkulla. Syvänmakuinen liemi yhdistettynä raikkaisiin tuoreisiin raaka-aineisiin ja sillä samalla sekunnilla kypsyvään naudanlihaan oli lievästi sanottuna huikea. Anthony Bourdain onkin sanonut, että “Onko tällä planeetalla parempaa syötävää kuin hyvin tehty pho? Epäilen. Kannattaa kokeilla!

ps. Harrison Ford syö tätä keittoa kulttielokuvassa Bladerunner.




Pho Bo
(4 annosta)

Liemi:
  • 4 palaa häränhäntiä
  • 3 - 4 l vettä
  • 1 salottisipuli
  • 1 keltainen sipuli
  • reilu pala tuoretta inkivääriä
  • 1 kanelitanko
  • 2 tähtianista
  • 1 muskottipähkinä
  • 1 tl murskattuja korianterin siemeniä
  • 2 kardemumman palkoa (ei ole pakollinen)
  • 3 laakerinlehteä
  • (2 tl suolaa), kalakastiketta
lisäksi:
  • riisinuudelia
  • naudan ulkofileetä ohuen ohuina viipaleina
  • mungpavun ituja
  • punaista chiliä ohuina viipaleina
  • korianterin lehtiä revittyinä
  • thaibasilikan lehtiä revittyinä
  • kevätsipulia ohuina renkaina
lisukkeeksi:
  • kalakastiketta
  • limeä
  • sriracha hot chili kastiketta tai muuta vastaavaa
Kuori sipulit ja paloittele keltasipuli neljään osaan, salottisipuli puoliksi. Kuori inkivääri ja halkaise pitkittäin kahtia. Paahda sipulit ja inkivääri grillivastuksella uunissa tai paistinpannulla ilman rasvaa, kunnes saavat pintaan hieman väriä. Ei haittaa vaikka sipuli mustuisi hieman.

Kiehauta vesi isossa kattilassa ja lisää sinne häränhännät. Keitä n. 5 minuuttia ja poista vaahto pinnalta. Lisää paahdetut sipulit ja inkivääri sekä mausteet – mutta ei suolaa. Hauduta lientä vähintään kolme tuntia. (itse haudutin 4 h) Jos liemi hupenee liikaa keittämisen aikana, lisää sinne vettä.

Nosta häränhännät kattilasta (voit käyttää ne johonkin muuhun ). Siivilöi liemi, lisää kalakastiketta ja/tai suolaa. Liemen voi käyttää saman tien tai sitten jäähdyttää ensin. Jäähtyneen liemen päältä voi poistaa pinnalle kertyneen rasvan. Jos liemi tuntuu liian voimakkaalta sitä voi myös laimentaa lisäämällä siihen hieman vettä.

Liota riisinuudeleita ensin n. 0,5 h lämpimässä vedessä. Kaada vesi pois ja keitä pakkauksen ohjeen mukaan.
Leikkaa naudanfile ohuiksi viipaleiksi. Valmistele lisäkkeet: Huuhtele idut. Pese ja lohko limetti. Viipaloi halkaistu chili, josta on poistettu siemenet. Silppua yrtit. 

Syvien keittolautasten tai kulhojen pohjalle laitetaan ensin keitetty riisinuudeli (n. 1/3 koko lautasen tilavuudesta). Nuudelin päälle lisätään lihasuikaleet. Sitten lisätään silputtu tuore korianteri, thaibasilika, kevätsipuli, idut sekä chili. Lopuksi kulho täytetään kiehuvan kuumalla liemellä. Lihapalat kypsyvät liemessä.

Jokainen ruokailija voi höystää keittonsa makunsa mukaan puristamalla keittoon limetin mehua, kalakastikkeella ja chilikastikkeella.

Ruoka syödään puikoilla ja lusikalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...