sunnuntai 1. toukokuuta 2016

Vuoden sima 2016

Meidän vappuun kuului perinteinen, jo kuudetta kertaa järjestetty simakisa, ja perinteiseen tapaan aivan liian runsas vappubrunssi meidän takapihalla. Simakisaan osallistui tänä vuonna vain viisi simaa, mutta ne olivat sitäkin laadukkaampia. Mukana oli chiliä ja vaniljaa sisältänyt Karibia-sima, basilikalla maustettu sima, mandariinisima, oma karpalo-lime simani "cosmopolitan", sekä voiton ansaitusti napannut englantilaisella Oolong-teellä maustettu ja siirapilla ja kukkaishunajalla makeutettu, erittäin hienostunut ja tasapainoinen Oolong-sima.Vaniljainen chili-sima "Fubar" keräsi ihastusta juuri sopivalla chilin puraisulla, mutta sai huutia liian vähäisistä hapoista. Simaraati antoi simalle seuraavanlaisia kommentteja. "Hyvä chilinmaku, muuenkin erittäin hyvä kokonaisuus. Makea, eksoottinen, hiilihappo kuitenkin puuttuu.", "Sitruunainen tuoksu, kiva potku. Väri tumma.", "Aavistuksen liioittelevaa.", "Chili viipyi mukavasti.", "Erittäin kiva chilin puraisu. Maku kohdallaan, mutta hapot puuttui." Tällä simalla irtosi tiukassa kisassa pronssisija.


Voittajasimaa raati kuvaili seuraavasti: "Kirkas.", "Raikas juhlasima.", "Liian pieni maku teessä. EI RUSINOITA!", "Hyvä normisima, tee hävisi.", "Hyvännäköistä ja raikasta.", "Vaalea väri, haalea tuoksu, tee maistuu, hyvä happo, raikas.", "Hyvä hiilihappo, miellyttävä, harmoninen sima, kaunis väri.", "Hienostunut ja tasapainoinen, raikas ja moniulotteinen.", "Perinteinen tuoksu, kirpakka maku. Ei löytynyt teetä, mut hyvä janojuoma.", "Hapokas, tosi raikas, ois varmasti hyvää huomenna aamulla.", "Teetä vain jälkimaussa."


Tumman värinsä fariinisokerista saanut basilikasima menetti paikkansa auringossa varmastikin runsaan makeutensa vuoksi. Basilikan makuinen sima herätti muuten kyllä ihasteluja. Simaraati oli simasta tätä mieltä: "Makijjaa. Basillikaa.", "Liian makia.", "Tuoksu voimakas, erittäin makea. Hyvä happo, aika äpäkkä sokeri.", "Liian makea, upea basilikan tuoksu.", "Liian makea, muuten mielenkiintoinen. Basilika on pahaa.", "Makea, ihana basilikan tuoksu, tumma kaunokainen, hyvä hiilihappo, kunnon pullonpoksahdus.", "Tumma väri, raikas basilikan tuoksu, basilika maistuu, liian makea.", "Todella epäonnistunut viritys.", "Muuten hyvä mutta tosi makea.", "Hyvä basilikan tuoksu ja maku, liian makea.", "Tosi makea!"


Cosmosimani jäi kahden pisteen päähän kultasijasta, mutta hopea ei ole häpeä!! :) Cosmoa kuvailtiin raadin toimesta näin: "Karpaloinen, lime maistuu myös. Hapan.", "Hyvät hapot.", "Ilman vodkaa hyvää, pullosta ja etiketistä plussaa.", "Ei vastannut simaa.", "Väri ei ole perinteisin, sopivan hapan. Karpalo maistuu. Raikas tuoksu.", "OMG My love - cosmo! Hyvä maku, balanssissa, votka ei parantanut makua, lime hyvä plussa.", "Erittäin vaikea sima arvostella.", "Hyvä, kaunis väri, hapan, cosmo tunnittettavissa.", "Perussiman tuoksu, alussa kitkerä maku, hyvä väri, votkan kanssa menee hyvin.", "Mielenkiintoinen, katkera, piristävä.", "Hapan, "Pimp my sima"." 


Mandariinisiman etikettiin oli kirjoitettu sana "sima" mandariinikiinaksi. Ettäs tiedätte... :) Tämä sima muistutti pienen hiivaisuutensa ja makunsa puolesta hyvin voimakkaasti vehnäolutta, mutta ilmeisesti raadissa ei ollut tarpeeksi vehnäoluiden ystäviä, sillä simalla irtosi vain neljäs sija.

Raati kuvasi simaa seuraavin sanakääntein: "Ihan hyvä, ehkä vähän mauton, mandariini hyvä.", "Tuoksu ei paljasta, mausta saa mandariinin selville.", "Vehnäolutmainen, vähän hiivainen, raikas, mandariini maistui.", "Arkinen.", "Hiivainen, paha.", "Vaalea väri, perinteisen siman tuoksu. Mandariini maistuu, sopiva happo.", "Liian hiivainen.", "Hiiva maistui läpi, hyvät hapot.", "Hiivainen, mutta raikas.", "Pisteet hyvästä yrityksestä.", "Hiivainen tuoksu, karvas maku, kuori?".


SIM OOLONG nappasi siis voiton simakisasta, mutta voitti lisäksi myös etikettikisan, joka on lähestulkoon yhtä himoittu titteli. Susanna nappasi simallaan jo simahistorian kolmannen voiton, joten kruunasimme hänet samalla myös suvun viralliseksi simakeisariksi. Samalla teimme epävirallisen päätöksen jättää simakisa tältä erää tähän, ja suunnata ensi vappuna hippaloimaan kaupungille ainaisen simanlitkimisen sijaan.

Tässä teille kuitenkin vielä resepti vuoden 2016 kovimpaan simaan, olkaa hyvät!

Oolong-Sima

  • 5-6 l vettä
  • 4 sitruunaa
  • 500 g kukkaishunajaa
  • 1 dl vaaleaa siirappia
  • herneen kokoinen pala hiivaa
  • 8 dl vahvaa Oolong-teetä
Kuori sitruunat, poista valkoiset osat ja leikkaa viipaleiksi. Sekoita veden joukkoon sitruunat, hunaja, siirappi ja hiiva. Sekoita. Anna käydä lämpimässä kaksi päivää.

Poista sitruunat ja lisää Oolong-tee. Maun mukaan voi laittaa enemmänkin. Pullota ja nosta kylmään kypsymään. Sima on valmista noin viikon päästä.

Simakisahistorian kovin kaksikko: Hannu ja Susu!

Ai niin, ja kyllähän me tietysti taas myös syötiin! Illan emäntä helli meitä hummuksella, paahdetusta valkosuklaasta tehdyllä juustokakulla ja venäläisillä herkuilla. Oma suosikkini oli juustopiiras, josta olen vienosti pyytänyt reseptiä. Ehkäpä kuulette siitä lisää myöhemmin!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...