maanantai 21. marraskuuta 2011

Enemmän ja vähemmän makeita pikkuleipiä

Emännöin ystäväporukalle pikkujoulut lauantai-iltana. Koska olen työmatkalla lauantai-aamuun saakka ja käyn vielä päivällä juhlimassa 2-vuotiasta kummipoikaani, päätin aloittaa tarjoilujen valmistelut ajoissa, eli tänään. Pikkuleivät kun voi nääs aika näppärästi pakastaa lauantaita varten...

Perinteisesti olemme syöneet juhlien alkuun riisipuuroa, ja niin teemme tänä vuonnakin. Olen yleensä tehnyt puuron lisäksi jonkinmoisen pääruoan, mikä on ollut aina hitusen liikaa.. Tänä vuonna päätinkin tyytyä pienempiin herkkuihin, joita sitten nautitaan glögin kera pitkin iltaa.  

Makeina pikkuleipinä ajattelin tarjota Maku-lehden ohjeella tehtyjä Jumalaisia kanelipikkuleipiä. Jumalaisesta en tiedä, mutta ihan hyviä ne olivat. Tosin jos teen näitä jouluksi lisää, jätän laittamatta päälle sokeria, koska omaan makuuni ne olivat hieman turhan makeita.


Jumalaiset kanelipikkuleivät
(70 kpl, paitsi minä sain tehtyä vain 41 kpl)
  • 200 g voita
  • 1 1/4 dl sokeria
  • 3 1/2 dl vehnäjauhoja
  • 1 pkt (2 pss) vaniljakastikeaineksia (Ekströms Fresta Marsán)
Pinnalle:
  • 2 rkl sokeria
  • 2 tl kanelia 
Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. On tärkeää, että voita ja sokeria vatkataan, kunnes ne ovat hyvin vaahtoutuneet ts. muuttuneet väriltään lähes valkoiseksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vaahtoon. Sekoita taikinaksi.

Anna taikinan levätä kelmulla peitettynä jääkaapissa noin 30 minuuttia. Kauli taikinasta 3–4 mm paksuinen levy ja painele siitä piparimuoteilla pikkuleipiä. Sekoita kaneli ja sokeri matalalla lautasella ja ripottele seosta pipareiden pinnalle. Paista leivinpaperoidulla pellillä 200 asteessa 10–12 minuuttia.

Huom! Taikina on vaativaa käsiteltävää ja murenevaista. Eli älä leivo näitä "huonona päivänä".


Makeiden pipareiden vastapainona ajattelin tarjota japanilaisia Matcha-teekeksejä, joita ystäväni T toi vappujuhliimme. Mainittakoon, että T oli soveltanut ohjetta korvaamalla puolet vehnäjauhoista spelttijauhoilla, ja niin tein tietysti minäkin. Lisäksi huomasin, että 3,5 dl jauhoja ei tuntunut riittävältä, ja minulla jauhoja kuluihin yhteensä ainakin 4,5 dl.

Varoituksena täytyy sanoa, että nämä keksit ovat erittäin koukuttavia. Koska ne eivät ole yhtään makeita, niitä voi helposti mussuttaa suuriakin määriä...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...