sunnuntai 13. lokakuuta 2013

Ribsit sataykastikkeella

Selailin muutama viikko sitten läpi vanhojen ruokalehtien syysnumeroita inspiraation toivossa. Kaikkea hyvää niistä löytyikin, esimerkiksi vuoden 2012 Mondon Ruoka & Matka -lehden indonesialaiset ribsit sataykastikkeella. Resepti on Tomi Björkin käsialaa, joten odotukset olivat korkealla. Ja helkkarin hyviä nämä olivatkin, taatusti tehdään toistekin! 

Alkuperäinen ohje on merkitty neljälle, mutta me saimme kolmen hengen voimin tuhottua melkein tuplamäärän ribsejä ja tupla-annoksen kastiketta (vähempikin olisi varmaan riittänyt, sanoi vatsa myöhemmin...).


Possunribsit sataykastikkeella
(neljälle)
  • 1,5 kg possunribsejä (meillä 2,5kg)
  • 1 l vettä
  • 4 dl soijakastiketta
  • 2 dl valkoviiniä
  • 0,5 dl osterikastiketta
  • 1 dl sokeria
  • 1 valkosipuli
  • pieni pala inkivääriä
  • 2 valkopippuria
  • 4 tähtianista
  • 1 korianterinjuuri tai korianterinvarsia
  • viimeistelyyn: korianteria, chiliä, maapähkinöitä, ohueksi leikattua sitruunaruohoa ja paahdettua sipulia
  • tarjoiluun: jasmiiniriisiä ja sataykastiketta 

Kiehauta liemiainekset kattilassa. Lisää ribsit liemeen ja hauduta liedellä tai 160-asteisessa uunissa 2-3 tuntia, kunnes liha on pehmeää ja kypsää. Nosta liha liemestä ja kuivaa. Grillaa ribseihin kaunis väri ja leikkaa ne luiden välistä helposti syötäviksi paloiksi.

Viimeistele ribsit korianterilla, chilillä, pähkinöillä ja sitruunaruoholla ja paahdetulla sipulilla (viimeinen on Amsterdamin indonesialaisista ravintoloista nyysitty tapa). Tarjoile ribsit riisin ja sataykastikkeen kera. (Me syötiin ribsit papaijasalaatin kanssa, mutta siitä ehkä joskus toiste.)

Sataykastike
  • 1 sitruunaruohon varsi
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 dl kookoskermaa 
  • 1 dl tamarinditahnaa
  • 1 dl paahdettuja maapähkinöitä 
  • 1 rkl makeaa soijakastiketta (ketjap manis)
  • 1 rkl maapähkinäöljyä
  • 2 rkl kalakastiketta
  • 2 tl Shiracha-chilikastiketta 

Paloittele sitruunaruoho ja kuori valkosipuli. Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi tahnaksi. Tarkista maku. (Tein kastikkeen ribsien kiehuessa ja laitoin jääkaappiin odottelemaan. Lämmitin kastikkeen pannulla ribsien ollessa grillissä, ja samassa yhteydessä lorauttelin vielä vähän lisää vähän jokaisesta pullosta. Taisipa sinne mennä hiukan osterikastikettakin mukaan.)  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...