sunnuntai 6. marraskuuta 2011

Lakritsipaahtovanukas

Joka kerta kun käyn Atelje Finnessä syömässä, minun on ehdottomasti saatava jälkiruoaksi lakritsipaahtovanukasta. Se on taivaallista. Niin hyvää, että sitä on pakko välillä yrittää tehdä itsekin, vaikkei meillä olekaan sitä kaasupoltinta, jolla pinnan saisi tehtyä kunnolla. Tällä kertaa vanukasta syötiin lihafonduen jälkiruokana.

Olemme kokeilleet tämän vanukkaan tekemistä aika monta kertaa. Sinänsä se ei eroa perinteisestä paahtovanukkaasta muuten kuin että vaniljatankojen sijaan kerma maustetaan lakritsilla. Oikeanlaisen lakritsin (joka sulaa vaivatta) löytäminen on tainnut olla se haastavin juttu. Ja toinen on lakritsin määrä. Vaikka laku maistuu voimakkaasti kerma-maitoseoksessa, se tapaa olla aika paljon miedompi sitten lopullisessa vanukkaassa.  

Kuulin muuten jostain, että Atelje Finnen vanukkaan ohje olisi saatavana jostain uudesta keittokirjasta. Täytynee jossain vaiheessa haalia käsiin se kirja. Ja pitää ostaa se kaasutohotin. Uunissa ei kunnollista pintaa saa tehtyä vaikka mitä tekisi...


Lakritsipaahtovanukas
(neljä annosta)
  • 4 dl kuohukermaa
  • 1 dl maitoa
  • 4 keltuaista
  • vajaa 1 dl sokeria
  • 2 tl vaniljasokeria
  • sulavaa lakua oman maun mukaan (esim. raakalakritsi tai Halvan lakritsipastilli) 
  • hienoa ruokokidesokeria
Mittaa kattilaan kerma, maito ja lakritsi. Keittele hiljalleen kunnes lakritsit ovat sulaneet. Laita lakritsia oman maun mukaan, esim. vähän vajaa paketti Halvan lakritsipastilleja tuntui itsestä riittävältä määrältä.

Lämmitä uuni 120 asteiseksi. Sekoita keskenään sokerit ja keltuaiset ja lisää ne kattilaan. Sekoita ja kaada seos uuninkestäviin annosvuokiin. Laita annosvuoat reunalliselle uuninpellille ja kaada pellille jonkin verran vettä. Laita pelti uuniin ja pidä siellä kunnes vanukkaat ovat hyytyneet. Tarvittava aika riippuu täysin annosvuokien muodosta, laakeissa astioissa riittää n. 45 min kun taas noissa kuvassa näkyvissä meni lähes kaksi tuntia. Jäähdytä vanukkaat ja laita ne jääkaappiin viilentymään muutamaksi tunniksi.

Lämmitä uuni 300 asteiseksi, käytä grillitoimintoa. Ripottele vanukkaan päälle kerros ruokokidesokeria ja nosta vuoat kuumaan uuniin mahdollisimman lähelle grillivastuksia pariksi minuutiksi niin että sokeri kuplii. Käytä mahdollisimman kuumaa uunia, jotta pinta muodostuisi, mutta muu vanukas pysyisi mahdollisimman kiinteänä ja viileänä.

Tarjoile heti vadelmasorbetin ja tuoreiden marjojen kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...