lauantai 5. lokakuuta 2013

Ylikypsää naudanlapaa ja glaseerattuja juureksia

Viime lauantain syysdinnerin pääruokana syötiin ylikypsää naudanlapaa, jota hauduttelin 24 tuntia punaviinistä ja paahdetuista kasviksista valmistetussa liemessä. Liha oli tietysti mureaa ja maukasta, ja liemestä sai oikein kelpo kastikkeen, mutta joku annoksessa jäi kuitenkin mietityttämään. 
 
 
Aikani asiaa pohdittuani tajusin, että ylikypsäksi haudutettu liha (pl. karitsanpotkat) on mielestäni parhaimmillaan ihan vaan suolattuna ilman mitään muita mausteita. Pidän myös enemmän sellaisesta ylikypsästä lihasta, joka on kypsytetty uunissa ilman lientä. Liemi jotenkin vetistää lihaa ja lihasta irtoava rasva häviää liemeen eikä keskity maustamaan lihaa... (Tiukkaakin tiukempaa analyysiä tässä taas tarjolla näin lauantain kunniaksi!) 
 
Olen yleensä tehnyt pelkästään suolalla maustettua nyhtölihaa ainoastaan meksikolaisen ruoan yhteydessä, koska salsat ja muut kastikkeet hoitavat silloin makupuolen, mutta tästä lähtien taidan antaa lihan maistua siltä itseltään aina! No, laitetaan nyt kuitenkin ohje muistiin jos mieli vaikka muuttuu...
 
 
24h haudutettua naudanpotkaa ja portviinikastiketta
  • tarpeeksi iso pala luullista naudanlapaa
  • voita
  • 1 porkkana
  • 1 palsternakka
  • 1 sipuli
  • 5 valkosipulin kynttä
  • tuoretta timjamia ja rosmariinia
  • punaviintä
  • lihalientä (härkäfondi + vesi)
  • suolaa, mustapippuria, sokeria
  • kastikkeeseen: portviiniä, siirappia ja maizenaa.

Pilko pesty porkkana ja palsternakka kuorineen noin 3 x 3 cm paloiksi ja laita uunipellille. Paahda näitä uunissa 45 minuuttia 200 asteessa.
 
Hienonna sipulit ja kuullota niitä hetki voissa. Siirrä sipulit, lapa ja paahdetut juurekset pataan. Sekoita haudutusliemi punaviinistä ja lihaliemestä (fifty-fifty). Mausta liemi yrteillä, suolalla, mustapippurilla ja ripauksella sokeria. Lisää lientä pataan sen verran kuin sinne mahtuu. Hauduta 100 asteisessa uunissa 24h.
 
Ota liha padasta leikkuulaudalle ja erottele lihat luusta. Laita liha ja tilkka lientä paistinpannulle, jossa maut saavat tiivistyä vielä hetken, samalla kun painelet kauhalla lihan rakennetta hieman pienemmäksi. Lisää tarvittaessa suolaa.
 
Siivilöi liemi ja käytä osa siitä kastikkeeksi. Lisää liemeen loraus portviiniä, (balsamicoa) ja siirappia ja keittele kasaan. Suurusta lopuksi Maizenalla.
 
 
Lihan ja portviinikastikkeen kanssa syötiin (jäisiä) karpaloita, paahdettua sipulia, maa-artisokkasipsejä ja pannulla glaseerattuja porkkanoita ja palsternakkoja. Porsternakkojen (en jaksa enää kirjoittaa molempia erikseen) ohje löytyi täältä ja ne olivat tosi hyviä! En silti suosittele niitä minkään karamellisoidun BBQ lihan lisukkeeksi, sen verran makeita olivat. :)
 
Glaseeratut pannujuurekset
  • 2-4 uuden sadon porkkanaa ja palsternakkaa per syöjä
  • 2 1/2 dl vettä
  • 2 rkl sokeria
  • 25 g voita
  • 1/2 tl suolaa
  • hienonnettua rakuunaa

Sekoita pannulla voi, vesi, sokeri ja suola. Kun ainekset ovat sekoittuneet, lisää pannulle huolellisesti pestyt porsternakat.

Keittele keskilämmöllä, kunnes porsternakat ovat kypsiä, mutta napakoita (n. 20 min). Nosta lopuksi lämpöä reilusti, jotta saat seoksen pannulla poreilemaan reippaasti ja sitä kautta karamellisoitumaan.

Viimeistele porsternakat tuoreella rakuunalla.  

Valmis annos unohtui kuvata! Lohdutukseksi "houkutteleva" kuva siitä, mihin jämälihat käytettiin: paahdettua ruisleipää, chilillä ja valkosipulilla maustettua jämänyhtölapaa, valkosipuli-chili-majoneesia ja paahdettua sipulia. 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...