tiistai 1. syyskuuta 2015

Hävikistä herkuksi: Smörrebrödit

Pohdiskelin aamukahvilla päiväruokaa ajatuksena lähteä kauppaan aamiaisen jälkeen. Kun latasin aamiaistarvikkeita jääkaappiin, huomasin että jääkaappi on ihan täynnä. Täynnä kaikenlaista jämää edellisistä ruoista. Pieni pala entrecotea, salaattikampetta, muutama juures, meksikolaisruokien aineksia, erilaisia juustoja jne. Kyllähän jääkaapillisella ruokaa nyt yksi päivä pitäisi pärjätä! Ongelmana oli vain se, että kaikkea oli liian vähän neljän hengen järkevään dinneriin ellei halunnut alkaa leikkiä fine dining -ravintolaa.

Viiden ruokalajin yllätysmenun sijaan kehitinkin neljän smörrebrödin päivällisen. Vähän piperrykseksihän sekin meni, mutta ai että oli kivaa! Otin kynää ja paperia ja listasin ensin ylös kaikki potentiaaliset leivänpäälliset. Sen jälkeen aloin yhdistellä aineksia niin että lopulta mulla oli kasassa varsin hieno setti leipiä! Leipien tekokin oli lopulta helppoa (jopa mökkiolosuhteissa) kun tein preppaukset kunnolla ja kasasin leivät liukuhihnatyönä ihanniinku Subwayssä. Kovin hienoja niistä ei kuitenkaan tullut, ei taitaisi irrota duunia vielä ainakaan Köpiksestä Aamansilta.


Sillileipä
- salaatinlehti
- uusia perunoita 
- keitettyä kananmunaa
- silliä
- herkkukurkkua
- sitruunalla maustettua ranskankermaa
- punasipulia
- sitruunaviipaleita
- ruohosipulia

Lihaleipä
- salaatinlehti
- entrecotea
- punajuurta
- paistettua leipäjuustoa
- sitruuna-timjami-valkosipuliöljyssä paistettuja suppiksia
- timjamia
- balsamicomarinoidu punasipuli (olisi sopinut leipään täydellisesti jos olisin sellaisen hoksannut..)

Italia-leipä
- rucolaa
- pikapestoa: basilikaa, valkosipulia, oliiviöljyä, suolaa ja parmesaania
- tomaattisiivuja
- chorico-leikkelettä
- parmesaanijuustotankoja
- basilikaa

Meksiko-leipä
- maissitahna: vauvan maissisoseen jämät, ranskankermaa, säilykejalapenoja, raastettua cheddaria
- maissilastuja
- avokadoa
- tomaattia
- punasipulia
- limeä
- korianteria


Tarpeeksi hyviä ja hienoja kuitenkin olivat ja meinasinkin melkein tukehtua omaan erinomaisuuteeni kun keksin näin loistavan tavan hankkiutua eroon monenmoisesta jämäruoasta jääkaapista! Tapu tapu! 

Tiesittekö nimittäin, että:

- Suomalaiset kotitaloudet heittävät ruokaa hukkaan vuosittain yhteensä 500 miljoonan euron arvosta. Se vastaa 100 000 keskivertoauton hiilidioksidipäästöjä.

- Henkeä kohti kotitalouksissa roskiin joutuva ruoka tarkoittaa rahassa keskimäärin 125 euroa. Niinpä neljän hengen perhe hukkaa vuodessa jopa 500 euroa.

- Suomalaisten keittiöissä ruoka-aineista eniten pilaantuu vihanneksia ja juureksia, noin 22 miljoonaa kiloa vuodessa.

- Koko ravitsemusalan (kotitaloudet, teollisuus, kauppa ja ravitsemispalvelut) yhteenlaskettu ruokahävikki on noin 335-460 miljoonaa kiloa vuodessa. Tämä on noin 10-15 prosenttia kulutetusta ruoasta.

- Noin viidennes kaikesta ravintolaruoasta päätyy Suomessa jätteeksi.

- Maailmanlaajuisesti ruokaa menee tuotanto- ja kulutusketjun eri vaiheissa hukkaan vuosittain yhteensä 
1300 miljoonaa tonnia, joka vastaa noin 25-30 prosenttia kaikesta maapallolla tuotetusta ruoasta. On arvioitu, että tällä määrällä voitaisiin ruokkia jopa kaksi miljardia ihmistä.


7.-13.9. järjestetään valtakunnallinen Hävikkiviikko. Kuluttajaliiton organisoimaa Hävikkiviikkoa vietetään tänä vuonna kolmannen kerran.


Meikkis on kunnostautunut hävikkiasioissa äityisvapaan aikana. Tulee enemmän kokattua sen perusteella mitä kaapissa on sen sijaan että tekisi sitä mitä tekee mieli. Se on tietysti luonnollisesti helpompaa kun on päivän kotona ja voi katsoa että mitä siellä kaapeissa onkaan. Ei sitä siellä töissä muista ja töistä tullessa tulee käytyä kaupassa. Nälkäisenä. Järkyttävän nälkäisenä... Ymmärrän.

Silti, jämäruoista tehdystä hyvästä illallisesta saa kyllä jotenkin erikoishyvät kiksit, joten suosittelen kokeilemaan!Bonuskuva kauniista ilta-auringosta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...