perjantai 4. syyskuuta 2015

Savustettu harissalohi ja grillattu kukkakaali-fenkoli-salaatti

Puistolan bistrossa oli tänään vieraita, joten grillailuksihan se taas meni. Halusin savustaa Weberin savustussukkulalla lohta, mutta tässä vaiheessa kesää perussavulohi alkoi jo tuntua hitusen puuduttavalta. Savulohi on aika pyhä asia eikä sitä sovi ihan miten tahansa sotkea. Aikani googlailtua tuumailin kuitenkin, että harissan tulisuus ja paahdetut mausteet voisivat käydä hyvin yhteen savulohen ja pimenevän viileän illan kanssa. 



Harissa on kaiketi marokkolainen chilitahna, joka on maustettu juustokuminalla, korianterilla ja kuminalla, ja joka on ilmeisestikin viime vuoden syksyllä ollut hyvinkin pinnalla ruokablogosfäärissä. Meikäläinen on näköjään tapansa mukaan erittäin hyvin trendeissä kiinni... Jep. No, hyvältä se maistui tänäkin syksynä!



Lohen kanssa valmistin salaatin, jonka pohjana oli rukolaa ja yrttejä, runkona grillatut fenkoli ja kukkakaali, makua antamassa savustettu valkosipuli ja sitruuna ja loppusilauksena paahdetut mantelilastut. Aika hyvää kuulkaa! Etenkin savustuspöntön lämmössä pehmeäksi muhinut sitruuna teki salaatille gutaa.



Savustettu harissalohi
  • 1 lohifile
  • hienoa merisuolaa
  • pari rkl harissaa
  • sitruunan kuori raastettuna
  • savustuspönttö ja siihen liittyvät härpäkkeet
Suolaa lohi ja valele sen pinta harissalla. Savusta kypsäksi ja koristele sitruunankuoriraasteella (itsellä unohtui). Tarjoa lohi kukkakaali-fenkoli-salaatin kera ja tarjoa loppu harissa kastikkeena. 

Harissa

  • 20 kuivattua chiliä (eri lajikkeita)
  • 1 rkl korianterinsiemeniä
  • 1 rkl kuminansiemeniä
  • 1 rkl juustokuminaa
  • 1 tl savupaprikajauhetta
  • 1 tl suolaa
  • 5 valkosipulinkynttä
  • n. 5 rkl tomaattipyrettä
  • puolikkaan sitruunan mehu
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • kourallinen tuoretta minttua

Liota chilejä kuumassa vedessä n. 30 min, siivoa pois siemenet ja laita kulhoon. Paahda korianterin- ja kuminansiemeniä ja juustokuminaa kuivalla kuumalla pannulla muutama minuutti. Hienonna siemenet morttelissa tai tehosekoittimessa jauheeksi ja lisää chilien joukkoon. Kuori valkosipulinkynnet ja pieni niitä hieman, Lisää ne ja loput aineet kulhoon. Sekoita tasaiseksi sauvasekoittimella. Tarkista maku.

Grillattu kukkakaali-fenkoli-salaatti

  • 1 prk rukolaa
  • korianterin, mintun ja basilikan lehtiä kourallinen kutakin
  • 1 kukkakaali
  • 1 fenkoli
  • mantelilastuja
  • 1 valkosipuli
  • 1 sitruuna
  • oliiviöljyä
  • suolaa ja pippuria


Laita savustuspönttöön kalan kanssa yhtä aikaa yksi kokonainen valkosipuli ja puolikas sitruuna. Paahda muutama ruokalusikallinen mantelilastuja kuivalla kuumalla pannulla kunnes lastut saavat vähän väriä. 

Huuhdo rukola ja yrtit ja laita salaattikulhon pohjalle. Pilko kukkakaali ja fenkoli neljään osaan ja pyörittele oliiviöljyssä johon on puristettu puolikkaan sitruunan mehu ja maustettu suolalla ja pippurilla. Kaada yli jäänyt sitruuna-öljy salaatin päälle. 

Grillaa kukkakaali ja fenkoli kypsäksi, poista kannat, pilko pienemmäksi ja lisää salaattiin. Kun kala on valmis, purista salaatin joukkoon pehmentyneitä valkosipulinkynsiä ja sitruunan sisältö. Ripottele päälle paahdetut mantelilastut ja tarjoa kalan kaverina.  

Kaaliakin piti taas grillata... On se vaan hyvää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...