lauantai 14. toukokuuta 2016

Virtuaaliviinikerho: Pinot Noir

Lupailin jo aiemmin että punaviinit olisi nyt tältä erää juotu, ja että viinikerhossa siirryttäisiin maistelemaan valko- ja roseviinejä kesän ajaksi. Mutta eipä vielä hätäillä, vaan otetaan sittenkin vielä toukokuussa maisteluun yksi punaviinirypäle, nimittäin kesäpunkkusuosikkini Pinot Noir!

Olen aina pitänyt Pinot Noiria keveytensä puolesta nimenomaan kesäviininä, mutta nyt monessa paikassa tuli vastaan, että se olisi hyvä syyspunkku, koska käy niin hyvin pariksi riistaruokien kanssa. No mutta eipä hätää, jossain mainittiin myös että Pinot Noir on ehdoton kaveri parsarisotolle, joten kelvannee se siis kevätjuomaksikin!

Oma Pinot Noir intoiluni sai latteasti alkunsa Sideways -leffasta, kuten on arvatenkin käynyt puolelle maailman ihmisistä.. Pinot Noirin onkin sanottu olevan maailman romantisoiduin viinilajike ja viinisnobbailun kohde. Liekö tuokin samaisen leffan aikaansaama vaikutus. No, klisee tai ei, Pinot Noir on ihanaa, ja me maistelemme sitä syntymäpäivänäni, perjantaina 27.5.2016 klo 19:00.  

Tsekkaa alta valikoidut maisteluviinit ja klikkaa itsesi osallistujaksi Puistolan bistron Facebook-sivulla olevaan tapahtumaan: Virtuaaliviinikerho, Pinot Noir. Muutapa ei sitten tarvikaan tehdä, paitsi hankkia ne viinit ja olla kärppänä 27.5.2016 klo 19:00 sohvalla viinilasi kädessä tietokoneen ääressä.

Kuvan lähde: Wikipedia
Pinot Noir -rypäle

Pinot Noir on yksi maailman arvostetuimmista rypäleistä, mutta samalla myös erittäin haastava rypäle viljellä. André Domién Viini-kirjan mukaan se ”on viljeltäväksi kiittämätön, viininvalmistuksessa se on vaikea, kypsytysvaihe vaatii kovasti sormituntumaa, eivätkä pinot noirit ole ollenkaan helppoja ymmärtää.” Pinot Noir on Ranskan Burgundista kotoisin oleva rypäle, mutta nykyisin lajike on levinnyt lähes jokaiselle maailman viininviljelyalueelle.  

Saksassa Pinot Noiria kutsutaan Spätburgunderiksi (myöhäinen burgundilainen), Itävallassa ja Sveitsissä Blauburgunderiksi ja Italiassa sitä kutsutaan nimellä Pinot Nero. Burgundin lisäksi arvostetuimmat Pinot Noirit tulevat Yhdysvalloista ja Uudesta Seelannista. Pinot Noiria viljellään nykyään jopa Kanadassa ja Iso-Britanniassa, minkä tekee mahdolliseksi se että Pinot Noir vaatii nimenomaisesti viileän ilmaston viihtyäkseen.

Pinot Noiria rakastetaan (Sideways-leffan lisäksi) siitä syystä, että se ilmentää niin voimakkaasti kasvupaikkaansa ja viinintekomenetelmiä. Eri terroirien luomat tuoksu- ja makukirjot vaihtelevat suuresti ja tekevät Pinot Noir -viineistä mielenkiintoisia ja ainutlaatuisia. Viinimaan Viinikoulu kuvailee pinot noirin suosion salaisuutta seuraavasti:

”Pinot Noirin salaisuus kätkeytyy lajikkeen uskomattomaan kykyyn peilata kasvualueensa erityisolosuhteita, vuosikertaa ja viinintuottajan tyyliä. Pinot Noir on sanansaattaja, joka kertoo tarinan kotipaikastaan ja antaa vihjeitä kasvukauden säästä. Lämpiminä vuosina viinit ovat laveita ja täyteläisiä, kun taas viileiden vuosien pinot noirit saavat veden kielelle raikkaudellaan ja jäntevällä hedelmäisyydellään.”

Miltä hyvä Pinot Noir pitäisi maistua?

Yleisesti ottaen Pinot Noir viinit ovat väriltään vaaleampia ja helakampia kuin punaviinit keskimäärin. Viinit ovat usein nuorena kukkean hedelmäisiä, eloisia, melko hapokkaita, mutta tanniineiltaan kohtuullisia. Tyypillisiä aromeja ovat pienet punaiset marjat, kuten mansikka, vadelma, kirsikka ja vähäisempänä herukka. Varttuessaan hyvä Pinot Noir kehittää parfyymimäisen aromimaailman, jossa on syviä, maamaisia, metsäisiä ja nahkaisia vivahteita. 

Mutta kuten sanottu, Pinot Noirin arvostus syntyy nimenomaisesti sen vaihtelevuudesta terroirin ja viinintekotapojen mukaan. Kaikista arvostetuimmat ja samalla arvokkaimmat Pinot Noirit tulevat Burgundista, jossa valmistetaan hyvin yksilöllisiä viinejä, joissa on erittäin monipuolinen aromimaailma. Parhailla Burgundin Pinot Noireilla on myös erittäin hyvä ikääntymiskyky, ja ne saattavat yltää parhaimpaansa vasta ikäännyttyään 15 tai 20 vuotta. Burgundin Pinot Noirit tilat ovat usein pieniä ja niiden valmistamat viinimäärät pieniä, mikä edelleen nostaa viinin hintaa.  

Burgundin Pinot Noirien tyyli vaihtelee keveistä vahvarakenteisiin. Burgundin Pinot Noireissa on usein punaisten marjojen lisäksi metsän aluskasvillisuuden ja ”maatilan” aromeja, mikä tekee viineistä hyvin rustiikkisia. Burgundin Pinot Noirien ongelmana on kuitenkin viinien epätasalaatuisuus. Vaikka kasvuolosuhteiden ja viinintekijän vaikutuksen näkyminen on yleisesti ottaen viinille hyvä asia, voi lopputuloksena olla myös huonoja viinejä. Burgundin Pinot Noirien tapauksessa tämä voi tarkoittaa hyvin kalliita, laimealta marjamehulta maistuvia viinejä. 

Uuden maailman (etenkin Yhdysvaltojen Oregon, Uuden-Seelannin Marlborough ja Martinborough, sekä Chile ja Argentiina Etelä-Amerikassa) Pinot Noirien valmistuksessa hyödynnetään usein modernimpia viinintekotapoja ja tuoreimpia rypäleklooneja, ja viinit ovat yleensä Burgundin Pinot Noireja hedelmällisempiä, runsaampia, täyteläisempiä, tummempia ja makupaletiltaan suoraviivaisempia. Etenkin Kalifornian ja Uuden Seelannin Pinot Noireissa on usein Syrahia muistuttavia piirteitä. Uuden maailman Pinot Noirit ovat myös yleensä hinnaltaan huomattavasti Burgundin Pinot Noireja edullisempia.

Pinot Noir -viinejä kypsytetään yleensä ennen pullotusta tammitynnyreissä, mikä myös lisää oman osuutensa viinin makuun. Pinot Noirien tapauksessa pyritään kuitenkin olemaan varovainen, ettei tammen antama paahtoisuus ja muut aromit syrjäytä herkän viinin punaisten marjojen aromeja. Tämän vuoksi Pinot Noirien valmistuksessa ei juurikaan käytetä uutta tammea, vaan viini saa kypsyä vanhoissa tynnyreissä, jotka luovuttavat makua varovaisesti. 

Maisteluviinit

Joku joskus sanoi, että suomalaiset juovat vain Pinot Noiria ja Rieslingiä. No, Alkon Pinot Noir tarjonnasta päätellen tämä on hyvin mahdollista. Alkon perusvalikoimasta löytyy yhteensä 47 kpl 0,75l viinejä, jotka ovat valmistettu 100% Pinot Noirista. Tilausvalikoimasta samaisia viinejä löytyy 3 kappaletta. Eli tällä kertaa oli ainakin viinejä mistä valita!

Olin ajatellut, että haluan maisteluun yhden n. 15 € hintaisen ranskalaisen, uusi-seelantilaisen ja kalifornialaisen Pinot Noirin, ja bonusviiniksi yhden ökykalliin ranskalaisen Pinot Noirin. Ongelmaksi muoduistui se, että kaikki ”edullisemmat” ranskalaiset Pinot Noirit on arvioitu kaikissa nettilähteissä niin huonoiksi, ettei niitä millään viitsi ostaa. Saksalaisten Pinot Noirien on sanottu muistuttavan tyyliltään burgundilaisia Pinot Noireja, joten saksalainen Pinot Noir edustakoon vanhaa maailmaa perusmaistelussa! Tuleepahan samalla ensimmäistä kertaa maistettua saksalaista punaviiniä!

Yksi kiinnostava kandidaatti olisi ollut chileläinen Castillo de Molina Pinot Noir, joka valittiin Vuoden viiniksi vuonna 2014, ja joka voitti hopeasijan omassa kategoriassaan samaisessa kisassa vuonna 2015. Koska olin kuitenkin jo fiksautunut yllä olevaan ajatukseen viinivalikoimasta, en saanut tätä chileläistä edullista viiniä ängettyä millään mukaan. Pitäkää kuitenkin se mielessä, mikäli ihastutte Pinot Noireihin! 

Viinejä oli niin paljon, että suoritin niistä ennakkorankkauksen Viinilehden tekemillä arvioilla. Valitsin niiden perusteella kuhunkin kategoriaan kolme viiniä, ja tarkistin niiden arviot Viinikartta-sivustolta. Mikäli kaikki viinit olivat saaneet sielläkin hyvät arvostelut, valikoin viinin sen perusteella, mikä houkutti itseäni eniten. Eli tässäpä nämä:


Viini voitti hopeaa omassa sarjassaan (Euroopan punaviinit, hinta 11-17 euroa) Vuoden Viinit 2016 -kisassa ja Viinikartta antaa sille 91 pistettä. Viinin tuottaja Friedrich Becker on perheomisteinen viinitalo, jonka toimintaa pyörittää jo seitsemäs sukupolvi. Rypäleet kasvoivat Pfalzin viinialueen eteläosassa, Schweigenin kaupungin liepeillä. Viini kävi 3 viikkoa avonaisissa tammiastioissa, jonka jälkeen sitä on kypsytetty 6 kuukautta pullossa. Tuottajan mukaan viini säilyy oikein säilytettynä 4-8 vuotta vuosikerrasta. 

Viinilehden arvio: Kypsän marjainen tuoksu on punasävytteinen ja lähes hillomaisen makea. Siitä voi tunnistaa muun muassa kirsikan, vadelman ja metsämansikan aromeja. Kevyt maku seuraa aromeiltaan marjaisaa tuoksua. Viinissä on reilusti savuisuutta ja tammikypsytyksen tuomia muita aromeja. Hedelmähapot tuovat siihen eloisuutta ja keveyttä. Suutuntuma on lähes pirskahteleva ja kokonaisuus jättää veden kielelle nostattavan, metsämarjoja muistuttavan jälkivaikutelman.

Ruokasuositus: Hapokkaat pataruoat, kuten kukkoa viinissä. Antti Vahteran täsmäruokasuositus: Lihapastaragu.


Hahn Winery on Nicolaus ja Gaby Hahnin omistama perheyritys. Se sijaitsee Soledadissa Montereyn piirikunnassa. Hahn Winery on valmistanut viinejä 1980-luvulta lähtien ja toimii nyt toisen sukupolven voimin. Rypäleet kasvoivat meren läheisyydessä Montereyn viinialueella San Franciscon eteläpuolella. Viini kypsyi 10 kuukauden ajan, osa tammitynnyreissä, osa terästankeissa. Viinikartta antaa tälle viinille 88 pistettä.

Viinilehden arvio: Kypsän marjainen tuoksu. Siinä on hapankirsikkaa, lähes hillomaista karpaloa ja puolukkaa. Marjaiset sävyt saavat monipuolisuutta paahteisesta mausteisuudesta ja hennosta yrttisyydestä. Keskitäyteläisestä mausta erottaa tarkasti tuoksun lupaamat kirsikkaiset aromit. Siinä on lisäksi hentoa savua ja makeita mausteita, herukkaisuuttakin. Suutuntuma ryhdittyy pehmeän tanniinisuuden lisäksi eloisan hapokkuuden ansiosta. Kokonaisuus jättää hieman suuta supistavan, vadelmaankin vivahtavan, lämminhenkisen jälkivaikutelman.

Ruokasuositus: Selkeämakuiset tummat linnut tai reilut pastaruoat. Myös pitkään haudutetut lihapadat. Antti Vahteran täsmäresepti: Paahdettua ankanrintaa.


Jackson Estate on yksi Malboroughn ihailluimmista ja innovatiivisimmista viinitiloista, joka on tehnyt viiniä noin neljännesvuosisadan. Jackson Estate -tilan viinintekotiimillä on selkeä tavoite: tuottaa erinomaisia viinejä, jotka ovat uskollisia rypäleen tunnuspiirteille ja etenkin Marlboroughn terroirille. Viinikartta antaa tälle viinille 95 pistettä.

Viinilehden arvio: Tyylikäs tuoksu tulvii marjaisuutta, kuten vadelmia ja mansikoita. Lisäksi siinä on tuntuvaa metsäistä yrttisyyttä. Vivahteikkaasta tuoksusta voi erottaa myös paahteisia, jopa aavistuksen lakritsisiakin piirteitä. Maku on niin ikään tyylikäs, monivivahteinen ja seurailee aromeiltaan tuoksua. Siinä on myös sokeroitua karpaloa. Kypsän marjaiselle viinille antaa ryhdikkyyttä ja syvyyttä herkullisen intensiivinen hapokkuus, joka saattelee kokonaisuuden pitkään, moniulotteiseen jälkivaikutelmaan. Harmoninen ja hyvin tyylikäs kokonaisuus.

Ruokasuositus: Selkeämakuiset, juhlavammat annokset vaaleista lihoista sekä tummista linnuista. Antti Vahteran täsmäresepti: Sorsaa kermakastikkeessa.


Viinin tuottaja Olivier Leflaive hankki yrityksen omistukseensa vuonna 1984, mutta Leflaiven viinisuku tuotti ensimmäiset viininsä jo vuonna 1635. Viinitalolla on käytössään 17 hehtaaria viiniviljelmiä ja tämän viinin rypäleet kasvoivat neljän hehtaarin alalla Mitansin kylän viinitarhoilla, Itä-Ranskan Burgundissa. Viini kypsyi 13 kuukautta tammitynnyreissä ja tuottajan mukaan viini säilyy oikein säilytettynä yli 10 vuotta. Viini on parhaimmillaan n. 5 vuotta vuosikerrasta. Viinikartta antoi tälle viinille 94 pistettä. 

Viinilehden arvio: Tyylikäs, kypsän marjainen tuoksu. Siinä on kirsikkaa, kypsää vadelmaa ja villimansikkaa. Kevyehkö maku on sekin marjainen ja tuoksun aromien lisäksi viinistä voi aistia yrttisyyttä. Maku ryhdittyy varsin tiukan, nuorekkaan hapokkuuden johdosta. Kokonaisuus jättää napakan, hieman paahteisen - jopa kukkaisen - suuta supistavan jälkivaikutelman.

Ruokasuositus: Paistetut tummat linnut. Antti Vahteran täsmäresepti: Fasaania ja omenakastiketta

Mitäpä sitten syötäisiin?

Useassa paikassa kehutaan, että Pinot Noir on monimuotoisuudessaan erinomainen ruokaviini. Erityisen hyvin sen sanotaan sopivan linturuokien kumppaniksi, ja etenkin ranskalaisten Pinot Noirien metsän aluskasvillisuuden aromit tekevät siitä täydellisen seuralaisen riistalinnuille. Jos pakkasessa on riistalintuja vielä viime syksyn jälkiltä, niin nyt on hyvä tilaisuus tuhota ne ennen kesän grillisesonkien alkua. Mikäli pakkasestasi ei löydy sorsaa tai fasaania, niin kaupan pakastealtaasta löytyvä ankanrinta sopii tähän käyttöön varmasti yhtä hyvin!

Pinot noirit sopivat hyvin kumppaniksi myös rasvaiselle kalalle, vaalealle lihalle ja kevyille juustoille. Kokeile esimerkiksi grillattua possua, savustettua lohta tai brie-juustosalaattia. Yllä on linkitetty kaikkiin viineihin Antti Vahteran suunnittelemat täsmäreseptit. Mikäli niistä ei löydy mieluista, niin katso josko alla olevista linkeistä löytyisi mitään houkuttelevaa. 


Huom! Pinot Noir -viinit kannattaa tarjoilla noin 15 asteisina, eli hieman normaalia viileämpinä. Nosta siis viinipullot jääkaappiin parikymmentä minuuttia ennen tarjoilua.

Lähteet
André Dominé: Viini

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...