lauantai 30. marraskuuta 2013

Juuressipsit

Halusin tehdä viime viikonlopun pikkujouluihin jouluruokia. Lanttu-, porkkana- ja muut juureslaatikot eivät jotenkin istuneet bilemenuseen, joten päätin ottaa juurekset mukaan sipsien muodossa. Olen joskus aiemmin tehnyt juuressipsejä koristeeksi tai lisukkeeksi johonkin annokseen, mutta tällä kertaa juureksia (lanttua, porkkanaa, bataattia ja punajuurta) oli yhteensä kahdeksan kiloa. Kuulit oikein, kahdeksan kiloa.


Luojalle kiitos Kenwoodin terästä, jolla viipalointi onnistui näppärämmin kuin osasin unelmoidakaan. Ensi kerralla jätän juurekset myös kuorimatta, ihan turhaa hommaa nääs. Punajuuriin jätin kuoret eikä ne missään nimessä ainakaan haitanneet. Friteeraus olikin sitten hieman enemmän aikaa vievä operaatio.... Öljykin loppui jossain vaiheessa ja piti kipaista sitä Alepasta lisää (onnea on 400m päässä oleva Alepa, joka on auki 23 asti joka päivä).


Viisi tuntia ja reilu puolikas viinipullo siihen kului, vaan olivatpa hyviä! Lantut sai aikaan vielä oikein mukavan jouluisia röyhtäyksiäkin... Punajuurisipsit olivat selvästi kaikkien suosikkeja, porkkanat jäivät jostain syystä vähän nahkeiksi. Bataatti oli siinä mielessä kiitollisin, että se kutistui operaatiossa kaikista vähiten.


Juuressipsit
  • lanttua, porkkanaa, perunaa, bataattia, palsternakkaa, punajuurta, maa-artisokkaa, mustajuurta.....
  • rypsiöljyä
  • suolaa
Pese (ja kuori) juurekset, poista kannat. Viipaloi mahdollisimman ohueksi joko yleiskoneen viipalointiterällä, juustohöylällä tai terävällä puukolla. Jätä viipaleet kuivumaan laakealle alustalle.

Kaada kattilaan öljyä parin senttimetrin verran. Jos teet pienen annoksen, pieni kattila ja pieni määrä öljyä riittää. Itse käytin 5l kattilaa ja kaadoin öljyä n. 4cm. Voit lisätä öljyä tarvittaessa myöhemmin.

Kuumenna öljy. Pidä aina lähettyvillä kattilan kantta ja mieluusti myös sammutuspeitettä, muista ettei öljypaloa saa missään nimessä yrittää sammuttaa vedellä. Voit kokeilla öljyn lämpötilaa yhdellä juureslastulla: jos se alkaa heti kuplia ja kypsyä, öljy on tarpeeksi lämmintä (voit halutessasi tarkkailla öljyn lämpötilaa mittarilla, netistä varmaan löytyy oikeat lämpötilat).

Kun öljy on kuumaa, kypsennä pari-kolme kourallista sipsejä kerrallaan. (Voit tietysti käyttää enemmän öljyä ja tehdä enemmän sipsejä kerrallaan, mutta en viitsinyt itse tuhlata öljyä.) Vähennä lämpöä jos sipsit meinaavat kärvähtää (itse pidin induktioliettä kasilla, 1-9 asteikolla). Kypsennä kunnes sipsit tuntuvat napakoilta (itsellä tähän meni 7-10 minuuttia riippuen juureksesta).

Kun sipsit ovat kypsiä, nosta ne pois öljystä reikäkauhalla tai sihtiä apuna käyttäen. Tavoitteena olisi että sipseistä saa sihdattua ylimääräiset öljyt pois. Kaada sipsit kulhoon ja mausta suolalla. Laita ne sitten rapeutumaan laakealle alustalle.

Jatka sitten seuraavan sipsierän kanssa... :) 

Jos sipsit kuitenkin jää lötköiksi, niitä voi kuivattaa halutessaan vielä miedolla lämmöllä (n.80-100 astetta) uunissa.

2 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. :D Joo, aika reippaasti niitä tuli. Aamuksikin jäi jokunen suolannälkää sammuttamaan.. ;)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...